Artikel

Isis bedreigde Frankrijk al in januari: ‘Opereer in Frankrijk. Zorg ervoor dat ze door angst en afkeer niet kunnen slapen’

De verschrikkelijke aanslagen in Parijs koste 120 mensen het leven. Zelfmoordterroristen met bomgordels leegden AK-47 ge...

De verschrikkelijke aanslagen in Parijs koste 120 mensen het leven. Zelfmoordterroristen met bomgordels leegden AK-47 geweren en bliezen zichzelf op waarbij ze tientallen omstanders omkwamen. De omvang van de aanslag is te vergelijken met de bomaanslagen in Madrid 2004 waar 191 mensen werden gedood.

Kreten van terroristen

BBC News bracht naar buiten dat overlevende van de aanslag, terroristen hebben horen schreeuwen: ‘Het is voor Syrie!’, ‘Allah Akhbar!’ en ‘Het is de schuld van president Hollande. Het is de schuld van jullie president. Hij had zich niet moeten bemoeien met Syrië.’ Verder spraken zij fragmentarisch over Irak.

Luchtaanvallen van Frankrijk op Syrisch grondgebied

De laatste kreet verwijst naar zondag 8 november waar Frankrijk een luchtaanval op de olie-infastructuur van Syrië uitvoerde. Dit was de laatste van een serie militaire ingrepen die in september plaatsvond. Eind september gaf Hollande opdracht om een Syrisch trainingskamp te vernietigen omdat het een bedreiging zou zijn. Deze militaire actie is uitgevoerd zonder verdere slachtoffers –aldus Hollande.

Het Franse volk stemde tegen aanvallen

Deze militaire aanval werd –ondanks de parlementaire stemming die tegen call-to-action was– toch uitgevoerd. Een nationale pol toonde aan dat 64% van de Franse bevolking tegen militaire interventie was. De vlieger dat een democratie de dictatuur van de meerderheid is, ging hier niet op.

Isis waarschuwde Frankrijk al eerder

In februari zijn er diverse ISIS-video’s naar buiten gekomen waarin ISIS Frankrijk waarschuwt. ‘Trek je terug uit ons grondgebied anders slaan wij toe,’ is de boodschap van de video. CBS deed hier eerder verslag van en koppelde de aanslag op Charlie Hebdo aan deze waarschuwing. Echter weten we pas sinds gisteravond dat de waarschuwing een grotere schaduw heeft.

Een quote uit de video:

Opereer in Frankrijk. Zorg ervoor dat ze door angst en afkeer niet kunnen slapen.’

https://www.youtube.com/watch?v=RPfurzbTjlA

https://www.youtube.com/watch?v=PYRUeBB_w54

Gerelateerd nieuws