Artikel
3

Dit zijn de grootste talenten van het Nederlandse voetbal

Nederland is dol op voetbaltalenten. Speelt een jongetje van 19 een paar aardige wedstrijden, dan roepen analytici hem...

Nederland is dol op voetbaltalenten. Speelt een jongetje van 19 een paar aardige wedstrijden, dan roepen analytici hem meteen uit tot de nieuwe Van Persie of Van der Vaart en bondscoach Louis van Gaal is vervolgens niet te beroerd om de tieners op te nemen in zijn voorselectie. Kijk maar eens wie er allemaal naar de trainingsstage voor het komende WK mogen.

We verwachten meteen het onmogelijke van de jonge voetballers. De toen 21-jarige Danny Hoesen maakte eind 2012 zijn debuut als prof tegen Real Madrid, om maar iets te noemen. Hij kon niet voorkomen dat Ajax met 1-4 verloor en we waren weer een illusie armer. Maar wie zijn nou echt de grootste talenten van het Nederlands voetbal? Wie winnen in 2022 in Qatar eindelijk het eerste WK voor Oranje?

We vroegen het aan de database van Sega Football Manager 2014. Het spel voorspelt al jaren wie de helden van de toekomst zullen zijn. Marco Verratti en Miralem Pjanic hadden al ver voor hun échte doorbraak een reeks aan Champions League-bekers gewonnen in de digitale trainerscarrières van tienduizenden voetbalfanaten. Dat de makers van Football Manager er ook weleens naast zitten, bewijst Bojan Krki?. Dus het is niet helemaal wetenschappelijk, maar hier komt het Oranje van 2022! Natuurlijk in 4-3-3.

Doel Volgens de cijfertjes is er maar één Nederlandse doelman die tot de groten der aarde zal behoren: Mike Havekotte! Nu heeft hij pas 510 volgers op Twitter, maar in 2022 zal hij met prachtige reddingen uitgroeien tot de held van de natie. De 18-jarige speelde pas vier wedstrijden bij Oranje -18 en wacht nog op zijn debuut voor FC Utrecht.

Verdediging Het hart van de verdediging zal in 2022 bestaan uit Stefano Denswil (20, Ajax) en Bruno Martins Indi (22, Feyenoord). De eerste scoorde dit seizoen al tegen AC Milan en de tweede speelde nu al 13 wedstrijden voor het grote Oranje. Karim Rekik en Jorrit Hendrix (allebei 19 en allebei PSV) zullen moeten invallen bij schorsing. Linksback wordt zonder twijfel de 17-jarige Jaïro Riedewald (Ajax). Bij zijn debuut afgelopen seizoen in de Eredivisie boog hij een 1-0 achterstand bij Roda JC om tot een 1-2 overwinning. Hij scoorde beide keren zelf. Op de rechtsbackpositie heeft Oranje een groot probleem. Zelfs over acht jaar zal er geen wereldspeler voor die plek zijn. Uiteindelijk zal Stefan de Vrij (22, Feyenoord) eerste keuze zijn.

Middenveld De 17-jarige Riechedly Bazoer vertrok uit de jeugd van PSV naar die van Ajax omdat hij liever verdedigend middenvelder is dan verdediger. En dat is maar goed ook, want in 2022 is hij veruit de beste keuze op die positie. Komend seizoen gaat hij doorbreken in het eerste van Ajax. In Qatar zal hij achter Marco van Ginkel (21, Chelsea FC) en Daley Sinkgraven (18, sc Heerenveen) spelen. In de roulatie op het middenveld gaan we verder Adam Maher (20, PSV), Brahim Darri (19, Vitesse) en Tonny Trindade de Vilhena (19, Feyenoord) zien.

Aanval De 17-jarige Richairo Živkovi? was de afgelopen tijd in het nieuws vanwege zijn transfer van FC Groningen naar Ajax deze zomer. Wat misschien nog niet iedereen weet, is dat de tiener met de Servische naam gewoon in Assen geboren is. En volgens de cijfertjes is hij één van de grote spitsen van de toekomst. Hij zal in 2022 dus de doelpunten moeten maken. FC Groningen heeft na het vertrek van Živkovi? nog de 19-jarige Arjen Hagenauw rondlopen. Mooi, want die Hagenauw zou zomaar eens de tweede keuze voor spits kunnen zijn over acht jaar. Verder loopt bij FC Utrecht de 19-jarige Cedric Badjeck uit Kameroen rond die we moeten proberen over te halen om voor Nederland te kiezen. Hij is namelijk het derde grote talent voor de spitspositie.

Aangezien vleugelaanvallers tegenwoordig opeens met een sterk rechterbeen links mogen staan en andersom, is het nog de vraag op welke flanken de volgende namen zullen staan, maar de vleugelaanvallers in 2022 zijn Ricardo Kishna (19, Ajax) en Memphis Depay (20, PSV). Omdat vleugelaanvallers steeds geblesseerd en uitgeput zijn, zullen we ook vaak Jean-Paul Boëtius (20, Feyenoord) en wellicht nog Luciano Narsingh (23, PSV) zien.

Gerelateerd nieuws