Artikel

Een geschenk van Allah

Grappig, slim en moslim. Fresku is alles. Niemand schoot op zoveel niveaus raak als deze ambitieuze rapper. Elk jaar...

Grappig, slim en moslim. Fresku is alles. Niemand schoot op zoveel niveaus raak als deze ambitieuze rapper.

Elk jaar moet er één album het Beste Album zijn. Vaak komen die in lijstjes. Vaak zijn die lijstjes om te kotsen. Niets vervelender dan zorgvuldig geconstrueerde lijstjes waaruit iemands superieure smaak monumentaal moet oprijzen. In Revu zal u geen lange lijstjes vinden van Beste Albums. Of Beste Films. Of Beste Theatervoorstelling Waarvan Zesendertig Procent Van de Subsidie Ten Goede Kwam Aan Een Alcoholische Poolse Dichter Met Hiv.

Mad Max: Fury Road was gewoon de beste film. En Nooit Meer Terug het beste album. Met afstand. Natuurlijk, er werden best veel goede albums gemaakt. Maar in een tijd dat zelfs Justin Bieber een album maakt dat credible wordt gevonden, ligt de lat misschien ook wat laag. Een goed album moet niet alleen goed klinken, slim zijn gearrangeerd en naadloos aansluiten bij de nieuwste trends. Een goed album moet vooral iets anders willen dan al die andere albums.

Zo doe je dat

En daarom is Nooit Meer Terug zo goed. Daarom is Fresku zo goed. Want wat Fresku doet is ambitieus. Hij heeft op dit derde, langverwachte album nogal wat te zeggen. Over tienermoeders. Over draaideurcriminaliteit. Over angst. Over kwetsbaarheid. En over racisme. Goed, dat kan vervelend zijn. Engagement pakt net iets te vaak uit als een soort vervelende les, vertelt op een toon die je terugwerpt naar de tijd dat je inderdaad nog uren achtereen in schoolbanken moest luisteren naar al die dingen die belangrijk schenen te zijn. Fresku doet dat anders. Bewijsstuk 1: De clip van Zo Doe Je Dat, een ijzersterke aanklacht tegen de blanke dominantie van Hilversum. In de clip verft Fresku zich langzaam blank om uiteindelijk met blonde pruik en gitaar met Go Back To The Zoo wel gewaardeerd te worden door Giel Beelen.

https://www.youtube.com/watch?v=EO2l1JXS7HE

De kernregels van het nummer gaan zo: Aangenaam, ik ben de man van de radio En voor die yoyo muziek is te weinig animo Kom uit die slachtofferrol als Quinsy Gario White privilege? Ga lekker terug naar Paramaribo Want het heeft niks te maken met huidskleur We weten wat ons publiek het liefst luistert.

Lees het hele verhaal op Blendle

Fresku is naast de slimste, ook echt de grappigste artiest van Nederland. Bewijsstukken daarvan zijn de satirische personages Gino Pietermaai en Willy Keurig. Een artiest die op zoveel niveaus raak weet te schieten en daarmee ook echt wat weet te veranderen, is een geschenk. Dank daarvoor, Allah.

Casper Sikkema

Gerelateerd nieuws