Artikel

Recensie Jack Reacher

Cruise versus Herzog in vermakelijke puzzelthriller Herzog is Werner Herzog, die Duitse regisseur met dat rare accent...

Cruise versus Herzog in vermakelijke puzzelthriller

Herzog is Werner Herzog, die Duitse regisseur met dat rare accent? Jazeker. Alleen komt het niet tot een knokpartij tussen hem en Cruise. Zou ook lastig worden, want Herzogs personage heeft van beide handen zijn vingers afgekloven. Een stelletje rouwdouwers knapt de vuile klusjes voor hem op.

En Cruise steekt daar een stokje voor. Cruise is Jack Reacher, een ex-militair wiens hulp wordt ingeroepen nadat een scherpschutter vijf onschuldige mensen heeft afgeknald. Hoewel de verdachte al eerder heeft gemoord, begint Reacher aan diens schuld te twijfelen wanneer het bewijsmateriaal net iets te mooi is om waar te zijn.

Cruise loopt zich met deze film warm voor de volgende Mission Impossible? Niet helemaal. De film overtuigt minder in zijn actiescènes dan wanneer Reacher de ware toedracht van de moordpartij al puzzelend probeert te achterhalen.

Was Cruise wel de juiste keuze voor de titelrol? Niet als je op de zeventien Reacher-romans van de Brit Lee Child afgaat. Child beschrijft hem als een zwijgzame spierbonk van tegen de 2 meter. Daarbij vergeleken is Cruise natuurlijk een hobbit. De fans waren over de casting dan ook niet te spreken. Maar Child zelf heeft gezegd: ‘Met Cruise krijg je 100 procent Reacher tegen 90 procent van diens lengte.’ En verdomd, hij doet het niet onaardig.

Maar Herzog steelt als psychopaat natuurlijk de show. Nee, dat is Robert Duvall, die in het laatste half uur komt opdraven voor hand- en spandiensten. Eén schor lachje van Duvall en je ziet weer wat écht acteren inhoudt.

Door Phil van Tongeren

Gerelateerd nieuws