'Waarom dagdromen sommige vrouwen over een verkrachting?'

Fantaseren over seks doen we bijna allemaal. In de komende nummers neemt onze seksexpert u mee langs een paar diepgewort...

Fantaseren over seks doen we bijna allemaal. In de komende nummers neemt onze seksexpert u mee langs een paar diepgewortelde dagdromerijen. Deze week: de verkrachtingsfantasie.

Fotografie Jasper Suyk

Voor een nieuw tv-programma van Secret Circle (een zender over erotiek) stort ik me de komende tijd in de wereld van de erotische vrouwenfantasieën. Een uitgelezen kans om ook u bij te spijkeren op dit gebied. Want waarom dagdromen vrouwen juist híerover? En wat zegt dit over wat we in het echt willen?

Ik begin met de fantasie die even populair als omstreden is: de verkrachting. Hoe is het mogelijk dat geestelijk gezonde vrouwen het idee van gedwongen seks geil vinden? En lokken we niet juist verkrachtingen uit door hierover openlijk te communiceren, zoals boze tongen beweren?

Er zijn de afgelopen jaren tientallen studies gedaan naar de verkrachtingsfantasie. De resultaten lopen uiteen. Uit een recent onderzoek bleek dat 90 procent van de vrouwen fantaseerde over onvrijwillige seks. Een andere studie wees uit dat 31 tot 57 procent zulke fantasieën had. Wat de exacte cijfers ook zijn, één ding is zeker: we beelden ons maar wat graag in hoe forced sex voelt.

In de BDSM-wereld spreken ze van ravishment, wat naast ‘verkrachting’ en ‘ontering’, ook ‘trance’ en ‘verrukking’ betekent. De ravishmentfantasie is het ultieme taboe. Want er is niks fouter dan een man die verkracht. Hij is strafbaar, moreel verachtelijk. Decennia geleden geloofden psychologen dat dromen en fantasieën onbewuste wensen waren; vrouwen die fantaseerden over misbruik koesterden stiekem het verlangen verkracht te worden. Onzin, weten we nu. Fantasie en werkelijkheid liggen mijlenver uiteen.

Onweerstaanbaar

Wat we opwindend vinden aan het idee van gedwongen seks verschilt per persoon. Sommige vrouwen vinden de gedachte om volledig overgeleverd te zijn aan een dominante man spannend. Ze verliezen de controle. Anderen draait het erom zich begeerd te voelen. De foute kerel vindt de vrouw in kwestie zó onweerstaanbaar, dat hij zich onmogelijk kan bedwingen. Ondanks herhaaldelijke afwijzingen zet hij door. Hierover zijn honderden bouquetromans geschreven, waaronder het megasucces Fifty Shades of Grey.

De ravishmentfantasie wordt ook weleens als volgt verklaard: vrouwen groeien op met het idee dat seks iets onzedelijks en slechts is, alleen sletten doen het voor de lol. Als je gedwongen wordt tot seks, heb je hier tenminste geen schuld aan. Als dit al waar is, geldt het zeker niet voor álle vrouwen. Anders zouden mijn vrijgevochten vriendinnen – die neuken als mannen en geen last hebben van sletvrees – niet opgewonden raken van het idee van onvrijwillige seks. Vriendin P. (30) is een van hen. ‘Ik vind het heerlijk om tegen te stribbelen en nee te zeggen,’ zegt ze. ‘Het idee dat ik niks te zeggen heb over mijn eigen lichaam, om overmeesterd te worden, hulpeloos te zijn.’ Ze zucht. ‘Jezus, ik krijg het er al warm van als ik er alleen maar over praat.’

Creep

Eén ding wil ik even heel duidelijk hebben: de hoofdrolspeler in de verkrachtingfantasie is zonder uitzondering begeerlijk. Zie het zo: we willen wel met hem neuken, maar het kan niet. Hij is de man van onze beste vriendin, een crimineel, de baas van het bedrijf waarvoor we werken, een verboden vrucht. Iemand waar we nee tegen moeten zeggen, terwijl ons lijf ja schreeuwt. Geen vrouw wil door een of andere engerd de bosjes ingetrokken worden. Dat is onze ergste nachtmerrie. In een fantasie hebben wij de touwtjes in handen, bepalen we met wie we het doen en hoe ver hij gaat. In het echt verliezen we deze controle. Haal het dus niet in je hoofd dat wij het geil vinden om werkelijk verkracht te worden. Natuurlijk niet. Ik vind het overdreven om te zeggen dat praten over deze fantasie misbruik uitlokt. Iedereen met een beetje verstand weet beter. Maar voor de minderbedeelden onder ons zal ik het even uitkauwen: dit is geen vrijbrief om aan het verkrachten te slaan, want iemand dwingen tot seks is een misdaad.

Masker

De meeste dames die fantaseren over misbruik houden het hier graag bij. Ze voelen geen enkele behoefte de daad bij het woord te voegen. Natuurlijk zijn er ook meiden die wél willen experimenteren met deze extreme vorm van dominantie. Ben jij de partner van zo’n vrouw? Denk nooit: ze vindt het geil om misbruikt te worden dus ik zet een masker op, achtervolg haar stiekem en pak haar in de garage. Je snapt hopelijk dat je haar daarmee de stuipen op het lijf jaagt.

Stel een rollenspel voor, en communiceer vooraf duidelijk. Misschien vindt ze het spannend als je haar overvalt, maar dan moet ze wel zeker weten dat jij het bent. Spreek altijd een codewoord af. Want het is moeilijk het gemeende nee van het gespeelde nee te onderscheiden. En wellicht is het handig om dit rollenspel thuis te spelen. Want als je betrapt wordt in het openbaar heb je heel wat uit te leggen.

Laatste nieuws