Bijles van Marith: vrouwen die maar één ding willen

Een kijkje in het vrouwenbrein. ‘Waarom zouden we na goede seks de man in kwestie dumpen en het risico lopen dat de volg...

Een kijkje in het vrouwenbrein. ‘Waarom zouden we na goede seks de man in kwestie dumpen en het risico lopen dat de volgende er niks van bakt?’

Tekst: Marith Iedema

Mannen kunnen plat neuken. Je verbonden voelen, emoties die opspelen – soms al na één keer seks – dat overkomt alleen vrouwen. Althans. Dat wordt vaak gedacht, vooral door jullie. Klopt dit wel? Zijn vrouwen werkelijk zo geprogrammeerd dat wij ons binden na seks en mannen niet? Kort door de bocht: ja.

Wij maken oxytocine aan na bevredigende seks – ook wel het knuffelhormoon genoemd. In het leven geroepen om vrouwen én mannen een gevoel van verbintenis te bezorgen. Zodat we, eenmaal aan onze trekken gekomen, niet met de noorderzon vertrekken, maar samen blijven om de eventuele kids een kans op een fijne toekomst te bieden. Hartstikke mooi.

Een minpunt: om onduidelijke redenen maken vrouwen grotere hoeveelheden oxytocine aan dan mannen. Bij jullie komt er na een orgasme meer dopamine vrij. Het plezierhormoon: maakt gelukkig, werkt verslavend en zorgt ervoor dat je vaker seks wil. Alleen niet per definitie met dezelfde vrouw. Het resultaat: scheve verhoudingen, gebroken harten en moddergegooi.Chemistry is a bitch. Jullie worden vaak afgeschilderd als neanderthalers die maar één ding willen: seks. Als het even kan met zoveel mogelijk verschillende vrouwen.

Lees ook: Bijles van Marith: free the nipples!

Het is wat achterhaald: mannen presenteren als roofdieren, vrouwen als slaven van hun hormoonhuishouding. De tijden zijn veranderd. Ik ken meiden zat die deze zogenaamde ‘oerinstincten’ weten te onderdrukken; die seks prima van liefde kunnen scheiden. Vriendin D. is hier een ster in. Voor haar geen gekroel na de daad. Seks is seks, niks meer. Ze hoeft de persoon in kwestie niet eens te mogen om ermee van bil te gaan. Zolang hij presteert is het prima.

Toch ben ik nooit een vrouw tegengekomen die denkt: zo, jou heb ik gehad, ik schrap je van mijn lijst, who’s next? Ik ken flink wat mannen die zo redeneren (waarmee ik niet wil beweren dat jullie állemaal womanizers zijn).

Als seks lekker is, willen wij er meer van. Een goede klik in bed is zeldzaam. Klaarkomen is voor ons minder makkelijk, zéker bij een vreemde. Waarom zouden we de man in kwestie dumpen na de seks, op zoek gaan naar de volgende en het risico lopen dat die er niks van bakt? Dat verschil tussen mannen en vrouwen valt te verklaren, even los van chemische stofjes. Eenentwintigste eeuw of niet.

Eén ding zal niet snel veranderen: mannen zijn makkelijker te verleiden tot een potje seks dan vrouwen. Als ik moeite moest doen om een man te versieren, zou ik wellicht eveneens de drang voelen om te jagen. Een geslaagde verovering moet een kick geven. Het is de ultieme streling van je ego.

Pikkenbuffet

 

Vriend I. is een jachthond, een extreem geval. Een buitenstaander zou zijn bestaan leeg noemen, zelf geniet hij ervan om elke week een nieuwe vrouw – of twee – mee naar huis te slepen. Van de verhalen die hij over zijn avonturen vertelt, krijgt een aseksueel nog rode oren. Juist daarom vind ik zijn drijfveren onbegrijpelijk. Want als de seks zo ‘godallejezus geil’ is, waarom geen tweede afspraak plannen, of een derde? ‘Waarom wel?’ vraagt hij dan oprecht verbaasd. Het is voor I. zoals R. Kelly zingt: ‘I’m at the top of the world and life is a pussy buffet.’

Waarom zou hij in hemelsnaam de hele tijd hetzelfde eten, als er zoveel lekkers is? Zelfs als een vrouw niet ‘at the top of the world’ staat, is haar leven – indien gewenst – een pikkenbuffet, hoe goor dat ook klinkt. Wat is de lol daarvan? We hoeven maar met onze vingers te knippen, of er ligt een vent in ons bed. Daarom gaat het de meeste dames om de kwaliteit die een bedpartner levert, niet om het halen van het jaarlijkse ‘mannenquotum’. Maar dat we het liever nog een keertje met dezelfde doen, betekent niet dat we helemaal hoteldebotel zijn.

Echt niet altijd verliefd

Vriendin L. had goede seks met K. Verder vond ze hem niet bijzonder. Toen ze appte: ‘Zal ik vannacht naar je toekomen?’ antwoordde hij: ‘Ik wil niet dat je verwachtingen krijgt.’ ‘Wat denkt hij wel niet,’ brieste ze. ‘Het enige wat ik verwacht is zijn stijve piemel.’ Na zijn bericht was ze afgeknapt. Zonde. Want de jongen in kwestie wilde – net als zij – misschien geen relatie, maar heus wel af en toe casual seks.

Lang niet élke man houdt er immers van (of lukt het) de ene na de andere vrouw te verslinden. Dit soort verhalen komen me vaker ter ore. Het idee dat wij ‘zwakke vrouwen’ direct verliefd worden na een keer seks, zorgt ervoor dat veel scharrelrelaties met de potentie nog even voort te sudderen – en beide partijen te plezieren – voortijdig worden afgebroken. Snel afkappen die handel, want straks krijgt het fragiele vrouwwezen gevoel – en dát levert gezeik op.

Mannen, als ik jullie advies mag geven: vergeet dat knuffelhormoon en doe niet zo panisch. Lang niet elke dame die na de seks weer contact zoekt, is klaar om in het huwelijksbootje te stappen.

Laatste nieuws