Artikel

Utopia moet zich houden aan huurcontract en bestemmingsplan

De kans dat Utopia uitgroeit tot een bloeiende samenleving met windmolens, marmeren tempels, een reusachtig monument voo...

De kans dat Utopia uitgroeit tot een bloeiende samenleving met windmolens, marmeren tempels, een reusachtig monument voor John de Mol en een zwembadparadijs is zeer gering. Wanneer het programma over een jaar afgelopen is, zal er niet veel meer op het terrein te zien zijn dan de twee loodsen die er nu al staan. Het gebied in Crailo, dat in drie verschillende gemeentes ligt, is namelijk niet gekocht door Talpa, maar wordt gewoon gehuurd van de provincie Noord-Holland. En hoewel Utopia volgens SBS daadwerkelijk ‘een plek waar geen regels, geen wetten en geen machtsverhoudingen zijn’ is, denken ze daar bij de provincie iets anders over.

Over dit specifieke huurcontract wil de provincie niet te veel details geven, maar een woordvoerder laat wel weten dat we moeten denken aan een huurcontract zoals dat van een woning. We mogen ervan uitgaan dat de provincie het terrein precies terugwil zoals het afgeleverd is. Braakliggend. En dat biedt weinig mogelijkheden voor het opbouwen van een duurzame, utopische maatschappij.

Ook wanneer alle bouwwerken en uitvindingen van de Utopianen na een jaar afgebroken zouden worden, wordt het nog heel lastig om überhaupt iets zoals een windmolen te bouwen. De huurder (Talpa) moet zich namelijk gewoon aan het bestemmingsplan van het terrein houden. ‘Als ze iets willen bouwen komen ze bij de eigenaar, ons, terecht of het mag’, aldus de provincie.

En regels en wetten gelden wel degelijk in Utopia. Stel de bewoners zouden geld willen verdienen met een wietplantage in de loods, dan mag dat ook niet. ‘Het is en blijft natuurlijk wel Nederlands grondgebied. Mag je een wietplantage beginnen in de loods of elkaar de hersens inslaan? Nee, dat kan niet’, zegt een woordvoerder van de provincie. ‘Er geldt gewoon de Nederlandse wetgeving.’