Artikel

Overschatte mensen: Arnon Grunberg

Weet je wat het is met dat mannetje? Hij kan gewoonweg niet schrijven. De ene roman na de andere stompt hij door de st...

Weet je wat het is met dat mannetje? Hij kan gewoonweg niet schrijven. De ene roman na de andere stompt hij door de strot van de potentiële lezer en altijd weer moet die lezer na twintig pagina’s besluiten dat hij bedot, bedonderd en bedrogen is.

De verhalen van Grunberg zijn zo interessant als die van een zieltogende Moeder de Gans, z’n stilistiek is die van een kruising tussen de schrijfster van doktersromannetjes en die van een semi-analfabete opsteller van boodschappenlijstjes, z’n taalvaardigheid rijdt continu zichzelf in de wielen, z’n plot had hij net zo goed vooraf bij het vuilnis kunnen gooien en van semantiek heeft Grunberg nog nooit gehoord. Mocht hij het exclusief bij het romanschrijven houden, je zou nog kunnen zeggen: we negeren die puinzooi gewoon, maar hij bestookt iedereen ook nog ’ns met duizend columnpjes, vertelseltjes, rubriekjes en andere bullshitjes in evenzoveel kranten, tijdschriften, maandbladen en sufferdjes. Je kan simpelweg, hoezeer je ook zou willen, niet verlost raken van die Grunberg.

Lees ook: Overschatte mensen: Nelson Mandela

En dan altijd dat gezeik over z’n persoonlijke jodendom. Ja Grunberg, we weten ondertussen dat je een jood bent, dat je moeder een jodin was en je tante Suus allicht ook iets wat op een jodin geleek, en nee Grunberg, we vinden het gelul van joden over hun joods zijn al ongeveer zestig jaar niet meer interessant. Het pregnante van de zaak is dat Grunberg met z’n venijnige oogjes, z’n piepdunne lippen en z’n aangeboren agressieve inborst eerder lijkt op een moslim dan op een jood. En jaloers op iedereen.

Voor iedere belangrijke boekenprijs wordt hij genomineerd, en de meeste van die prijzen wint hij op de koop toe geheel onterecht, maar als hij er ’ns eentje niét wint, dan is hij pissig op degene die ’m wel wint, pissig op de jury, pissig op de hele wereld en pissig op de redactie van De Wereld Draait Door, die het vertikt om Grunberg een podium te geven waarop hij z’n pissigheid op een zonder twijfel gênante manier kan etaleren. En omdat hij niet in DWDD mag, gaat hij overal rondbazuinen dat hij er niet eens zou wíllen inzitten, hoewel hij iedere avond in z’n hoofdkussen bijt van nijd omdat hij opnieuw door Matthijs van Nieuwkerk en diens redactie werd gepasseerd.

Grunberg is niet alleen schrijver, columnist, lul de behanger, nitwit en jandoedel, hij is ook embedded journalist en in die functie acteerde hij ondermeer dat hij Amerikaans soldaat, kamermeisje, leeuwentemmer, psychiatrisch verpleger en koekenbakker was, maar de koeken die hij bakte, die kreeg je natuurlijk onmogelijk door je keelgat.

Grunberg is zonder concurrentie de slechtste en meest overschatte schrijver die Nederland, Vlaanderen, de aarde en het jodendom ooit gekend hebben.

 Herman Brusselmans

Gerelateerd nieuws