Longread | Reportage: liefde, lust en latex op Wasteland

Wasteland is een verkleedpartij voor volwassenen die uitkomen voor hun ­diepste verlangens. Ze kunnen er doen en laten w...

Wasteland is een verkleedpartij voor volwassenen die uitkomen voor hun ­diepste verlangens. Ze kunnen er doen en laten wat ze willen, er is geen plek voor schaamte. Thom Mandos hees zichzelf met hulp van een beetje glijmiddel in een latex pakje, en keek zijn ogen uit. ‘Dit voelt niet eens zo slecht.’

Fotografie Gerard Wessel

Het hele avontuur begint een paar weken voor het feest. Op aanraden van de organisatie bezoek ik Mr B, een fetisjwinkel gespecialiseerd in kinky kleding voor mannen. Ik ontmoet manager Danny na sluitingstijd in zijn zaak op de Warmoesstraat in Amsterdam. Hij zoekt een passende outfit voor me uit – latex met f luor blijkt het helemaal te zijn tegenwoordig. ‘Het moet zitten als een condoom,’ verklaart hij de strakke snit van het pakje. Ietwat onwennig probeer ik me naakt in het broekje te worstelen, en dat blijkt minder makkelijk dan gedacht. Het bijpassende hemd is al helemaal een drama en ik ben nu al benieuwd hoe ik dit, alleen op mijn hotelkamer, aan ga krijgen.

Vuurspuwende dildo’s

Als het eind november eindelijk zover is, ben ik redelijk nerveus. Een aantal kennissen heeft me al voorbereid op het ergste. Vuurspuwende dildo’s van een meter, naakte vrouwen én mannen en nog veel meer; dat is Wasteland, volgens een van mijn kennissen. Zijn woorden in combinatie met de toch wel erg weinig verhullende outfit maken het er niet beter op. Als ik het pakje aan heb, lijkt het net of alles gekrompen is. Erg comfortabel voel ik me er niet in. Om niet halfnaakt over straat te hoeven na af loop van het feest, trek ik toch maar even een joggingbroek en shirt over mijn outfit aan.

Eenmaal aangekomen bij het feest, net voor de deuren openen, lach ik nog enigszins gegeneerd als ik de eerste blote borsten zie. Om me een beetje op mijn gemak te voelen, begin ik maar meteen met het eerste biertje. Backstage heerst een relaxte sfeer. Waar ik me ongemakkelijk voel, lijkt het voor iedereen die zich er omkleedt de normaalste zaak van de wereld. Overal naakte vrouwen om me heen, en echt geen lelijke; ik kijk mijn ogen uit. Om te wennen en verkennen, loop ik met fotograaf Gerard even een rondje door de grote ruimte waar het zo helemaal los gaat.

Als de joggingbroek uitgaat, krijg ik gelukkig toch wel wat complimenten over de outfit en mijn body. Ik voel mezelf vooral heel naakt. Om de outfit te completeren is een soort glijmiddel nodig. Een mooie, wat langere vrouw biedt aan mijn pakje even goed onder handen te nemen. Enigszins gegeneerd onderga ik de final touch op mijn outfit. Het voelt ergens best verkeerd, maar toch ook niet slecht. Kisten aan en gaan. De rest stop ik toch maar snel even in een kluisje.

Wanneer de deuren openen, valt mijn outfit qua blootheid redelijk in het niet. Sommigen lopen al bijna naakt of zelfs helemaal naakt de zaal in. Ik kijk mijn ogen uit. Ik voel me jong; het feest is een soort grote sexy verkleedpartij voor volwassenen. Er zijn andere mensen van mijn leeftijd – halverwege de twintig – maar dit is toch eerder uitzondering dan regel. Op een soort binnenplaatsje in een ruimte voor de ingang van het feest, kleden mensen zich om. Hier is ook de mogelijkheid om een tijdelijke tattoo te laten zetten.

Mike Tyson-tattoo

De meeste mensen zijn erg vriendelijk en ik word dan ook snel uitgenodigd om een tribal op mijn gezicht te laten schilderen. Onder toeziend oog van een aantrekkelijke Duitse dame wordt mijn gezicht beschilderd. De man die het doet, heeft een tijdje nodig om hem af te maken. Als de tattoo klaar is en ik in de spiegel kijk, zie ik dat deze wel iets weg heeft van die van Mike Tyson. Het duurt niet lang voor een aantal mensen geschokt vraagt of het een echte is. Nep, maar wel goed gedaan, zo blijkt.

Net als ik een klein beetje begin te wennen aan alle blote borsten van de vele jonge en oudere vrouwen, valt mijn oog op weer iets van een heel ander kaliber. Als ik de zaal betreed, is op een klein podium vlakbij de ingang een bijzondere act bezig. Ilya is bezig om het lichaam van zijn vriendin Annelot te doorpiercen met haken waaraan carabiners vastzitten. ‘Het doet best pijn, maar als ik straks in de lucht aan de touwen hang, krijg ik adrenaline,’ zegt Annelot. Mij lijkt het vooral heel erg pijnlijk. ‘De een springt uit een vliegtuig, dit is mijn kick,’ vertelt ze lachend. Ze ligt redelijk ontspannen op een bed in een kubus. Haar zusje helpt vriend Ilya met het aanbrengen van de haken. ‘Het is misschien een beetje vreemd, maar ze vindt dit fijn dus dan help ik graag,’ zegt ze.

Later op de avond kom ik Annelot en Ilya achter de schermen nog eens tegen. Annelot zit vol met pleisters en verband. ‘Ik kan het maar eens per maand doen, daarna moet ik herstellen. Het is het wel echt waard. Ik assisteerde Ilya eerst altijd, inmiddels ben ik nu degene die regelmatig zo hangt. Het is natuurlijk onwijs leuk dat mijn zusje me hierin steunt en mijn vriend helpt.’ Buiten projecten als deze werkt ze steeds vaker samen met haar zus. Een hechte groep mensen met een bijzondere hobby.

Keihard gevingerd

Om de zoveel tijd loop ik even backstage om wat te drinken, en te verwerken wat er allemaal op het podium en in de zaal gebeurt. Het wordt steeds naakter, maar het verbaast me hoe snel de dingen die gebeuren wennen en bijna normaal worden. Als ik rond middernacht met fotograaf Gerard weer een rondje door de zaal maak, twee uur na het openen van de deuren, valt mijn mond wederom open van verbazing. Op een wat hoger gelegen loungeverdieping met uitzicht over het hoofdpodium gaat het echt los. Ik barst in lachen uit als ik zie hoe een vrouw bijna klaarkomt op een bank. Ze wordt keihard gevingerd door de man naast haar. Het genot spat ervan af, alles kan hier.

Als ik positie inneem om even naar het podium te kijken, merk ik op dat naast me iemand op de grond geknield ligt. Op hem zit een redelijk knappe dame van mijn leeftijd. Ze heeft twee kettingen vast. Een zit als een halsband om zijn nek, de andere om zijn geslachtsdeel. Hij moet in zijn positie blijven zodat zij naar de show op het podium kan kijken. Even later staat ze op en probeert haar slaaf een andere positie aan te nemen. Dit had hij beter niet kunnen doen. De aantrekkelijke vrouw begint zo hard aan de ring om zijn ballen te trekken dat ze deze eraf trekt.

Zachtzinnigheid zit niet in haar aard.

Er komt ineens een oude, redelijke smoezelige man op me af die zegt dat hij me er toch wel heel goed en sexy uit vindt zien. Ik maak korte metten met de seksuele plannen die hij zich waarschijnlijk in zijn hoofd had geprent, door hem te vertellen dat ik toch echt hetero ben. Hij druipt snel af. Als ik weer naar beneden wil, komt er ineens beveiliging de trap op. Ik denk dat de beveiligster op het stelletje af loopt dat ongeveer als eerste seks in het openbaar heeft met elkaar. Niets is echter minder waar en tot mijn verbazing loopt ze naar de mevrouw naast het stel; ze is aan het roken en dat mag dan weer niet.

Overdressed

Ik ben gelukkig niet de enige die voor de eerste keer op een dergelijk feestje aanwezig is. De 33-jarige Bregje is er met een groepje vrienden ook voor het eerst op dit fetisjfeest. ‘Ik voel me eigenlijk een beetje overdressed,’ zegt ze. ‘In vergelijking met veel anderen heb ik best veel kleding aan.’ Ze zat voor het evenement nog aan wat anders te denken. ‘Ik wilde eerst met tape werken, maar dat leek me een beetje te weinig. Achteraf gezien had ik dat toch beter kunnen doen, denk ik.’

Mijn pakje is het tegenovergestelde. Waar ik dacht dat ik helemaal in de goede stijl ben, blijk ik vooral onder de homomannen een echte eyecatcher. Het latex blijkt inderdaad je van het, maar niet in mijn kring. Bregje stelt me gerust. ‘Je kan het zeker hebben en als homo’s je aantrekkelijk vinden, dan zegt dat ook wel iets.’

Ze vindt het feest fascinerend, vooral hoe snel alles normaal wordt. Ze is wel van plan om nog eens naar een dergelijk feest te gaan. ‘Ik kijk mijn ogen echt uit. Sommige dingen zijn wel shockerend, maar de gedachte erachter is mooi. De meesten denken van: fuck it, ik laat me lekker gaan. En dat is ook te zien. Ik zou zelf niet zo snel geneigd zijn om hier nu iets met een wildvreemde te gaan doen, maar sommige dingen zijn ook wel weer opwindend,’ zegt ze.

Voor ik naar Wasteland ging, was ik vastbesloten om een fetisjfeest als deze voor de volle honderd procent te ervaren. In de praktijk blijkt dit – de eerste keer – helaas toch iets te hoog gegrepen. Het pakje, de mensen, de sfeer; echt alles is nieuw. Daarnaast ken ik hier nog niemand. Om toch op z’n minst één grens te verleggen, zoek ik iets dat laagdrempeliger is dan vastgebonden te worden aan een sm-apparaat. Ik meld me bij een soort tantra-club, waar ik aangeef dat ik de ervaring best wil meemaken, maar toch echt wel met vrouwen. Gelukkig is dat mogelijk.

Ik word geblinddoekt – bij tantra draait het allemaal om het gevoel. Twee vrouwenhanden nemen me mee in een soort labyrint. Ik word om een aantal mensen heen geleid en voel achter me ook ineens twee handen. De voorste vrouw legt mijn handen op haar billen, de achterste heeft haar handen op mijn achterwerk. Dit voelt niet eens zo slecht. Met twee dames sterk zijn ze me toch f link aan het opgeilen en ik moet zeggen: niet zonder succes. Ik krijg het er warm van. Geen zicht, overal handen en haar mond die bijna de mijne raakt. Zo zonder zicht worden de andere zintuigen een stuk scherper, hoewel ik graag had willen zien hoe de twee vrouwen die met me bezig zijn eruitzien.

Naarmate de avond vordert, wordt alles steeds extremer. Steeds meer mensen gaan helemaal naakt en letterlijk overal is seks. Trio’s, gangbangs – alles. In de sm-kamers gaat het ook steeds meer los. Meerdere mannen kijken hoe een man een vrouw afranselt die vastgemaakt zit aan een houten kruis. Steeds meer mannen bevredigen elkaar oraal rondom de kamers. De darkroom waar ik voor de opening doorheen ben gelopen, durf ik inmiddels niet meer in. Te donker en te veel mannen. Wat hier gebeurt… Laat je fantasie de vrije loop en vermenigvuldig dat een paar keer. In het midden van de kamers onder het podium staat een speciale stoel, verder zijn er wat donkere gangen die ik zelfs voor de opening al niet goed kon zien.

Meest extreme act

Ergens in het holst van de nacht besluit ik Yessica op te zoeken, een in Berlijn wonende Limburgse die ik aan het begin van de avond backstage heb ontmoet. Ze komt lief en onschuldig over, maar dat is gauw voorbij als ze me vertelt over haar aanstaande optreden. ‘Ik doe de meest extreme act van de nacht,’ zegt ze lachend. Dit baart me toch enigszins zorgen, aangezien ik de vorige acts op het hoofdpodium al erg heftig vond. ‘Ik kom als schooljuf op, en speel de baas over een aantal mannen.’ Daarna komen volgens haar de verrassingen. ‘Je moet zo maar komen kijken.’

Wanneer het om vier uur tijd is voor Yessica’s act, besluit ik toch maar eens te kijken waar dit lieve meisje toe in staat is. Het begint allemaal vrij rustig met wat spanken. Vervolgens draait de hele act om en wordt bij twee mannen, uit een gaatje waar dit normaal niet zit, filmtape getrokken. Ok, dit is heavy. Wanneer ze bij een van de mannen haar hand laat verdwijnen in datzelfde gat, heb ik al te veel gezien. De act gaat nog een tijdje verder en verandert live op het podium in een gay-gangbang. Qua acts spant dit wel de kroon; de rest van de acts waren een stuk minder shockerend.

Yessica werkt voor haar act uitsluitend met homoseksuelen. ‘Er zijn geen knappe hetero-mannen die zo open-minded zijn om dit soort dingen te doen,’ licht ze haar optreden toe. ‘Daarnaast wil ik vermijden dat er met me gef lirt wordt of dat ze verliefd op me raken.’ Tijdens Wasteland is ze alles behalve geil. ‘Ik geef niet zoveel om het feest zelf. Het is voor mij een leuke manier om oude bekenden weer eens te ontmoeten.’ Wat ze op het podium doet, ziet ze niet als werk. ‘Ik zie het als een manier om mijn fantasie op het podium te zetten. Samen met de jongens komen we altijd wel tot iets creatiefs.’

Grote speeltuin

Een van de mensen achter Wasteland is René. Hij is in 1994 gestart met het organiseren van het evenement, omdat hij vond dat dergelijke feesten best wat openbaarder mochten. ‘Je had destijds wel wat kleinschalige feesten, maar die waren nogal underground. Wij vinden juist dat je dit best naar buiten mag dragen.’ De organisator omschrijft het evenement als een grote speeltuin voor volwassenen, waar binnen de regels alles kan en mag. ‘Zolang het tussen volwassenen is en met consensus, kan alles.’

De darkrooms hebben zichzelf gecreëerd. ‘Die hadden we eerst niet, maar ze zijn er een beetje gekomen door de behoefte van de bezoeker. Daarom hebben we uiteindelijk besloten om deze mogelijkheid ook te brengen.’ De baas benadrukt wel dat het feest echt niet om alleen seks draait. ‘Het is een fetisjfeest, het draait erom dat iedereen zichzelf kan zijn. We willen een mooi feest neerzetten. Als je wilt kun je ook een topavond hebben zonder ook maar seks te zien.’

Wasteland is uitgegroeid tot een van de grootste in zijn soort ter wereld. ‘Het is sowieso het grootste in Europa. We hadden deze editie zo’n 4000 bezoekers.’ Het evenement spreekt veel mensen aan vanwege een unieke combinatie. ‘We verbinden gay-, bi- en straight-bezoekers met elkaar. Daarnaast bieden we ook optredens die op dit publiek aansluiten.’

Hij snapt wel dat zo’n eerste keer toch best heftig kan zijn. ‘Je krijgt zoveel indrukken. Het is een rollercoaster en waarschijnlijk heb je daarna even tijd nodig om bij te komen en alles te verwerken.’ Toch is het ook voor de doorgewinterde fetisjfeestbezoeker altijd een verrassing. ‘Op een avond zie je veel verschillende acts. Veel dingen vind je leuk en bij sommige gaat het over je randje. Dat is ook Wasteland.’

Hij nodigt me uit voor de volgende editie. ‘Een tweede keer is waarschijnlijk weer heel anders. Een andere outfit kan helpen als hetero-man. Deze was misschien inderdaad wel een beetje gay.’

Zeven pikken

Op het einde van de avond, het is ondertussen een uur of zes, veranderen de fetisjisten bij de kluisjes weer in Henk en Ingrid. De meest burgerlijke en onschuldige kleding gaat weer aan. Tijdens het feest zie je de meest bijzondere kostuums. Niet alleen de artiesten en performers dragen prachtige outfits, ook de bezoekers hebben hun best gedaan. Van heel sexy tot heel bizar, en van mooi afgekleed tot naakt; alles is op Wasteland te vinden. Niemand kijkt hier op van mannen en vrouwen die door hun partner als een hondje aan een ketting worden meegetrokken. Het is een verkleedpartij voor volwassenen die uitkomen voor hun diepe verlangens. Hier kunnen ze doen en laten wat ze willen, zichzelf zijn in het openbaar. Op Wasteland is geen plek voor schaamte.

Eenmaal buiten verraadt niets welk feest ik zojuist bezocht heb. De transformatie is compleet. De mevrouw die ik zojuist omringd zag door zo’n zeven pikken, die ze een voor een met haar mond bevredigde, staat weer buiten. De mondhoeken zijn weer afgeveegd.

Laatste nieuws