Artikel
8

Bloedige kerst - De drievoudige moord in Purmerland

Vier mannen staan vanaf 28 april terecht op verdenking van de drievoudige moord in Purmerend in 2012. De rechtbank in...

Vier mannen staan vanaf 28 april terecht op verdenking van de drievoudige moord in Purmerend in 2012. De rechtbank in Haarlem heeft tien dagen uitgetrokken voor het proces. Uit veiligheidsoverwegingen is er voor behandeling van de zaak uitgeweken naar de bunker. Hoewel er destijds weinig media aandacht was voor de zaak, schreef Wouter Laumans in 2012 een artikel over de drievoudige moord voor de Nieuwe Revu. Waarom werden Arjan, Maupie en Mohammed uit het leven geschoten?

Update - Volgens twee verdachten heeft één man, de 34-jarige Rahim D., de drievoudige moord gepleegd. D. schoot zichzelf echter dood toen hij in mei 2012 werd ingesloten in Noord door een arrestatieteam van de politie.

Op een afgelegen landweggetje in de Noord Hollandse polder werden vlak voor kerstmis twee mannen vermoord. Een maand later werd een derde slachtoffer gevonden in een nabijgelegen vaart.

Waar normaal gesproken wandelaars hun auto parkeren, is het nu doodstil. IJskoud is het er. De noorderwind komt keihard door de polder aandenderen en geselt parkeerterreintje ‘De Burgt’ met Siberische vrieskou. De kaarsen en bloemen zijn onder een dun laagje sneeuw bedekt. Sandra, de levensgezel van Arjan Kools zet elke week verse bloemen en kaarsen op de plek waar haar vriend op 20 december samen met zijn vriend; de 40-jarige tandtechnicus Maurice ‘Maupie’ Bouhuys op brute wijze werd doodgeschoten.

Afspraak Die dinsdagavond lijkt het een gewone doordeweekse avond te worden in de nieuwbouwwoning in de gemeente Purmerland . Het is een beetje hectisch in het huis van het gezin van de 42-jarige Arjan. Omdat het vlak voor kerst is hebben de kinderen van Sandra een diner op hun school. Daarom komt Arjan tegen etenstijd even kippenpootjes langsbrengen. Op dat moment staat de macaronischotel voor het avondeten al in de oven. Arjen laat Sandra, met wie hij een LAT-relatie heeft, weten dat hij die avond niet mee eet omdat hij naar een afspraak moet.

In het verleden werkte Kools als chauffeur voor ‘Dikke’ Charles Geerts, een bekend figuur in de rosse buurt van Amsterdam. Ook had hij in die tijd een paar ‘ramen’ op zijn naam staan. Maar sinds de gemeente Amsterdam alle prostitutiepanden van Geerts kocht, bewoog Kools zich nog amper in het wallengebied. Hij stond sowieso niet bekend als iemand die zich in de onderwereld bewoog. Zijn vriendin sluit niet uit dat hij, naast zijn werk als reparateur van pallets, samen met zijn gabbers Maup en Mohammed af en toe stekjes voor hennepteelt rondrijdt. Toch leeft hij zeker niet het grote leven. Regelmatig geeft Sandra hem geld voor benzine.

Sandra kijkt er niet van op dat haar vriend die avond de deur nog uit gaat. Het gebeurt wel vaker dat hij ’s avonds afspraken heeft. Wat hij precies met zijn vrienden doet, weet ze niet. Nadat Arjan vertrokken is zijn de gebeurtenissen in nevelen gehuld.

Doorzeefd Een fietser rijdt die avond rond tienen langs het parkeerterreintje, dat vlakbij het huis van Sandra ligt. Hij ziet twee geparkeerde auto’s staan en meent dat er iets niet pluis is. Als hij thuis is aangekomen belt hij de politie. Die heeft in eerste instantie nog wat moeite om de afgelegen plek te vinden. Nadat de aangever is teruggebeld met de vraag waar het terrein precies is, doen ze een gruwelijke vondst. Arjan ligt naast zijn busje, naast hem ligt Maupie. Ze zijn doorzeefd. Allebei de mannen hebben meer dan 10 kogels in hun lichaam. Maupie is onherkenbaar verminkt. Alleen de twee honden van Arjan, die achter in de laadruimte van het busje zitten, zijn de achtergebleven getuigen van de moordpartij. Wat vreemd is, is dat de auto van Maup scheef geparkeerd staat. Alsof hij gehaast was en niet de moeite genomen heeft hem goed neer te zetten. De vraag die direct wordt opgeroepen is met wie beide mannen die avond een afspraak hadden. Het terrein ligt zo afgelegen dat niemand er op een donkere decemberavond wat te zoeken heeft. Het wordt naderhand duidelijk dat de mannen wel vaker afspraken op die plek wanneer ze iets te bespreken hadden wat liever niet telefonisch gedaan werd. Wat verder vreemd is, is dat er vanaf dat moment geen teken van leven meer vernomen van Mohammed. Was hij er ook bij op die fatale avond? De recherche van de politie Zaanstreek/Waterland start direct een groot onderzoek. Met 40 rechercheurs wordt gewerkt aan de zaak. Iedereen in de omgeving van de slachtoffers krijgt bezoek van de politie.

Van de aardbodem verdwenen Na de verhoren van de recherche en de begrafenis van Arjan blijft Sandra met veel vragen zitten. Vlak na de moord op haar vriend meldt zich de 45 jarige plaatsgenoot Ab bij Sandra aan de deur. Hij is iemand die ook veel omging met Arjan, Maurits en Mohammed. Hij maakt een nerveuze indruk. Hij zegt meerdere keren dat hij ontzettend bang is maar wil niet precies vertellen waarom. Uit verhalen die rondgaan in de buurt, lijkt het erop dat Ab een conflict gehad heeft met Mohammed. Maar de ins- en outs van die ruzie worden niet duidelijk. De contouren die wel duidelijk worden is dat Ab zich enorm onder druk gezet voelde door Mohammed. Hij zegt in de maanden voorafgaand aan de moorden meerdere keren dat hij het allemaal niet meer aan kan. Wat hij daar precies mee bedoelde, is onduidelijk. Wat wel duidelijk wordt is dat Ab in het verleden een conflict met iemand had over geld waarbij diegene zijn bus is afgepakt. Niet lang nadat hij zich bij Sandra aan de deur meldde, lijkt ook hij van de aardbodem verdwenen te zijn.

Wanneer Sandra door blijft zoeken naar de achtergronden van de moord op haar man, doet ze op een ochtend een ontdekking die haar de stuipen op het lijf jaagt. Van een van de wielen van haar auto lijken de bouten te zijn losgedraaid. Is het een waarschuwing? Of heeft de garage die haar banden enkele weken daarvoor vervangen heeft een stomme fout gemaakt?

Opheldering Sandra hoopt dat de 34-jarige Mohammed, die dan nog altijd vermist is, enige opheldering kan geven over de gebeurtenissen van 20 december. Maar haar hoopt blijkt tevergeefs als een maand later opnieuw een gruwelijke vondst gedaan wordt bij het pontje naar Ilpendam. Het kanaal bij dat pontje is op een steenworp van het parkeerterrein vandaan. In het water ligt het levenloze lichaam van Mohammed. Ook hij blijkt te zijn doodgeschoten.

De vondst van het lichaam van Mohammed roept alleen maar meer vragen op. Van het parkeerterrein tot aan het kanaal is het een paar honderd meter. Wist de onfortuinlijke Amsterdammer aanvankelijk te ontkomen of is hij meegenomen en later doodgeschoten?

De drievoudige moord roept veel vragen op. Ging het om een afrekening in het criminele milieu of spelen er wellicht andere motieven? Gezien de grote hoeveelheid kogels die zijn afgevuurd kan een daad uit woede niet worden uitgesloten. De politie Zaanstreek-Waterland doet er tot op heden het zwijgen toe, ze willen net zeggen of er al mensen zijn aangehouden. ‘Hangende het onderzoek doen wij geen mededelingen’, is alles wat een woordvoerder kwijt wil over de zaak.

De vierde man? In de week na de vondst van het stoffelijk overschot van Mohammed zocht de politie met een groep rechercheurs op een boot het kanaal minutieus af. Dat voedde speculaties dat er nog een vierde slachtoffer zou zijn. Toch bestaan daar bij de nabestaanden van Arjan Kools en Maup Bouhuys geen aanwijzingen voor. Het gevonden drietal was veel samen en verder wordt niemand uit de kennissenkring van het duo vermist.

Vergelijkbare zaken Moorden waarbij meer dan twee slachtoffers vallen, vinden niet vaak plaats. Meestal gaat het om gezinsdrama’s waarbij een van de familieleden zijn gezin om het leven brengt. Ook in het criminele milieu gebeurt het zelden dat er meer dan twee mensen tegelijkertijd worden geliquideerd.

In februari 2004 worden in de Geleenbeek bij het Limburgse Elst de lijken van drie Hells Angels van het Nomads-chapter uit Oirsbeek. Hoewel justitie vermoed dat het drietal door hun eigen brothers zijn omgebracht omdat ze 300 kilo cocaine hadden geript van Colombianen. Uiteindelijk worden alle leden van de Nomads in 2007 door het hof vrijgesproken. Geen van hen heeft een verklaring afgelegd.

In mei 2001 worden in Breda de tweelingbroers Rob en Eric Driessen doodgeschoten door Ron Niquist. De tweeling, die in vastgoed handelde, had twee weken daarvoor geprobeerd de auto van Niquist op te blazen.

Op 16 juli 1998 worden er in Hilvarenbeek vier mannen doodgeschoten. De Maastrichtse drugshandelaren Rinus den Boer en Nico van Golde. De broers Polle en Frank Taminiau zijn toevallig getuige van deze moord en worden daarom ook om het leven gebracht.

Veel geld in de stekkenhandel Stekjes vormen het begin van de keten van de handel in Hollandse wiet. De handel in deze stekjes speelt zich voornamelijk af in het schemergebied rondom growshops. Daar heeft men contacten met zogenaamde ‘stekkenboeren’.

Zij hebben moederplanten waarvan ze scheuten afsnijden. Wanneer die scheuten wortels hebben, zijn ze geschikt als stek voor een nieuwe plant. Een stekje kost tussen de 2,50 en 3 euro. Voor een wiethok zijn meestal een paar honderd tot soms wel tienduizend stekken nodig.

In tegenstelling tot de kweek van wiet waarbij ruwweg slechts een keer in de drie maanden geoogst kan worden kan een stekkenboer veel vaker snijden en dus meer geld verdienen. Nadeel is wel dat grootschalige stekkenhandel erg arbeidsintensief werk is waar veel mensen bij betrokken zijn.

Op verzoek van de nabestaanden wordt in dit artikel niet de volledige naam van Mohammed genoemd. Deze is bij de redactie wel bekend.

Door Wouter Laumans Beeld ANP

Gerelateerd nieuws