Door: Redactie
Artikel
3

Discussie over XTC gaat hard

De sterkte van XTC neemt in Nederland de laatste jaren steeds meer toe. Terwijl de pillen in 2009 gemiddeld 69 mg MDMA b...

De sterkte van XTC neemt in Nederland de laatste jaren steeds meer toe. Terwijl de pillen in 2009 gemiddeld 69 mg MDMA bevatten, is dat in 2014 gestegen tot 135 mg. Met de stijgende hoeveelheden, stijgt ook de mening van zelfbenoemde experts in de media over hoe slecht en gevaarlijk XTC is. Maar klopt dit eigenlijk wel?

Als een terror-oehoe hangt het verslavingsspook boven het beeld van xtc. De drug zou immers zwaar verslavend zijn. Onzin. Hooguit 0,2 procent van de gebruikers is primair verslaafd. Xtc is namelijk niet lichamelijk verslavend en geestelijke afhankelijkheid komt sporadisch voor, stelt het Trimbos. De reden is de werking van de drug: na geregeld gebruik groeit de tolerantie voor de effecten van xtc. Het typische ‘love’-gevoel wordt steeds minder. Het lichaam heeft enige tijd nodig om de uitgeputte serotoninevoorraad (die vrijkomt door gebruik van mdma) weer aan te vullen. Daardoor heeft het weinig zin om langdurig door te slikken. In 2009 heeft een groep experts de verschillende drugs gerangschikt op schadelijkheid, inclusief de verslavingskans. In de publicatie Ranking the drugs van het RIVM staan heroïne en crack trots bovenaan, gevolgd door tabak, metamfetamine, cocaine en alcohol. Xtc staat op de dertiende plaats, vlak na khat en boven de hekkensluiters paddo’s en lsd. In de Nieuwe Revu van deze week doen we realitycheck over de verschillende beweringen.

Xtc is schadelijker dan alcohol

Het RIVM heeft alcohol al als aanmerkelijk schadelijker geclassificeerd dan xtc. Dat ligt niet alleen aan de chemische werking van het spul maar ook aan de sociale conventies bij het gebruik. Anders dan alcohol, dat vaak ‘levenslang’ wordt gebruikt, is xtc veel meer een ceremonieel middel, op speciale momenten ingenomen door gebruikers. Drugsonderzoeker Ton Nabben wijst op de verschillen in gebruiksfrequentie van xtc en alcohol: ‘Het merendeel van de gebruikers doet in zijn leven een paar keer xtc. Er is ongetwijfeld een segment dat het frequenter gebruikt, maar we weten ook dat het gebruik na een paar jaar weer afneemt.’ Volgens verslavingsdeskundigen van het Jellinek is tien procent van de Nederlandse bevolking van 16 tot 69 jaar een probleemdrinker, dat zijn 1,1 miljoen mensen.

Kijken we wie daadwerkelijk hulp zoekt, dan is het aantal geregistreerde cliënten in de verslavingszorg met alcohol als primair probleem 30.345, en gebruikers met een secundair probleem 3.992. Het aantal probleemgebruikers van xtc is onbekend, maar het percentage xtc-cliënten in de verslavingszorg is al jaren minder dan één procent, en daalt sinds 2005. In 2013 stonden 124 mensen met een primair xtc-probleem geregistreerd en 342 mensen met een secundair probleem bij gebruikers van twaalf jaar en ouder. In totaal dus 466 mensen met een geregistreerd xtc-probleem, zo blijkt uit cijfers van de Nationale Drug Monitor 2013/2014. Stel daar tegenover de 30.000 cliënten met alcoholproblemen, en je weet genoeg.

Xtc maakt je hersenen kapot

Anky, pas op! De Britse onderzoeker David John Nutt heeft onderzocht hoeveel hersenschade er mogelijk ontstaat door xtc of door equasy, recreatief paardrijden. Wat blijkt: de schade ten gevolge van paardrijden is volgens Nutt aanzienlijk groter dan de gevolgen van xtc. Paardrijden is bijna dertig maal schadelijker voor de hersenen dan het gebruik van xtc. Een verstandige pillenslikker maakt minder kans op hersenbeschadiging dan paardenmeisjes die van hun knol glijden of onder hun ?rst pony terecht komen. Hersenbeschadiging kan leiden tot verandering van persoonlijkheid, een vermindering van motorische functies en zelfs de ziekte van Parkinson. De vraag dringt zich op: waarom is paardrijden nou niet illegaal? Risico’s die verbonden zijn aan iets wat niet illegaal is, mogen we nemen. Als het om drugs gaat, vinden sommige mensen dat je dat risico niet mag nemen.

 

 

Lees deze week in de Nieuwe Revu het hele artikel

over de hardnekkige misvertanden rond XTC.

Te druk om het hele tijdschrift te lezen?

Je kan het artikel ook los lezen via onze vrienden van Blendle