Artikel

De pijn van Mario

Bij iedereen verschijnt er een lach op het gezicht zodra er herinneringen over Nintendo worden opgehaald. Of het nu om M...

Bij iedereen verschijnt er een lach op het gezicht zodra er herinneringen over Nintendo worden opgehaald. Of het nu om Mario, Zelda, Pokémon of Duck Hunt gaat. Stuk voor stuk zijn het herinneringen die worden gekoesterd. De huidige koers van het bedrijf laat echter heel wat te wensen over. Het eens zo machtige Nintendo buigt voor Playstation, Facebook en zelfs Candy Crush. Deze week doet gamejournalist Jurjen Tiersma verslag over de ontwikkelingen van het bedrijf.

De aankondiging en lancering van hun nieuwste product, de Wii U, had op z’n zachtst gezegd beter gekund. Nintendo bracht met de Wii U een baanbrekend, revolutionair product op de markt, maar vergat het als zodanig aan de man te brengen. Zelfs de meest ervaren gamedeskundigen wisten niet wat ze van het nieuwe systeem moesten denken. Was het een nieuwe handheld? Zat er überhaupt wel een console bij? Of was het gewoon de bedoeling dat je het aansloot op je oude Wii?

Als de promotie zoveel vragen oproept bij de experts, kan je er donder op zeggen dat je de consument helemaal in het duister laat. Dat laatste is te zien aan de verkoopcijfers van de Wii U. Het bedrijf had in 2013 verwacht 526 miljoen dollar winst te maken, maar maakte daarentegen 335 miljoen dollar verlies.

Geen paniek. Het is niet direct nodig je oude Nintendo tattoo weg te laten laseren, want het bedrijf heeft in het verleden bewezen veerkrachtig te zijn. Telkens als het bedrijf op de rand van de afgrond balanceerde wist het zichzelf weer sterk op de markt te positioneren. De Nintendo DS en de Wii zijn hier uitstekende voorbeelden van. Laten we hopen dat ze dat vermogen niet verloren hebben, anders zou het wel eens het einde van Mario kunnen zijn.

Verder lezen? Het volledige verhaal staat in de nieuwste editie van Nieuwe Revu. Deze ligt vanaf 12 februari in de winkels. Nieuwe Revu is ook online los te bestellen. Daarnaast verschijnt Nieuwe Revu ook op de iPad via de app van Tijdschrift.nl. Downloaden doe je hier. Ook eerder verschenen nummers zijn daar te downloaden.