Artikel

9/11-'truth movement' eindelijk serieus genomen met optreden op C-SPAN

Het moment dat we eens serieus gaan onderzoeken wat er op 11 september 2001 nou echt gebeurde, lijkt een stap dichterb...

Het moment dat we eens serieus gaan onderzoeken wat er op 11 september 2001 nou echt gebeurde, lijkt een stap dichterbij. Afgelopen week mocht Richard Gage op C-SPAN (het Amerikaanse Politiek24) vertellen waarom hij en andere architecten en bouwkundigen niks geloven van de officiële uitleg over het instorten van het World Trade Center. En dan met name toren 7, de derde toren die plots ineen klapte.

Na de aanslagen van 9/11 waren er meteen twijfels over de sierlijke vrije val die de Twin Towers allebei in korte tijd maakten. Bouwkundig zou een zo'n toren niet logischerwijs op zo'n manier moeten instorten. Laat staan dat twee van die wolkenkrabbers het zo goed als tegelijkertijd doen. Vervolgens stortte ook nog eens het nabijgelegen WTC 7 in. Helemaal raar.

Politici en journalisten durfden echter niet te twijfelen aan het verhaal van de autoriteiten. Stel je voor dat ze weggezet zouden worden als gekke complotdenkers. En ze bleven stil. Ook toen de Bush-regering dankbaar gebruik maakte van 9/11 om haar Project for a New American Century te verwezenlijken. Terwijl voorheen ondenkbare privacyschendende wetten werden doorgedrukt en illegale oorlogen losbarstten, begonnen verontruste burgers daarom zelf met speurwerk. De documentaire Loose Change uit 2005 is daar een mooi voorbeeld van.

Maar de kritische kanttekeningen bij 9/11 raakten verstrikt in de wereld van complottheorieën. Voor het grote publiek verschilde de 'truth movement' niet met mafkezen die claimen dat de maanlanding in scene is gezet, dat de wereld onderworpen is aan de Illuminati en dat de aliens al lang op aarde zijn. Ook de steun van een losgeslagen Charlie Sheen was niet per se positief. De beweging leek zich te vergalopperen, waardoor journalisten nog eens extra huiverden er aandacht aan te besteden. Ondertussen bleven de simpele basisvragen over hoe en wat met bijvoorbeeld WTC 7 onbeantwoord.

Maar niet langer! Richard Gage, voorman van Architects & Engineers for 9/11 Truth, besloot met serieuze types de basisvragen aan de kaak te stellen, zonder meteen te roepen dat het een 'inside job' was. En dat werkte, want hij mocht zijn verhaal doen op C-SPAN. Je ziet goed hoe hij zijn vingers niet brandt aan de complottheorievragen die de bellers in de uitzending stellen. Hij pakt met deskundigen het mysterie van 9/11 aan, door zich met name te richten op de achilleshiel van de officiële uitleg: WTC 7. Wie er mogelijk echt verantwoordelijk voor was en welke politieke motieven meespeelden, dat is voor een later moment.

Natuurlijk zijn er alleen al in de VS heel veel afgestudeerde biologen en doktoren die geloven in de schepping, gebedsgenezingen en engelen, dus dat deze groep 9/11-twijfelaars een relevant papiertje hebben zegt ook niet alles. Niettemin, interessant.