Bevredigende bijna-doodervaring: krikken en stikken

Je sekspartner een nacht kelen met anderhalf pak coke achter de kiezen kan leuk zijn, zeker als ze hierom smeekt. Maar p...

Je sekspartner een nacht kelen met anderhalf pak coke achter de kiezen kan leuk zijn, zeker als ze hierom smeekt. Maar pas op, bezweert onze seks-expert.

Twee handen om je keel benemen je de adem. Klanken verstommen. De kamer vervaagt. Ledenmaten tintelen. Je hart bonst door je hele lichaam. Je wil kreunen, maar produceert slechts een gorgelend geluid. Steeds verder zak je weg. Je bent luttele seconden verwijderd van bewusteloosheid.

Dan kom je klaar. Door de adrenaline schieten je ogen open. Je bent weer geland op aarde. Of aarde, beter dan dat. Je orgasme raast als een hogesnelheidstrein door je lijf. Er lijkt geen einde te komen aan de reeks schokken. Je hoofd is rood. Je keel brandt. Dan laten de handen je hals los en snak je naar lucht.

Lees ook: Sexting les 1: negeer nooit een dickpic-verzoek

Dat is wurgseks – in de sm-wereld beter bekend als Breath Control Play (BCP) – in een notendop. Vriendin K. (30) is er gek op. Het gebrek aan zuurstof schijnt lustgevoelens te versterken. Klaarkomen is intenser, doordat de bloedtoevoer naar de hersenen wordt afgeknepen. K. kickt op het idee dat haar bedpartner de volledige controle heeft. Dat haar leven – even dramatisch gezegd – in zijn handen ligt. Dat geeft seks een extra dimensie. BCP draait om macht, om onmacht.

Video: mocht er geen man in de buurt zijn...

https://www.youtube.com/watch?v=5auhTM1HLi4

De (nog) gevaarlijkere variant op BCP heet auto-erotische asfyxie (AEA), een verslavende vorm van masturbatie. Enthousiastelingen wurgen zichzelf onder het aftrekken, door een touw, riem, of slang om hun nek te doen en ergens aan te bevestigen. Dit geeft een enorme kick, die wordt vergeleken met een drugstrip. Het grote verschil, wat deze vorm extra riskant maakt, is dat AEA-fans in hun eentje spelen en pas stoppen met zichzelf wurgen vlak voordat ze bewusteloos raken.

Levensgevaarlijk. Want in het heetst van de strijd, als alleen klaarkomen telt, blijkt het moeilijk bijtijds te kappen en je los te maken uit de zelf in elkaar geflanste strop. Met je leven betalen is een hoge prijs voor een fetisj. Het precieåze aantal slachtoffers van wurgseks is onbekend. In Amerika hangen jaarlijks tussen de tweehonderdvijftig en duizend mensen zich ‘per ongeluk’ op. In Nederland zijn dat er tientallen per jaar.

Eén van de bekendste slachtoffers van AEA is David Carradine. De Kill Bill-acteur werd in 2009 dood in een kast gevonden. Naakt, met touwen om zijn nek. Uit de manier waarop zijn lichaam was vastgebonden, bleek dat de 72-jarige Carradine zich niet met opzet van het leven had beroofd. Het was zijn fetisj voor verstikking die hem fataal werd.

Doodserectie

Wurgseks is eeuwenoud. Er zijn talloze gevallen bekend van gehangenen die een erectie kregen terwijl ze het loodje legden. Sommigen kwamen zelfs klaar. Dat leek zo, althans. Om die reden werd verstikking een tijd lang aanbevolen als middel tegen impotentie. De eerste liefhebbers van wurgseks raakten vermoedelijk geïnspireerd door deze publieke verhangingen. De enige logische verklaring die mensen destijds konden verzinnen, was dat het bloedgeil moest zijn om met een strop om je nek in het niets te bungelen.

Reden zat om aan het experimenteren te slaan, voor de fetisjisten van vroeger. Een doodserectie heeft uiteraard niks met lust te maken. Het is een reactie van het lichaam, die vooral voorkomt bij mannen die plotseling op een gewelddadige manier steven. Ook van klaarkomen is geen sprake. Doden laten al hun vloeistoffen lopen, sperma kan niet achterblijven.

BCP is veiliger dan AEA. Bij het sm-spel heeft iemand anders – niet bezoedeld door ademhalingsgebrek – de touwtjes (soms letterlijk) in handen. Niet dat BCP zonder gevaar is. Recent nog stierf een jonge psychologe uit Mexico, die aan wurgseks deed met haar 32-jarige huisgenoot. Ze wilde door hem gekeeld worden met een touw. Hij vervulde haar wens een tikkie te fanatiek, waardoor ze het niet meer kan navertellen. De man wordt verdacht van moord.

'Beetje knijpen is al genoeg'

Ziet jouw vriendin wel heil in wurgseks, maar vind je dit – mede door dit soort verhalen – doodeng? Een prostituee met ervaring geeft advies op haar blogsite: ‘Een beetje knijpen is al snel genoeg.’ Lees: ga niet wurgen met alle kracht die je bezit. ‘Als er een ader gaat kloppen, of het gezicht knalrood wordt, verlicht de druk direct.’ Dood is niet het enige gevaar dat op de loer ligt bij wurgseks. Een hersenbeschadiging is zo opgelopen. Ga alsjeblieft niet alleen op je zolderkamer met een touw om je nek zitten rukken.

Kan je het niet laten aan AEA te doen? Vind iemand die er op kickt te kijken naar hoe jij je uitleeft. Als dit niet lukt, huur je maar een hoer in die een oogje in het zeil houdt. Je sekspartner een nacht kelen met anderhalf pak coke achter de kiezen kan leuk zijn, zeker als ze je hierom smeekt. De lol is er gauw vanaf wanneer zij (of jij) niet meer wakker wordt. Leg dat maar eens uit. ‘Ja, maar meneer de politie, lieve moeder van, zij wilde dit zelf, eerlijk waar.’ Doe alleen aan wurgseks als je helder van geest bent en kunt beoordelen wanneer plezier gevaar wordt.