Door: Revu Redactie
Artikel
8

Seksles met de broek uit

Kom jij te snel, of juist helemaal niet klaar? Heb je erectieproblemen, word je nergens geil van of wil je simpelweg je...

Kom jij te snel, of juist helemaal niet klaar? Heb je erectieproblemen, word je nergens geil van of wil je simpelweg je kunsten tussen de lakens verbeteren? Bij sekscoaches kun je in de leer.

Tekst: Marith Iedema / Fotografie: Ilvy Njiokiktjien

Sekscoach Esther zit op een comfortabele stoel in de hoek van de kamer. Zonder een spier te vertrekken observeert ze cliënt X. (45), die verwend wordt door surrogaatpartner Linda (30), de vrouw die de daad bij Esthers woorden voegt. Linda stopt met zoenen om olie over haar borsten heen te spuiten. ‘Wil je op je buik gaan liggen,’ vraagt ze X. Het begin van een erotische massage, en niet zomaar één. Linda is een professional en weet wel wat lekker is; ze gooit haar hele lichaam in de strijd. Als een volleerd slangenmens glijdt ze met haar borsten over X.’ billen, over zijn rug, zelfs zijn nek wordt niet overgeslagen.

Lees ook: Sexting les 1: negeer nooit een dickpicverzoek

‘Draai je om,’ fluistert Linda na een tijdje in zijn oor. De voorkant van X. is aan de beurt. Nu wordt het menens. Linda verkent zijn erogene zones. X. haalt raspend adem, drukt Linda stevig tegen zich aan, knijpt in haar billen. Geslachtsdelen wrijven over elkaar. Dan gebeurt er waar de aanwezigen in de kamer stilletjes op hoopten: na een voorspel van een kwartier wordt X. jongeheer stijf. Trots kijkt Esther toe hoe Linda een condoom omrolt. Ze heeft deze sessie niet eenmaal hoeven ingrijpen om aanwijzingen te geven als: ‘Niet nadenken, concentreer je op wat je voelt’, of: ‘Helemaal niets moet, realiseer je dat.’

Seks als lijm

Seks. We houden er haast allemaal van. Feit is dat lang niet iedereen weet hoe je een goede vrijpartij aanpakt, hoe je aangeeft wat jíj lekker vindt, of wat wel en niet wordt gewaardeerd door het andere (of hetzelfde) geslacht. Iets wat voor problemen kan zorgen. Juist ook binnen relaties. Zonder bevredigende seks redden veel stellen het niet. Goede seks is als lijm; het houdt je bij elkaar. Maar wat als het niet wil lukken in bed en je er samen (of alleen) écht niet uitkomt? Simpel. Dan ga je naar een seksuoloog. Eén probleem: praten over seks – hoe diep het gesprek ook mag gaan – zet niet altijd zoden aan de dijk. Soms is er meer nodig, praktijkles.

Een aantal mensen, zowel singles als koppels, dat niet tevreden is over hun seksleven, bezoekt daarom sekscoaches. Deskundigen op het gebied van seks die in de extreemste gevallen meekijken tijdens de daad, om te zien waar het misgaat en om tips te geven die tot betere prestaties, meer plezier of het oplossen van lichamelijke klachten moeten leiden. X. heeft al vijf jaar erectieproblemen. Het bepaalt zijn leven. Hij zou graag een relatie willen, maar durft geen stappen te ondernemen om dit te bereiken. Aan zijn persoonlijkheid of uiterlijk ligt dat niet, dat weet hij. Hij is een charmante, intelligente man met grote bruine ogen. Het is de angst voor seks die hem ervan weerhoudt met een vrouw in zee te gaan. Hij is als de dood voor het moment dat ze samen in bed zullen belanden, waar hij – voor zijn gevoel – niet in staat is te presteren ‘als een echte man’.

De huisarts wist zich geen raad met zijn klachten en verwees hem keer op keer door: van psychologen naar seksuologen. Het hielp allemaal niks. Ja, X. weet nu beter dan eerst waar zijn problemen door veroorzaakt worden. Doordat er geliefde familieleden stierven, erg kort na elkaar. Doordat presteren vroeger bij X. thuis het allerbelangrijkste was, omdat hij opgroeide in een groot gezin waarin hij weinig aandacht kreeg. ‘Fijn om te weten natuurlijk. Maar wat heb ik er concreet aan? Mijn problemen werden er niet minder door,’ zegt X. Wanhopig zocht hij naar alternatieven en kwam zo, via internet, terecht bij sekscoach Esther.

Een enorme stap. X. schaamde zich – net als veel van Esthers andere cliënten – voor zijn problemen. Gelukkig stelde Esther hem gerust. X. heeft inmiddels negen keer met de sekscoach afgesproken, waarvan surrogaatpartner Linda er de afgelopen viermaal bij was voor een sessie aan huis (kosten: 150 euro per bezoek). Tijdens de eerste vijf behandelingen werd er vooral gepraat over zijn klachten, eerdere ervaringen en werd X. voorbereid op de sessies met Linda (75 euro per gesprek). Zelf heeft Esther, zoals de meeste sekscoaches, geen seks met haar klanten. Esther heeft sekstherapie gestudeerd, maar noemt zichzelf coach, geen therapeute. Perfect weten hoe het mannenlichaam werkt (haar clientèle is uitsluitend man) leer je echter niet uit een boek.

‘Laten we het erop houden dat ik meer ervaring heb met seks dan de meeste andere mensen,’ vertrouwt ze Nieuwe Revu toe. Ze begeleidt klanten (mannen van alle leeftijden) met de meest uiteenlopende problemen op seksgebied. Soms lukt het iemand simpelweg niet om opgewonden te raken. Zo’n klant had Esther laatst. Een man van 38 zonder seksdrive, die geen idee had wat hij lekker vond. Door veel met hem te praten, ontdekte Esther dat hij er stiekem over fantaseerde gedomineerd te worden. Ze stelde hem voor aan een meesteres. Een groot succes. Sindsdien geniet hij van zijn seksualiteit.

Broek uit

In Nederland zijn inmiddels tientallen sekscoaches werkzaam. Veruit de bekendste is Cora Emens. Zij introduceerde sekscoaching bij het tv-programma Beter in Bed in 2005. Niet lang daarna opende ze de eerste sekscoachingspraktijk van ons land. Ze had het idee afgekeken van een Amerikaanse collega. Waar een seksuoloog alleen mag praten, heeft een sekscoach alle vrijheid om praktijksekslessen te geven. Cora vindt deze tak van de sport daarom een stuk doeltreffender. ‘Als ik een man in mijn behandelruimte op bezoek heb die vreselijk onzeker is over zijn penis, dan laat ik hem zijn broek uittrekken, om eens te kijken hoe de zaak ervoor staat.’

Zo kan Cora beoordelen of haar cliënt werkelijk een problematische kleine heeft – als die al bestaat – of gewoonweg te veel naar paardenlullen in pornofilms heeft gekeken en zichzelf een complex heeft aangepraat. ‘Dat mag een seksuoloog niet van hem vragen.’ Cora behandelt cliënten, zowel mannen als vrouwen, voor de meest uiteenlopende zaken. Ze leert klanten hun grenzen aan te geven, uit te komen voor wat zíj lekker vinden, hoe je heftiger orgasmes kunt krijgen of hoe je klaarkomen juist moet uitstellen. ‘Ik leer mannen vernieuwende masturbatietechnieken.’ Cora maakt gebruik van speciale drukpunten en let op de ademhaling. ‘Zo krijgen mijn cliënten meer controle over hun zaadlozing.’

Ze wordt ook bezocht door mensen met zware problemen. Vrouwen die zijn verkracht, mensen met een incestverleden. ‘Dit zijn vaak lange trajecten,’ zegt Cora. Een tijd geleden kwam er een dame van dertig bij haar op consult. Ze was jarenlang misbruikt door een familielid en kon geen aanraking van een man verdragen. Cora leerde haar, samen met een mannelijke surrogaatpartner, stapje voor stapje dat seksueel contact ook lekker kan zijn. ‘Seks leer je niet door er alleen over te praten, maar juist door het te doen. Zeg ik altijd.’

Een sekscoach bezoeken kan op elke leeftijd. Cora behandelde zelfs een periode een tachtigjarige man, die was doorverwezen door zijn huisarts. Hij had prostaatkanker en hem werd geadviseerd vaker te masturberen. (Mannen die dagelijks klaarkomen, hebben sowieso 22 procent minder kans om prostaatkanker te ontwikkelen. Dat bleek uit het grootste onderzoek op dit gebied tot nu toe, uitgevoerd door een team van de Harvard Medical School.) De beste man was al jaren niet klaargekomen. Hij was gelovig en vond het niet gepast met zichzelf te spelen, zeker niet op zijn leeftijd en seks met zijn vrouw zat er niet meer in.

‘Hij was letterlijk vergeten hoe hij moest masturberen,’ zegt Cora. Ze leerde hem zijn eigen lichaam te herontdekken. Geslachtsgemeenschap heeft Cora nooit met haar patiënten. Net als Esther werkt ze altijd met surrogaatpartners. Wel helpt ze zo nu en dan – letterlijk – een handje, om te laten zien welke bewegingen het prettigst voelen. Verder dan vingeren en aftrekken gaat ze nooit. Daarin maakt ze geen uitzonderingen. Hoe vaak haar dit ook gevraagd wordt.

Mijlpaal

‘Zo is het ook heel lekker, toch?’ fluistert Linda geruststellend in X.’ oor. Ze ligt op zijn borst. X. knikt en wrijft over haar rug. Hij kijkt teleurgesteld. Niet lang nadat zijn erectie de kop opstak, raakte hij hem al weer kwijt. Zijn zaakje ligt inmiddels verslagen op zijn linkerbeen. Geduldig streelt Linda zijn haren. ‘Zullen wij anders even weggaan?’ opperen we. Wie zou er geen erectieproblemen krijgen van een setting als deze? Drie vrouwen (een fotograaf, journalist en sekscoach) die allemaal geconcentreerd meekijken of het je wel of niet lukt de boel omhoog te krijgen. X. knikt. De reporters schuifelen de ruimte uit en wachten in de woonkamer.

‘De afgelopen twee sessies kreeg X. een stijve en vorige keer lukte het hem zelfs tot een orgasme te komen,’ vertelt Esther enthousiast. Een mijlpaal, want dat was al jaren niet gebeurd. ‘Hij gaat steeds relaxter om met seksualiteit. Wordt minder streng voor zichzelf. Dat hebben we samen bereikt.’ X. voelde zich niet langer man door zijn problemen. ‘Dat maakte de druk om te presteren enorm. Hij is nu anders naar de situatie gaan kijken.’ X. laat zijn ‘manzijn’ niet langer afhangen van of hij wel of niet een stijve krijgt en hij voelt zich door de sessies weer op zijn gemak in het bijzijn van een naakte vrouw. Met een prop wc-papier in haar hand rent Linda poedelnaakt naar het toilet. Net voor ze de deur sluit, steekt ze haar duim in de lucht, onze richting op. Even later komt X. – gedoucht en wel – de woonkamer binnenlopen. Hij straalt.

‘Met jullie erbij was het moeilijk me te concentreren. Maar het is gelukt.’ X. ervaart dat als een enorme opluchting. Hij is ervan overtuigd dat zijn problemen tot het verleden behoren. Nog een paar sessies en dan durft hij op date met een leuke vrouw. Zonder angst voor de seks die daar mogelijk op zal volgen. Sterker nog: hij kijkt daar juist naar uit. Zijn datingprofiel is inmiddels aangemaakt.

Contact opnemen met een sekscoach? Cora: Seks-coach.nl of Esther: sekscoachrotterdam.nl

Word nu abonnee van Revu!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws