Artikel
3

Aanpak mensenhandel doorgeslagen

Het is 4 november 2011 als rond half 5 ’s middags een jonge vrouw agenten aanklampt in de Doubletstraat in Den Haag. Dat...

Het is 4 november 2011 als rond half 5 ’s middags een jonge vrouw agenten aanklampt in de Doubletstraat in Den Haag. Dat is de goedkopere hoerenbuurt van de stad waar de dames achter de ramen tot de helft minder vragen dan in de eveneens roodverlichte Geleenstraat. De dan 23-jarige vrouw is zwaar opgemaakt en blijkt een Bulgaarse prostituee. Ze spreekt geen Nederlands, alleen maar een paar woordjes Engels. Ze lijkt overstuur en zegt geslagen te zijn door een man. Vervolgens tovert ze een foto van deze man tevoorschijn op haar mobieltje en nemen de agenten haar mee naar het bureau. Ze vertelt over hoe ze hier in Nederland al zeven dagen gedwongen aan het werk is. Vijf dagen in een seksclub en nu ook twee dagen achter een raam. Een aangrijpend, afschuwelijk verhaal. De politieagenten wijzen haar meteen op haar mogelijkheden, zoals de B9-regeling. Deze regeling is bedoeld voor slachtoffers van mensenhandel die besluiten mee te werken aan het strafrechtelijke onderzoek naar de persoon die verdacht wordt van mensenhandel. Daar maakt de Bulgaarse vrouw graag gebruik van. Ze krijgt een opvangplek en leefgeld.

Onterecht vast

Diezelfde nacht nog wordt de man opgepakt die zij heeft aangewezen als haar uitbuiter. Het is een dan 27-jarige man die eveneens uit Bulgarije komt, maar veel in Nederland en Duitsland verblijft. De rechtbank vindt haar verklaringen ‘onvoldoende betrouwbaar’ en haar kortstondige avontuurtje in de rosse buurt van Den Haag lijkt haar eigen initiatief geweest te zijn, aldus de rechter die afgelopen maand oordeelde dat verdachte onschuldig is. Volledige vrijspraak. ‘Dat gebeurt weinig. Zelden,’ ?zegt de advocaat van de man, Cem Polat.

Het Openbaar Ministerie gaat niet in hoger beroep, de vrijspraak is onherroepelijk. Hoewel de vrijgesproken verdachte waarschijnlijk een schadevergoeding zal krijgen voor de meer dan zeven maanden dat hij heeft vastgezeten, is hij nog altijd woedend. ‘Ik ben het slachtoffer geworden van valse aangifte,’ laat hij via zijn advocaat weten. ‘De Nederlandse overheid gelooft Bulgaren toch niet. Ik zat onterecht vast in een land waar mijn gezin niet woont. Ik ben heel erg pissig, ik heb zo lang onterecht vastgezeten.’

Voormalige B9-regeling

In de voormalige B9-regeling krijgen vermeende slachtoffers van mensenhandel een tijdelijke verblijfsvergunning zolang het onderzoek loopt (met uitzicht op een permanente vergunning), een woning, een uitkering, een ziektekostenverzekering en mogen ze werken of een opleiding volgen. Bovendien is het mogelijk je vermeende pooier aan te klagen om gemiste ?inkomsten op te eisen en kun je eventueel je kind(eren) naar Nederland halen. ‘Op het politiebureau leggen ze het allemaal meteen uit,’ zegt Polat.

Het is moeilijk voor verdachten om hun onschuld te bewijzen,’ zegt Polat. ‘En de politie spoort echt aan om aangifte te doen. Het is een constante drang van doen, doen, doen. Die begrijp ik goed, maar zelfs als vrouwen zeggen dat ze geen slachtoffer zijn, wordt hen gevraagd of ze zeker weten dat ze geen aangifte willen doen. Het zijn heel ernstige feiten, maar je moet er kritisch naar kijken. Je moet oppassen dat er geen misbruik van gemaakt wordt.’

Verder lezen? In de nieuwste editie van Nieuwe Revu lees je het volledige artikel over de doorgeslagen aanpak van mensenhandel door Marijn Schrijver.

Nieuwe Revu editie 30/2013 ligt vanaf woensdag 24 juli in de winkels. Nieuwe Revu is ook online los te bestellen. Nieuwe Revu verschijnt ook op de iPad via de app van Tijdschrift.nl. Downloaden doe je hier. Ook eerder verschenen nummers zijn daar te downloaden.

Gerelateerd nieuws