Door: Revu Redactie
Artikel

Onderzoek: Vodka Red Bull doet hetzelfde met je brein als cocaïne

Als jij jezelf vanavond nog maar eens een Vodka Red Bull inschenkt in plaats van een whisky, dan snappen we je sowieso n...

Als jij jezelf vanavond nog maar eens een Vodka Red Bull inschenkt in plaats van een whisky, dan snappen we je sowieso niet. Maar daar gaar het nu even niet om. Weet dan vooral dat je eigenlijk een heel goedkoop lijntje coke hebt gehad.

Onderzoek wijst namelijk uit dat cafeïnehoudende dranken in combinatie met alcohol hetzelfde met je brein doen als cocaïne. Wetenschappers van de Purdue Universiteit in West Lafayette, Indiana onderzochten bij jong volwassen muizen wat het effect is op een mix van alcohol en cafeïne. De toename van de bewegingsactiviteit was veel hoger dan bij alleen cafeïne het geval is en kwam overeen met het effect van cocaïne, dat al eerder op muizen werd onderzocht.

Lees ook: 7 feiten over de krankzinnige coke-industrie in Peru

Het onderzoeksteam keek natuurlijk ook naar het brein en zag bij de muizen een verhoogd niveau van het eiwit ?FosB in de nucleus accumbens, een gebied in de hersenen dat een belangrijke rol speelt bij verslavingen. Net als het gedragseffect, is ook de toename van dit eiwit hetzelfde als bij muizen die cocaïne hebben gehad.

Als je regelmatig drankjes als Vodka Red Bull drinkt of hebt gedronken, heeft dat volgens de onderzoekers bovendien invloed op de manier waarop je later met drugs omgaat. Zo zou je meer cocaïne nodig hebben om het effect te voelen en sneller geneigd zijn om cocaïne en andere drugs uit te proberen. Het onderzoek is gepubliceerd in wetenschapstijdschrift PLOS One.

Gerelateerd nieuws