Artikel
3

Jihadist zonder armen wilde Geert Wilders vermoorden

Geert Wilders is wel degelijk het doelwit van gevaarlijke jihadisten. Volgens het Openbaar Ministerie is er nog nooit ie...

Geert Wilders is wel degelijk het doelwit van gevaarlijke jihadisten. Volgens het Openbaar Ministerie is er nog nooit iemand aangehouden voor het willen plegen van een aanslag op de PVV-leider. Maar uit geheime, Oostenrijkse informatie, blijkt dat er een groep radicale moslims concreet uit was op het leven van Wilders. Nieuwe Revu heeft de documenten in handen waar het zwart op wit in staat. Deze week lees je alles over de kosten van de beveiliging van Wilders en dreiging van deze jihadisten uit Oostenrijk en Tsjechië.

Gepantserde BMW’s X5, rugzakjes met UMP40’s, honderden detectiepoortjes, vluchtscenario’s, screenings en bominspecties, maar ook gestrande huwelijken van 24 uur per dag inzetbare persoonsbeveiligers. De prijs van de vrijheid van meningsuiting is hoog. We belden de experts, maar ook de Efteling, waar alle beveiligers een kaartje moeten kopen als Wilders naar zijn geliefde Droomvlucht wil. De totale kosten? We komen uit op ruim 3 miljoen euro per jaar.

Dreiging Het internet staat vol met dreigementen richting Geert Wilders. Maar als er nog nooit ook maar één extremist uit welke idealistische hoek dan ook is opgepakt voor het beramen van een daadwerkelijke aanslag, hoe reëel is die dreiging dan? En is het dan niet tijd om eens wat minder uit te geven aan de beveiliging van het Tweede Kamerlid?

‘Er zit niemand vast voor het voorbereiden van een aanslag op Wilders. Ook heeft er niemand in het verleden vastgezeten.’ Dat liet een woordvoerder van het Openbaar Ministerie vorige maand weten, nadat Geert Wilders had aangegeven dat Syrië-gangers hem wilden omleggen.

Jihadisten Dat deed hij na de bloederige aanslag bij het Joods Museum in Brussel op 24 mei waarbij vier mensen om het leven kwamen. De dader was een Syrië-strijder. Aan persbureau ANP vertelde de PVV-leider dat er eerder ook al twee jihadisten waren aangehouden die op zijn leven uit waren. Dat had hij naar eigen zeggen gehoord van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zelf. De anti-terreurcoördinator wilde het bericht echter niet bevestigen, omdat ‘voor zijn eigen veiligheid nooit mededelingen worden gedaan over de aard en omvang van dreiging tegen Wilders’.

Dat de dreiging levensgevaarlijk aanwezig is, blijkt uit informatie ?van de Oostenrijkse inlichtingendienst Bundesamt für Verfassungsschutz und Terrorismusbekämpfung (BVT) die in handen is van Nieuwe Revu. Het is de eerste keer dat zwart op wit een groep fanatieke moslims aan het licht komt die met concrete plannen rondliep om Wilders te vermoorden.

In november 2010 begon het onderzoek naar deze groep islamitische Oostenrijkers en Tsjechen. Dat werd gedaan door de Tsjechische autoriteiten. Leden van de groep waren onder anderen A.I., H.B. en de broers A.. In het geheime document staat dat Oostenrijk de Nederlandse autoriteiten snel na de ontdekking op de hoogte bracht van het bestaan van deze groep en de plannen voor een aanslag op Wilders.

Wél aangehouden A.I. is daarop wel degelijk aangehouden. Dat gebeurde in december 2010 in Wenen. Kort na de dreiging richting Wilders werd hij op 11 januari 2011 verhoord door de politie in Oostenrijk. Ook is zeker dat hij enige tijd vastzat. De dreiging richting Geert Wilders hoeft niet de hoofdreden zijn geweest voor de aanhouding. Ook H.B. en in elk geval een van de gebroeders A. werden opgepakt.

A.I. is een beruchte extremist die de afgelopen jaren door heel Europa genoemd werd als potentiële dreiging. Opvallend is dat hij zijn beide armen mist. Waarschijnlijk verloor hij die tijdens het voeren van de heilige strijd. De man zonder armen wordt dan ook vooral gezien als brein achter verschillende terroristische plannen.

Lees alles over de terreurcel uit Oostenrijk en Tsjechië én alles over de beveiliging van Geert Wilders in de nieuwe Nieuwe Revu!

Het hele verhaal staat in de nieuwste editie van Nieuwe Revu. Deze ligt vanaf 2 juli in de winkels. Nieuwe Revu is ook online los te bestellen. Daarnaast verschijnt Nieuwe Revu ook op de iPad via de app van Tijdschrift.nl. Downloaden doe je hier. Ook eerder verschenen nummers zijn daar te downloaden.

Gerelateerd nieuws