Artikel
4

Anouk knalt in Malmö

'Anouk knalt in Malmö', prijkt er deze week op onze cover. Een gok, zoals we eerder al toegaven. Toch lijkt onze intuïti...

'Anouk knalt in Malmö', prijkt er deze week op onze cover. Een gok, zoals we eerder al toegaven. Toch lijkt onze intuïtie gelijk te krijgen. Anouk behaalde gisteravond de felbegeerde finaleplek op het Eurovisiesongfestival. Wij trokken voorafgaand aan het beladen optreden vier dagen op met Anouk in Zweden. In het park, in de studio en bij de repetities.

Het Songfestival; 'een heel goed idee'

Ze is in Zweden om haar nummer Birds te zingen, zo goed mogelijk ook. En ze is er om plezier te hebben. Nee, het is geen vakantie, maar soms mag het wel zo voelen. Sinds ze kinderen heeft, en ze heeft er nu vier, is ze nooit meer zo lang weggeweest zonder ze. Twee weken. Maar ze maakt dus plezier. En dat betekent bij Anouk: zich omringd weten door een klein groepje vertrouwelingen. Mensen die ze meestal al jaren kent, en bij wie ze zich veilig voelt. Het is een bont gezelschap. Hier wordt gewerkt, en verder lol gemaakt. Eén van de leden van de innercircle van Anouk is manager Kees de Koning. De platenbaas van het label Top-Notch is tot zijn eigen verbazing door het Songfestival bevangen geraakt. Toen Anouk hem vorig jaar over haar deelname vertelde, was zijn mening: 'Een heel slecht idee.' Inmiddels is zijn mening nog steeds helder: 'Een heel goed idee.' De inschatting van Anouk vindt Kees achteraf een juiste. Bovendien, zegt Anouk lachend: 'Wie kan nou zeggen dat-ie een paar keer op Pinkpop heeft gestaan, een paar keer op Lowlands, een paar keer op Werchter én op het Eurovisiesongfestival?'

Anouk op het Eurovisiesongfestival

Negatieve reacties op haar deelname doet Anouk weinig. Gordon die een mening heeft over haar nummer Birds? Anouk lacht erom: 'Ik had Kees gezegd: we krijgen bakken vol stront over ons heen met Birds. Je weet toch, zo gaat dat. Het is iets anders dan mensen verwachten dus veel mensen vinden het dan sowieso ruk. Ik wist dat dat kwam.' Het scheelt enorm veel dat Anouk de nodige podiumervaring heeft, zegt manager Kees. 'Er hebben in het verleden mensen op dat podium gestaan die nog nooit hadden opgetreden. Met al die druk, al die aanwijzingen die je continu krijgt, die repetities waar vanaf het begin gewoon journalisten kunnen meekijken.' Anouk: 'Ik heb met ze te doen, met zangeressen die hier debuteren. Dan ga je echt voor de leeuwen.' Tijdens de laatste repetities in Malmö zingt ze drie keer 'haar' Birds. De eerste keer gaat het mis: Anouk vergeet een deel van de tekst, in de war gebracht door de camera-instructies. Ze lost het soepel op maar vlekkeloos gaat het niet. De tweede keer gaat beter. De derde keer perfect. Na de repetitie is er een persconferentie. Anouk zit, in tegenstelling tot veel andere deelnemers, alleen op de rij lege stoelen voor de pers. Het ziet er uit als een statement, dus een van de eerste vragen, van een Nederlandse journaliste, gaat daarover. Waarom Anouk hier alleen zit? 'Dat ben ik wel gewend.' De vragen hebben sowieso een hoog waarom-gehalte. Waarom het Songfestival? Waarom Birds? Waarom nu? Anouk valt op door haar gebrek aan gepolijstheid. Ze geeft gewoon antwoord, ook als dat niet het gewenste is. Hoe ze ze het vond om met Queen op te treden? 'With Queen? Oh, my God! I don't remember!' En terecht, zo blijkt later. Dat was namelijk niet Anouk maar Trijntje Oosterhuis. 's Avonds bij het diner, leest bevriend fotograaf Marc de Groot een zeer lovend Engels verslag van haar repetitie voor vanaf zijn telefoon. Hij maakt het stuk zelf af: 'Anouk is also famous for giving perfect blowjobs to Freddie Mercury.' De aanwezigen lachen, Anouk het hardst. Ze heft het glas en proost. Niet op iets of iemand in het bijzonder. Gewoon, op het hier en nu.

In de nieuwste editie van Nieuwe Revu lees je het volledige artikel Anouk van de hand van Leon Verdonschot. Nieuwe Revu editie 20/2013 ligt vanaf woensdag 14 mei in de winkels. Nieuwe Revu is ook online los te bestellen.

Nieuwe Revu verschijnt ook op de iPad via de app van Tijdschrift.nl. Downloaden doe je hier. Ook eerder verschenen nummers zijn daar te downloaden.

Gerelateerd nieuws