Artikel
3

Overschatte mensen: Pim Fortuyn

De onderschatte Belgische schrijver Herman Brusselmans maakt korte metten met overschatte personen uit de wereldgeschi...

De onderschatte Belgische schrijver Herman Brusselmans maakt korte metten met overschatte personen uit de wereldgeschiedenis. Deze week: Pim Fortuyn.

Fortuyn was wezenlijk een zeer ongetalenteerde man. Hij kon niet voetballen, hij kon niet balletdansen, hij kon geen basgitaar spelen, en het ergst van al: hij kon niet zingen. Ik heb hem één keer horen zingen, op het Suikerfeest in Spijkenisse, en hoe hij daar Weekend van Earth & Fire verkrachtte, dat kende z’n weerga niet in de westerse geschiedenis.

Als professor stelde hij geen fuck voor, temeer omdat hij als specialisatie de sociale wetenschappen had. Spreek op straat tien toevallige voorbijgangers aan en vraag hun wat de sociale wetenschappen inhouden, en negen van de tien zullen het niet weten, en de tiende zal een eindweegs uit z’n nek kletsen.

Lees ook: Overschatte mensen: Arnon Grunberg

Fortuyn was een matig politicus. Zowel z’n partij Leefbaar Nederland als z’n latere partij Lijst Pim Fortuyn had weliswaar veel succes bij de onderlaag van de verziekte Nederlandse samenleving, maar stel je ’ns voor dat dit zou geleid hebben tot het premierschap van Fortuyn, dan zou Nederland toch een enorm mal figuur hebben geslagen in het buitenland, bijvoorbeeld als Fortuyn een vergadering zou hebben met de grote George Bush en met z’n kreupele Engels Bush alleen maar zou laten denken: wat een misbaksel heb ik nou aan m’n fiets hangen?

Oké, we moeten toegeven dat Fortuyn een zeer goeie kijk had op de islam, maar hij was veel te gematigd en heeft, om maar iets te noemen, nooit een moslim een pruimentaart in het gezicht gegooid, of z’n hand in de onderbroek van een moslima gefrommeld, om meteen op te merken: ‘De mosselen zijn aan de droge kant dit jaar.’ En dan dat gekoketteer met z’n homoseksualiteit, dat ging op den duur enorm de keel uithangen, zeker omdat wij, normale mensen, homoseksualiteit als een afwijking beschouwen en er geen prijs op stellen dat een of andere jandoedel wil bewijzen dat homo’s alleen maar eenvoudige volksmannen zijn die hun lul in een bruine, etterende anus willen duwen.

Had Pim Fortuyn een leuk, aantrekkelijk vrouwtje uitgezocht en met haar een tof gezinnetje gesticht, het had allemaal heel anders kunnen lopen. Hij had met z’n wijf- fie de kermis van Zaandam kunnen bezoeken in plaats van de grote sier te gaan uithangen in een radiostudio op het Mediapark in Hilversum, waar toevallig een linksradicale en gewapende milieu-idioot rondliep, die redeneerde: ‘De eerste de beste gozer wiens smoel me niet aanstaat jaag ik een kogel door z’n kanis.’ En daar lag hij dan, eenzaam bloedend op het asfalt, de man die beter linguïstiek, middeleeuwse geschiedenis of gynaecologie had kunnen studeren in plaats van de sociale wetenschappen en de daarbij horende denkbeelden, die hem geleid hebben naar het drijfzand waarin hij in 2002 definitief verdween, en al wat we van hem onthouden hebben is die kale kop, die sigaar, die Daimler en die butler met de twee verweesde hondjes.

Herman Brusselmans

Gerelateerd nieuws