Artikel

'Een manische gek, dat is de attractie'

Hij maakte zes legendarische theatershows en toen was het even op. Nu is hij terug met een album en een tour. Thuis op b...

Hij maakte zes legendarische theatershows en toen was het even op. Nu is hij terug met een album en een tour. Thuis op bezoek bij Hans Teeuwen (48). “Een manische gek, dat is de attractie.”

Een, we kunnen het niet anders omschrijven, openhartig gesprek over zichzelf en zijn hasjpijp. Het complete interview is te lezen in De Grote Interviewspecial, die nu in de winkel ligt en ook gewoon hier te bestellen is.

Alvast een paar rake quotes op een rij.

Nederpopzanger

Na heel veel omzwervingen is hij uiteindelijk de Nederpopzanger geworden die er altijd al in hem geschuild heeft. “Een Nederlandstalige charmezanger, die al jaren stond te popelen, maar weggedrukt werd door abjecte kunstvormen als cabaret en jazz. Ja, dit voelt als thuiskomen.” Zelf luisterde hij vroeger niet zoveel naar Nederlandstalige muziek. Toen Teeuwen op de middelbare school zat luisterde hij liever naar muziek die toen al ouderwets was: de Stones, Beatles, Hendrix en Bowie. “Doe Maar kon ik wél goed hebben.”

Podiumangst

“De allereerste stap was auditie doen op de Toneelschool. Dat was kotsen van tevoren, en vervolgens nam ik een flinke hijs van een hasjpijp, en daarna was het één groot geschreeuw.” Ooit las hij eens een verslag van de mensen die hem beoordeelden. “Ergens tussen haakjes stond: lang haar, iets verderop: heeft ergens wel iets charmants en inderdaad: veel geschreeuw.”

Vroeger stond Teeuwen vaak stijf van de spanning, en dat ging tot kotsens aan toe. Er was wel altijd een spanning tussen hem en het publiek. Er kwam vervolgens een intuitie vrij, en dat vond hij een heerlijke ontdekking. “Later ontdekte ik ook dat er na al die spanning een beloning komt in de vorm van applaus, complimenten en schouderklopjes. Ik kreeg het gevoel dat ik echt iemand was.”

Hasjpijp

Teeuwen heeft het vaak over de hasjpijp. Soms heeft hij het nodig. “Als ik in een bepaalde concentratie van schrijven zit, ben ik erg met de details bezig, en zie ik het overzicht niet meer. Als ik blow, gebeurt er iets met mijn bewustzijn, het kantelt of zo, waardoor je soms opeens weer het overzicht hebt.” Blowen kan volgens Teeuwen wel degelijk nuttig zijn. Hij raadt de jongens en meisjes dan ook aan om lekker naar de coffeeshop te gaan en de buitenlander om een heerlijk stukje hasj te vragen. “Maar wel hasj, geen wiet. “

Ook interessant: Interview Maxim Hartman: 'Zo lang ik scoor, mag ik een lul zijn'

Gerelateerd nieuws