Longread | Reportage in de parenclub: 'kom maar lekker klaar hoor jochie!'

Op je allereerste blind date naar de parenclub, je moet het maar bedenken. In het kader van participerende journalistiek...

Op je allereerste blind date naar de parenclub, je moet het maar bedenken. In het kader van participerende journalistiek lik ik een anoniem kutje mee en steek mijn vinger in een gaatje dat erom vraagt om gevuld te worden. ‘Zal ik mijn broekje dan maar uitdoen?’

Illustratie Bart van Leeuwen @ Shoparound

‘Door de week is hij de brave vader van een schattig dochtertje van acht. Maar in het weekeinde zet Johan de bloemetjes buiten in de grootste parenclub van Europa...’ Lachend druk ik mijn zus weg die met dik aangezette Vlaamse tongval Paul Jambers nadoet, de Belgische oervader van de shockdoc, die een hele generatie Nederlanders en Vlamingen wegwijs maakte in de wereld van swingers, parenclubs en andere huis-tuin-en-keuken-perverselingen.

Toegegeven, er is een periode geweest dat ik prima zou kunnen figureren in een Jambers-reportage, maar de tijd van de grote Amsterdamse damescarrousel is echt wel voorbij. Eigenlijk wel rustig en fijn. Maar als dat laatste echt zo is, waarom zit ik dan nu in de trein naar Gouda, op weg naar H., mijn eerste blind date ooit die mij gaat vergezellen naar een parenclub ergens diep in de provincie? De afgelopen week hebben H. En ik een paar keer met elkaar geskypet. Over van alles en nog wat – kinderen, relaties, haar open huwelijk – maar eigenlijk niet over wat er vanavond gaat gebeuren.

Blozende moede

Is een jonge moeder met frisse biolook met wie ik weleens eerder mailde over de vrije liefde. Ik kijk op mijn horloge. H. Belt me dat ze eerst nog even moet tanken. Verder is de dag zoals hij moet zijn. De ophaalplek van het stationnetje is troosteloos. Buiten staat een vitaal, tanig en gebruind ouder echtpaar in Gaastra-jassen te wachten.

Een crèmekleurige Mercedes haalt hen op. Een gothic meisje rookt zenuwachtig een sigaret, totdat ze verdwijnt in een zwarte japanner. Ze lacht naar me voordat ze instapt. Zal ik deze mensen straks tegenkomen in de club?

De kennismaking met H. Is uitgelaten.

H.: ‘Ik hoop maar dat mijn ondergoed niet al te ordi is. Ik kan er soms best wel uitzien als een hoertje.’ Een van de regels in de club is: borrelen en kennismaken tot acht uur ’s avonds. Zodra de clubtune gaat, moeten de kleren uit (tot op het stijlvolle ondergoed). Zelf heb ik een keurige, zwarte strakke boxer aan, met witte streepjes. H. Ziet er niet echt uit als een hoertje – eerder als een blozende moeder uit een Hema-folder.

Op weg door de regen gniffelen wij over de solariumbruine koppen, de blonde extentions, stekeltjes, mentholsigaretten, kunstnagels, aarsgeweien, opgepompte fuckbodies en PVV-stemmers die we verwachten aan te treffen. ‘Weet je, ik denk dat het allemaal ontzettend mee gaat vallen straks,’ zegt ze.

‘Ik denk dat we eigenlijk heel gewone mensen gaan ontmoeten. Met heel gewone banen.’ Ik knik, maar de zwartepietendiscussie laat ik vanavond toch maar even over aan Sylvana Simons.

Op de parkeerplaats, met overwegend heel normale auto’s, worden we opgepikt door een jongeman (stekeltjes) met paraplu’s. Binnen een superlieve, superwarme oudere vrouw (lekker bruin, blond haar, Ibiza-style), waarvan je kunt zien dat ze het leven heeft geleefd en het allemaal snapt. Ze legt de regels uit en wijst ons naar de kleedkamers, waar we onze tassen en jassen kunnen opbergen. Ik tik 120 euro af voor mij en H. Samen – niet veel geld voor een halve dag onbeperkt eten, drinken, sauna, bubbelbad... En neukende mensen begluren.

We zonderen ons even af om onze plannen te bespreken. Ik had al duidelijk gemaakt dat ik hier primair was om een artikel te schrijven en niet per se kom om te neuken. En dat is prima.

Blijkt de afgelopen dagen twee tantrafeestjes te hebben gehad en redelijk aan haar trekken te zijn gekomen. We spreken dus af om er ‘lekker open in te gaan’.

Sperma in het bubbelbad

Als de tune heeft geluid – een soort Nederdisco-medley uit de jaren zeventig – en we onze normale kleding hebben omgeruild voor ons ondergoed, gaan we op verkenningstocht. De club blijkt best groot, met een prima restaurantje, een echte discovloer met rook, twee barretjes, een groot bubbelbad, een tantratempel en warmtecabines. Er is ook een doolhof met paarse kerstboomverlichting en verschillende gestoffeerde ruimtes waar mensen elkaar kunnen bespieden, of gewoon lekker aan de slag gaan met andere stelletjes. Dat laatste wordt trouwens nauwelijks gedaan. Er wordt met name heel veel naar elkaar gekeken. Ligt er een stel samen te krikken in een kijkruimte, dan staan er zo vier stelletjes omheen te loeren.

Af en toe een oudere vrouw die een hand op een bil legt, of heel respectvol in een kutje voelt.

Het valt op: men gaat hier voorzichtig met elkaar om, heel correct. Af en toe raken H. En ik in gesprek met anderen. Met name wat oudere mannen nemen de vrijheid om H. Te aaien. Altijd netjes, over haar armen en rug. Ze laat het vriendelijk glimlachend toe, maar houdt duidelijk afstand.

Omdat ik vind dat ik als journalist toch een beetje moet participeren, besluit ik dat we het bubbelbad onveilig gaan maken, waar een stuk of twintig stelletjes, jong en oud, liggen te chillen. Bovendien ben ik na al dat gebabbel en geloer toch wel nieuwsgierig geworden hoe H. Er zonder kleren uitziet. Daar blijkt niets mis mee – al is er tussen ons geen enkele seksuele spanning.

In het bad worden we een beetje bekeken alsof we van een andere planeet komen. Ik maak een praatje met een ouder stelletje naast ons. H. Wordt vriendelijk maar indringend aangekeken door een jonge blonde vrouw die tegenover ons, op de schoot van haar man, zittend wordt geneukt. Op de rand van het bubbelbad wordt een kleine latino gepijpt door een grote, best wel knappe blondine. Het bordje ‘geen seks in het bubbelbad’ lijkt er vooral te hangen als decoratie. Misschien moet je, als je naar een parenclub gaat om te neuken met wildvreemden, niet moeilijk doen over sperma in het bubbelbad. H. En ik fluisteren wat in elkaars oor over hoe we de blikken van de andere stelletjes moeten interpreteren. H. Wordt langdurig aangekeken door een Sporty Spice-achtige vrouw die als een dolfijntje alle vrouwen afzwemt.

Levende bonusdildo

Op de discovloer gaan mensen los op vette jarennegentigdisco. Er blijkt echter ook een orgiezolder waar het heftigere werk plaatsvindt. Overal kronkelen mensen over elkaar heen.

Old fashioned groepsseks. In het kader van participerende journalistiek lik ik een anoniem kutje mee en steek mijn vinger in een gaatje dat erom vraagt om gevuld te worden. Om eerlijk te zijn gaat het allemaal een beetje langs me heen. Het is allemaal heel hygiënisch – alles ruikt naar glijmiddel – en ook een beetje klinisch. Ik voel me een levende bonusdildo in een fantasie van wildvreemde mensen.

Meer plezier beleef ik op de discovloer aan een leuk gesprek met een oude meneer die lekker staat te dansen op zijn sandalen. Hij komt hier al sinds het begin van de club, inmiddels meer voor de gezelligheid dan voor de seks.

‘Er is hier in de omgeving verder niets te doen. Ik heb weleens het idee dat iedereen die hier woont, alleen blijft voor de club.’

Op zondagen als deze is het publiek gemengd in leeftijd, meestal wat ouder. Op de zaterdagen is het jongerenavond, de leeftijd ligt dan gemiddeld rond de twintig. De dansende sandalenman:

‘Het zijn heel jonge mensen soms. Ik heb trouwens wel het idee dat het er vroeger allemaal wat vrijer en wilder aan toeging dan nu.’

Aan de bar raken H. En ik in gesprek met twee stelletjes. Een goed uitziende veertiger die lijkt op Jan Jongbloed en zijn jongere, wat verlegen vriendin.

Je zou ze zo in de supermarkt tegen kunnen komen, zonder te weten dat ze geregeld naar een parenclub gaan. Men doet normaal, men danst normaal – eigenlijk is het publiek hier een volkomen doorsnee van Nederland. Misschien iets vriendelijker, een tikkeltje gebruinder en wellicht iets minder monogaam dan gemiddeld. Dan zijn er de kleine latino man en zijn grote blonde seksbom in een pistachegroen victoriaans speelpakje. Ik had hun blikken al gezien in de lounge, maar een half uur later staan ze opeens naast ons.

Neemt de blonde seksbom apart en ik sta gezellig te keuvelen met Olciades. ‘Je drinkt, danst en kletst wat en als je een stelletje ziet waarmee het klikt, kijk je wat er verder mogelijk is,’ legt hij de mores van de club uit. Slechts één keer in de maand komen ze hier, want: ‘Je moet het ook niet te vaak doen’.

Als ik vertel dat het hier onze eerste keer is, lijkt Olciades niet verbaasd. Ze vonden ons ook al niet echt een typisch stelletje voor de club. Waarom niet? Gewoon niet. Dan vertelt H. Ook maar dat we niet echt een stelletje zijn. Jammer eigenlijk. De vriendin van Olciades had ik best weleens beter willen leren kennen. Maar het idee van swingen is natuurlijk wel: gelijk oversteken. En niet: ik neuk met jouw vrouw en jij mag kijken.

Olciades en zijn vriendin steken ons nog een hart onder de riem: ‘Als buitenstaander lijkt het misschien soms alsof er een gesloten ons-kent-ons-sfeertje hangt. Maar dat valt eigenlijk best wel mee.’

Ik ben het met hen eens. De mensen die ik hier spreek zijn vriendelijk en open. En voor stelletjes die in zijn voor rondneuzen, zijn hier genoeg mogelijkheden voor vertier.

Muurvibrator

Even slaat mijn hart over als ik op de discovloer de schooldirecteur van mijn dochtertje lijk te herkennen. Een vriendelijke, blije grijze man met een bril, een baard en sandalen. Het blijkt loos alarm. Maar wel een goede reden om maar weer eens een dubbele whisky te bestellen.

Op onze laatste ronde door de club blijven H. En ik een tijdje hangen in een van de meest typerende ruimtes. In een klein kamertje is een aantal minihuisjes nagebouwd van hout en papier-maché. Een beetje alsof je door het sprookjesbos van de Efteling loopt. Maar dan anders. De huisjes moeten de Amsterdamse Wallen voorstellen. Binnen liggen er matrassen en bankjes waarop geneukt kan worden, en natuurlijk zijn er ook raampjes met gordijntjes waardoor je naar binnen kunt kijken.

En ik staan te kijken naar een oudere man, type Robert uit Goede Tijden, Slechte Tijden, die met een muurvibrator zijn vrouw staat te bevredigen. Maar het knopje aan de muur weigert en de man in het huisje staat er een beetje mee te klungelen. ‘Zal ik anders even helpen?’ bied ik aan, eigenlijk precies op de manier waarop ik ook iemand zou helpen die ik zie worstelen met twee boodschappentassen aan een fiets. De geste wordt gewaardeerd. ‘Als je wil mag je ook wel een vinger in haar kutje steken, hoor. Dat vindt ze lekker. Toch?’ Petra knikt. Nou ja, waarom niet – het zou ook een beetje onbeleefd zijn om te weigeren. Ik lieg niet als ik zeg dat Petra ‘best een lekker strak kutje heeft’, zeker voor haar leeftijd. Dat laatste zeg ik er natuurlijk niet bij. Terwijl Ben en ik zijn vrouw verwennen, keuvelen we wat over hun bedrijf en hun kinderen. Ze komen niet zo vaak meer op de club. ‘Meestal spreken we thuis af met een vast stelletje waar we al jaren samen mee gaan. Maar zo nu en dan is het wel leuk. Weet je dat ik in het bubbelbad al tegen Petra zei: die jongen daar, die is leuk voor jou!’

Ben en Petra blijken het stelletje te zijn met wie ik eerder op de avond een kort praatje had gemaakt. Ik voel me nu toch wel gevleid. Het is allemaal net iets persoonlijker dan op de orgiezolder. Ik vind ze eigenlijk wel schattig. Opeens heb ik zin om aan Petra’s borsten te zuigen, die zijn ook nog vrij strak voor een vrouw die toch echt in de zestig moet zijn. Wat moet het toch fijn zijn voor een oudere vrouw om door twee mannen verwend te worden, wat goed dat wij dit doen! Denk ik, als ik voel hoe Petra’s hand in mijn broekje verdwijnt.

‘Zal ik mijn broekje dan maar uitdoen?’ vraag ik. Ja hoor, waarom ook niet.

Mijn lichaam reageert primair, ook omdat Petra na een leven lang swingen wel weet hoe ze overweg moet met een pik. ‘Vergeet je zijn ballen niet?’ zegt Ben. Stiekem vind ik het ook wel opwindend om in volle actie begluurd te worden door H. Petra is onder de indruk en ook Ben is gul met complimenten en aansporingen. Ik vind het niet meer dan netjes om te zeggen dat de pik van Ben er ook mag zijn. Petra is nu bezig met mij en Ben tegelijkertijd, linkerhand op rechts, rechterhand op links. En zo gaat het nog een tijdje door totdat ik uiteindelijk klaarkom over de borsten en in de oksel van Petra. ‘Oh was het lekker? Vond je het lekker? Kom maar lekker klaar hoor jochie, kom maar.’

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-603cefe70a577', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Laatste nieuws