Door: Redactie
Artikel
3

Liquidatie zorgt voor Schokgolf in Suriname

De Nederlandse gangster Marchano Pocorni (37) werd in de nacht van zondag 1 maart  op maandag 2 maart in Suriname doodge...

De Nederlandse gangster Marchano Pocorni (37) werd in de nacht van zondag 1 maart  op maandag 2 maart in Suriname doodgeschoten. Twee schutters knalden hem neer in de beruchte club PP Shisha Lounge. Het Surinaamse politiekorps en de mensen op straat staan versteld van de liquidatie. Nieuwe Revu ging voor een reportage naar het plaats delict.

Twee jongen mannen, twintigers waarschijnlijk, lopen ietwat gespannen rond met hun blik gericht op de voordeur van de club PP Shisha Lounge in Paramaribo-Noord. Beide gasten dragen een petje, ruim zittende designerkleding zoals een lange broek en trui – waarvan één met capuchon – met daaronder nette sportschoenen. Gezien het late tijdstip zijn er niet veel mensen in de club. Eenmaal binnen zet de jongeman zonder capuchon semi-relaxed een aantal stappen. Binnen enkele seconden grijpt hij vliegensvlug naar het wapen in zijn broeksband. In een professioneel ogende schiethouding richt hij zijn wapen op minder dan een meter afstand van de Amsterdamse crimineel Marchano Pocorni.  Die zit op een kruk midden in de lounge nietsvermoedend met een andere man te kletsen. De schutter vuurt zijn wapen meerdere keren af, recht in het gezicht van Pocorni. Twee tellen later lost de compagnon met capuchon ook schoten op het doelwit, dat een tel later op de grond neervalt.

Gevaarlijke mensen

Suriname heeft relatief gezien veel voorvallen waarbij grof geweld wordt gebruikt. Statistisch gezien is de kans dat je slachtoffer wordt van een ernstig misdrijf in Suriname ruim zes maal hoger dan in Nederland. Desondanks gaat er door de moord op Marchano een flinke schok door het Zuid-Amerikaanse land. Een slanke lange creool genaamd Borsoe laat weten dat het voor veel Suri’s de eerste keer is dat ze een liquidatie op deze manier zien. “Deze mannen zijn professioneel. Die mannen schieten zonder te praten. Deze mannen met gladde haren moeten Turks of Marokkaans zijn, zeker geen Surinaamse.”

Dogla, een vriend van Borsoe, vindt het vreemd dat de daders niet eerst praten, maar gelijk afrekenen met hun doelwit. “Dat kennen we hier in Suriname niet. Hier kan een crimineel een uur lang met iemand in het café zitten drinken en dan ineens trekt hij de gouden ketting van de nek van zijn gesprekspartner en schiet hem in het hoofd. In bijna alle gevallen is er op zijn minst een verbale dreiging. Dat was bij deze aanslag duidelijk niet het geval.”

Veiligstellen van bewijsmateriaal

De daders mogen dan heel professioneel te werk zijn gegaan, helaas valt dat niet te zeggen over de kennis en kunde van het Surinaamse politiekorps. Nog niet zo lang geleden kregen agenten scholing van de naburige Franse politie uit Frans-Guyana in het afnemen van vingerafdrukken. Op de bewakingsbeelden van de club is te zien dat een van de daders de deur van de club zonder handschoenen opendoet. Het is maar zeer de vraag of deze vingerafdrukken zijn opgenomen. De politie laat er tot dusver niets over los.

Behalve dat de politie allesbehalve bekend is met deze  vorm van afrekeningen, is het Surinaamse korps ook nog niet erg professioneel in het veiligstellen van bewijsmateriaal. Er wordt bij de aankomst op een plaats delict bijvoorbeeld geen gebruik gemaakt van pakken, mondkappen en eventuele speciale schoenen om belangrijke sporen veilig te stellen. Het ziet er niet naar uit dat dat in deze zaak wel grondig is gebeurd. Desondanks wordt er op straat, bijvoorbeeld door Borsoe, geloofd in een goede afloop: “Ze gaan die mannen vinden.” Om vanuit de Surinaamse bevolking informatie te krijgen gaf de politie maandag beveiligingsbeelden vrij waar de afrekening op te zien was. Volgens een politiewoordvoerder heeft dit enkele reacties opgeleverd.

https://www.youtube.com/watch?v=dppp4Kiw8d8

 

Lees deze week in de Nieuwe Revu het hele artikel

over de liquidatie van Marchano Pocorni.

Te druk om het hele tijdschrift te lezen?

Je kan het artikel ook los lezen via onze vrienden van Blendle.