Marith Iedema: 'Swingers zijn geen smeerlappen'

Onze seksexpert mag graag in niemendalletjes rondstruinen op swingersfeesten. Laatst tijdens Société X werd haar vermoed...

Onze seksexpert mag graag in niemendalletjes rondstruinen op swingersfeesten. Laatst tijdens Société X werd haar vermoeden bevestigd: swingers zijn geen smeerlappen.

Gadverdamme, wat ranzig.’ Om zijn woorden kracht bij te zetten, trok L. (29) een gezicht alsof hij zijn tanden in een citroen zette. Zijn reactie op de mededeling dat ik naar een swingersfeest ging, vond ik jammer, maar verbaasde me allerminst. De associaties die mensen hebben met het woord ‘swingen’, zorgen voor weerstand. Oude beelden uit Jambers-afleveringen drijven boven: senioren in kittige pakje, met lijven die de strijd met de zwaartekracht reeds lang hebben verloren, met ballen in hun monden, die zich tegoed doen aan elkaar. Niet gek dat een jonge hond als L. daar eerder de rillingen dan rode oren van krijgt. Ik weet, mede door mijn jaren van veldwerk, dat de swinger vele gezichten heeft. Er is zoveel meer dan wat Jambers ons jaren geleden voorschotelde. In de scene is er voor elk wat wils: hoog- en laagopgeleid, jong en oud, dik en dun. Er is slechts één gemene deler: swingers zijn mensen die geen genoegen nemen met een burgerlijk leven. Vastbesloten zijn alles uit het bestaan te halen dat erin zit. Te blijven genieten van hun seksualiteit – óók als het vuur in hun relatie is gedoofd. Het zijn realisten, die wel geloven in liefde, niet in ‘tanden op elkaar en monogaam blijven tot het bittere eind’, zelfs als dit het leven vreugdeloos maakt. Ze zijn open-minded, laten zich niet leiden door gevoelens van jaloezie en kiezen niet voor een traditionele relatie, puur omdat dit de meest voor de hand liggende vorm is. Het zijn mensen die de maatschappij zien als conservatief en al schaar ik me niet onder de noemer ‘swinger’, daar kan ik me helemaal in vinden.

Geen moetje

Ik geniet van de sfeer die hangt op deze erotische feesten. Participeren wordt gewaardeerd, maar is absoluut geen moetje. Vorige week bezocht ik Société X, een event in een kasteel. Ik keek mijn ogen uit. Zelden zag ik zoveel knappe mensen bij elkaar. Binnen was het bloedheet. Overal stonden vuurkorven en brandden haardvuren. Ik was blij dat ik geen pak aan moest, Onze seksexpert mag graag in niemendalletjes rondstruinen op swingersfeesten. Laatst tijdens Société X werd haar vermoeden bevestigd: swingers zijn geen smeerlappen. zoals de mannen, maar in een niemendalletje kon rondstruinen. Dat klinkt wellicht oneerlijk: wij bloot, jullie in vol ornaat, maar beeld je eens een man in die enkel ondergoed draagt, met daaronder een paar schoenen of slippers. Onaantrekkelijker wordt het niet. Dus stemmen wij vrouwen zonder mokken in met deze kledingvoorschriften. Het publiek danste uitgelaten. Dat lang niet álle swingers rond de veertig zijn, werd maar weer bewezen op Société X. Het stikte er van de twintigers en dertigers. Hier en daar verdween een hand in een broek of bh, maar van seks kwam het niet. Ook niet in de loungevertrekken. Het ‘echte werk’ vindt plaatst op de afterparty’s die bezoekers organiseren, thuis of in speciaal gehuurde hotelsuites, weet ik inmiddels. Ik raakte aan de praat met Q. (38). Zijn vrouw en hij zijn meer dan twintig jaar bij elkaar, waarvan ze negen jaar swingen. Deze levensstijl heeft ze niks dan goeds gebracht. Hoewel ze bijna een kwarteeuw samen zijn, spat de passie er vanaf. Wat mij moeilijk lijkt is het vinden van een goede match, vertelde ik Q. Ik zie op zo’n avond genoeg leuke mannen, en vrouwen. Zelden horen twee evenredig aantrekkelijke mensen bij elkaar. Q. knikte instemmend. ‘Daarom moet je nooit een feest bezoeken met in je achterhoofd dat je avond pas geslaagd is als je hebt gescoord.’ Dat leidt tot het sluiten van compromissen. En daarvoor past hij. ‘Mijn vrouw en ik moeten beiden zin hebben in seks met de ander. Er moet een klik zijn. Bij twijfel gaat het hele feest niet door.’

'Want zeg nou zelf: monogamie is ook niet alles'

Taboe

Op een avond als deze worden levensverhalen zonder aarzelen met me gedeeld. Het is als iemand tegenkomen op een naturistencamping: je herkent een gelijkgezinde in elkaar, van gêne is geen sprake. Tegenover de buitenwereld is dat een ander verhaal. Ik ken bar weinig swingers die ‘uit de kast’ zijn, er openlijk voor durven uitkomen dat ze geen monogame relatie hebben. Er heerst nog altijd een taboe op deze levensstijl, dat bewijst de reactie van L. alleen al. Vreemdgaan doet haast iedereen. Maar o wee als je samen met je partner op avontuur uitgaat, dan vindt het overgrote deel van de maatschappij je ‘smerig’. Dat zal niet van de ene op de andere dag veranderen. Maar, niet direct je oordeel vellen helpt. Wie weet gaat er – als je iets verder kijkt dan je neus lang is – zelfs een wereld voor je open. Want zeg nou zelf: monogamie is ook niet alles.