Door: jeroendehaas
Artikel

MH17 met rijst

We zitten op het terras van café De Zwart op het Spui in Amsterdam. Stephan, Johannes en ik, en later ook Fanny, Nina en...

We zitten op het terras van café De Zwart op het Spui in Amsterdam. Stephan, Johannes en ik, en later ook Fanny, Nina en Daan. Allemaal (oud-)redacteuren van het satirische studentenweekblad Propria Cures. Die middag hebben we gehoord dat Laurens van der Graaff op de rampvlucht MH17 zat, samen met zijn vriendin Karlijn Keijzer. Een paar uur eerder stond er een foto op haar Facebook, beide op Schiphol, breed lachend. ‘Samen vliegen is veel leuker!’ stond erbij. Laurens is 30, Karlijn 25. Onwerkelijk.

Tranen stromen, anderen zijn stil. Dit terwijl PC-redacteuren meestal nogal luide, cynische mensen zijn. Zo niet Laurens, die na zijn studie Nederlands meteen leraar is geworden, wat toch een indicatie is dat er bij hem geen sprankje cynisme te bespeuren viel.

Al deinsde Laurens niet terug voor verschrikkelijke woordgrappen, dat moet ook gezegd. ‘Hij zou zelf de eerste zijn om er nu een paar te maken.’ ‘Ja, heel slechte, zoals: doet u mij maar een MH17 met rijst.’ De eerste glimlach van de avond.

En daarna is het weer een tijd stil, want wat kun je nog met grapjes, met satire als je zojuist een vuist in je gezicht hebt gekregen.

Zaterdag verscheen een in memoriam op de website van PC. ‘Laurens zal zelf ongetwijfeld herinnerd willen worden om zijn woordgrappen, met vondsten als ‘De Banaanslag’ en ‘Nooit meer Sla’, die hij optekende in een top-20 over groente en fruit in de wereldliteratuur. Ook in zijn langere stukken excelleerde hij, bijvoorbeeld toen hij Danny Mekic neerzette als ‘een inventieve knul met de authenticiteit van een VVV-bon’, of de treffende karakterisering van Lenie ‘t Hart als ‘de Cruella de Vil van het waddengebied’.’

Om te vervolgen met de even prachtige als pijnlijke zin: ‘Voor mensen die Laurens kenden was het geen verrassing dat er een luchtdoelraket aan te pas moest komen om dat machtige lijf van hem tot stilstand te brengen.’

Wat me brengt op het volgende. Meneer Rutte, graag zagen we dat er ondertussen wel weer wat beweging in Laurens lijf komt. Laurens en Karlijn zijn nu, vier dagen na de vliegramp, nog steeds niet thuis.

Erik Noomen Hoofdredacteur Nieuwe Revu

(Foto: Hajo Hoffs)