Artikel

Moet je zien: Prometheus

Door André Nientied Eindelijk! De nieuwe Alien! Toch? Yep, dat werd de afgelopen weken al duidelijk uit de vele vi...

Door André Nientied

Eindelijk! De nieuwe Alien! Toch?

Yep, dat werd de afgelopen weken al duidelijk uit de vele viral videos en trailers die de studio de wereld in stuurde, na maanden mysterie: Prometheus is een prequel van Scotts eigen Alien (1979). Maar ook een beetje een remake.

Hoezo dat?

Het is een prequel, omdat de film plaatsvindt aan het einde van deze eeuw, pakweg een eeuw eerder dan Alien. Maar het is óók een soort remake, omdat er opnieuw een menselijke bemanning afreist naar een planeet waar het niet pluis is – dezelfde planeet uit Alien. En ze maken dezelfde domme fouten.

Ik las ook dat Noomi Rapace de nieuwe Ripley is, de rol die Sigourney Weaver in Alien speelde.

Dat heb je goed gezien, want Rapace ontpopt zich als de goedgelovige wetenschapster Elizabeth Shaw tot de heldin van Prometheus. De film bevat minstens één instant klassieke en bloedstollende scène waarin Rapace een bloederige operatie op zichzelf verricht.

En Michael Fassbender speelt een robot?

Fassbender is geweldig als de androïde David, een blonde robot op sandalen (!) die zichzelf heeft gemodelleerd naar Peter O’ Toole in Lawrence of Arabia. Hij heeft ook gevoel voor humor, maar of hij geheel te vertrouwen is, is de vraag.

Prometheus zou toch ook filosofische film zijn?

Scott stelt weliswaar vragen over de oorsprong van de mensheid, maar zonder dat de film hinderlijke zweverig wordt. Bovendien zitten er genoeg grappen in om te voorkomen dat de film pretentieus wordt.

Grappen? Prometheus is toch wel spannend?

Zeker, want het blijft spannend om te zien hoe de bemanning hun noodlot probeert te ontlopen. En dankzij haarscherp 3D is Prometheus eigenlijk een high tech variant op het klassieke Alien-gegeven. Niet zo verassend misschien, maar wel geslaagd.

Inmiddels in de bioscoop