Artikel

Nico Dijkshoorn sloopt Frans Timmermans

Het was een vrij uniek moment in De Wereld Draait Door. Nico Dijkshoorn sprak zijn wekelijkse gedicht uit en langzaam we...

Het was een vrij uniek moment in De Wereld Draait Door. Nico Dijkshoorn sprak zijn wekelijkse gedicht uit en langzaam werden de ogen van Frans Timmermans vochtig. Niet veel vaker werd iemand in de warme succesfabriek van DWDD zo gesloopt als de arme, naar verbondenheid snakkende Timmermans.

Nico Dijkshoorn heeft het niet zo op Frans Timmermans. Nadat de eurocommissaris in De Wereld Draait Door mocht vertellen over zijn ‘pleidooi voor verbondenheid’ getitelde Broederschap trok Dijkshoorn in zijn wekelijkse gedicht een stomp mes tevoorschijn en stak die zonder genade in de naar een betere wereld snakkende politicus.

Lees ook: Zo vocht Frans Timmermans zich naar Europese macht

Nadat Dijkshoorn de loftrompet stak over Herman Pleij vertelde hij Timmermans’ verhaal over diens zojuist verschenen pamflet ‘aandoenlijk’ te vinden.

Dijkshoorn: ‘Minutenlang legde Timmermans uit dat hij ook maar een gewone jongen is die zijn haar was met shampoo voor gewoon haar. En dat hij dan heerlijk lekker een nummertje van Lexington staat te brullen onder de douche. Maar zijn toon aan tafel is toch meer van iemand die een congres met zeventigduizend bezoekers staat toe te spreken.’

Gepijnigd staren in het niets

De camera blijft hangen bij Timmermans, die eerst lacht, daarna probeert die lach vast te houden en uiteindelijk, als Dijkshoorn echt doorsteekt, weg lijkt te trekken in een gepijnigd kijken in het grote niets.

Ik ben bijna jaloers op de mensen die hem vanavond achter in zijn auto, achter zijn eurochauffeur naar mensen in kantoren hebben zien wijzen. Mensen in kartonnen doos slapend, en een pastic zak als bezit hebben hem voorbij zien rijden. En ze hebben tegen elkaar gezegd: daar rijdt Frans Timmermans in een diesel om over zijn boekje te praten. En dat doet hij allemaal voor ons.’

Bij die laatste woorden lijken de ogen van Frans Timmermans wat natter geworden. Alweer een aandoenlijk moment. Dat een gevoelige wereldverbeteraar uitgerekend bij de VARA op zo’n laffe, cynische wijze wordt weggezet als een egotrippende handelaar in valse woorden, dat had Timmermans niet verwacht. En dat doet pijn.

Bekijk het fragment hier terug als je browser de bovenstaande video niet ondersteunt.

Gerelateerd nieuws