Artikel
3

'De beruchte 200 kilo cocaïne van de liquidaties in de Staatsliedenbuurt is terecht'

Er is eindelijk meer duidelijkheid rond het mislukte cocaïnetransport dat aanleiding was voor het losbarsten van de...

Er is eindelijk meer duidelijkheid rond het mislukte cocaïnetransport dat aanleiding was voor het losbarsten van de oorlog binnen de Mocro-maffia en liquidatie na liquidatie opleverde.

Tot nu toe ging het verhaal dat er ergens begin 2012 een lading van 200 kilo cocaïne verdween. Dat leidde tot een kettingreactie met onder meer de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt, de moord op Najib Bouhbouh, de dood van Rida Bennajem, het fatale schietincident in het Scheepvaartmuseum en nog veel meer geweld als gevolg.

Wat was er gebeurd? De groep rond Staatsliedenbuurtdoelwit Benaouf A. had een transport cocaïne geregeld. Om deze grote slag financieel mogelijk te maken, werden er veel kleine investeerders uit Amsterdam binnengehaald. Dat waren soms gewone ondernemers die voor relatief kleine bedragen mee wilden profiteren van de verwachte winst.

Gestolen of onderschept?

Het was aan een groep Vlaamse Marokkanen om de cocaïne vervolgens vanuit de haven van Antwerpen binnen te trekken. Deze groep, de Turtles, is hierin gespecialiseerd. Het ging echter mis. De Turtles zeiden dat ze de cocaïne niet hadden gevonden in de container.

De groep rond Benaouf geloofde er niks van en claimde dat hun cocaïne (te herkennen aan een specifiek stempel) voor dumpprijzen op de markt belande. De Turtles hielden vol dat ze het echt niet hadden gevonden en al helemaal niet hadden gestolen. Misschien dat Benaouf gewoon een zondebok zocht voor al zijn investeerders. Het conflict barste hoe dan ook los.

Wanneer de autoriteiten een groot coketransport onderscheppen, maken ze dit doorgaans snel bekend zodat criminelen niet de kans krijgen elkaar de schuld te geven en elkaar vervolgens af te knallen. Dat zou in dit geval niet gebeurd zijn. Daardoor was het anderhalf jaar lang een soort van keuze van wat als waarheid werd gezien: diefstal of onderschepping?

225 kilo

Vrijdag wees het Openbaar Ministerie Nieuwe Revu echter op Vlaamse berichtgeving van 9 maart 2012. Een bericht van persbureau Belga, dat onder andere op de websites van Het Laatste Nieuws en De Morgen verscheen, beschrijft wel degelijk de onderschepping van een grote partij cocaïne in die periode. De cocaïne van Benaouf A. zou in vijf sporttassen in een container met ‘verhuisgoederen’ uit Chili hebben gezeten. In totaal ging het om 225 kilo cocaïne, die onderschept werd door de douane. ‘De drugsvangst had plaats op 23 februari. Er zijn voorlopig geen verdachten aangehouden’, aldus het persbureau op 9 maart 2012.

In juli liet de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan al in het programma Oog in Oog doorschemeren dat de lading cocaïne onderschept zou zijn.

Het bericht dat de autoriteiten degenen zijn die de coke hebben ingenomen, komt eigenlijk te laat. In de tijd tussen de onderschepping door de douane en de berichtgeving in de media is het conflict al op volle gang. Vanuit Amsterdam zijn er dan al gevaarlijke figuren naar Antwerpen gestuurd die daar een jong lid van de Turtles-familie ontvoeren en folteren. Ze wilden ‘hun geld’ terug en wanneer de Turtles daar niet aan mee zouden werken, dan zou hun jonge familielid in een vleesmolen verdwijnen.

Een andere theorie is overigens dat er door justitie een 'vals' bericht over de cocaïnevangst uit is gestuurd, juist omdat het conflict was losgebarsten. Hoe dan ook, het eerste dominosteentje was gevallen. Liquidatie na liquidatie volgde. Duidelijkheid over de verdwenen cocaïne zal zeer waarschijnlijk de bloederige moordenreeks niet meer kunnen stoppen.

Lees hier meer over de oorlog in de Mocro-maffia.

Marijn Schrijver

Gerelateerd nieuws