Artikel

Recensie: Project CARS

Je moet echt van autoracen houden om plezier te beleven aan Project Cars. Project CARS (kort voor Community Assisted...

Je moet echt van autoracen houden om plezier te beleven aan Project Cars.

Project CARS (kort voor Community Assisted Racing Simulator, omdat de game met financiën en feedback vanuit de community werd ontwikkeld) is misschien wel dé racegame van 2015. Het is een adrenalinerush op tempo vol heftig grommende motoren, vlammende uitlaten, dramatische lichteffecten en nu zelfs verblindende hoosbuien en mistbanken.

De game gooit het, veel meer nog dan consoleconcurrenten Gran Turismo en Forza Motorsport, op realisme. De banden moeten worden opgewarmd voor maximale grip, de baan wordt nat en droogt weer op, remmen verliezen hun vermogen om de auto te vertragen na intens gebruik en auto’s met een bepaald soort motor hebben minder vermogen wanneer de lucht minder zuurstofrijk is. Op papier misschien details die alleen opwindend zijn voor echte racenerds, maar alles bij elkaar geven ze Project CARS een niveau van waarheidsgetrouwheid waar de concurrentie nauwelijks aan kan tippen. Dat betekent ook dat het allesbehalve een gemakkelijke game is. Er zijn hulpmiddelen, maar zelfs daarmee sta je gauw achterstevoren op of naast de baan. De enige manier om je hier te redden, is oefenen en werken aan je stuurmanskunst. Een goed racestuurtje kan daar overigens bij helpen: de game is prima te spelen met een controller, maar zoals bij elke fatsoenlijke sim haal je er dan simpelweg niet het maximale uit.

Project CARS biedt een breed scala aan disciplines, uiteenlopend van karting tot formuleauto’s en toerwagens tot de allersnelste raceprototypes. De keuze in auto’s houdt echter niet over: we missen toch wel een hoop moderne modellen en bepaalde merken: Ferrari’s, Lamborghini’s en vooral Japanse auto’s zijn alleen met een vergrootglas te vinden. Hopelijk wordt dit met aanvullende content nog goedgemaakt, want in de basis is dit een absolute must voor elke racepurist met een actuele spelcomputer of fatsoenlijke pc. JOE VAN BURIK ? ? ? ?