Artikel

Utopia: wat vindt het volk des vaderlands?

Utopia’s ideale samenleving staat in de steigers. Elke dag kijken er zo’n miljoen mensen naar de gebeurtenissen in het m...

Utopia’s ideale samenleving staat in de steigers. Elke dag kijken er zo’n miljoen mensen naar de gebeurtenissen in het ministaatje. Hoewel alleen de duizend meest actieve Utopia-paspoorthouders meebeslissen in de eliminatieronde, laat de gewone burger zijn stem horen op het wereld wijde web. Wij maken een klein rondje langs de digitale tekstvelden. Het volk des vaderlands spreekt.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de driftige oliebollenbakker Hakim en 'ik ga je even een knuffel geven' Billy gaan niet lekker. Het Utopia van de Limburgse Marokkaan lijkt te bestaan uit hand in hand lopen met zelfbenoemde leider Paul (al heeft hij daar nu de ballen nog niet voor), samen in het kippenhok zitten met leider Paul, samen in de tuin werken met leider Paul en als het even kan ook nog een kopje koffie drinken samen met leider Paul en instemmend knikken met zijn biljartbal als leider Paul de tactieken uitstippelt om medebewoners hun land uit te jagen.

Hakim heeft als Minister van Financiën een belangrijke taak in de samenleving. Allemaal leuk en aardig zo'n titel, maar eigenlijk rekent Hakim gewoon de spullen af die leider Paul besteld heeft. Maar, hij doet nog iets ten algemene nutte. En Billy? Billy krabt zichzelf moed in om een kusje te geven, danst, zingt en dient ook nog als goed alternatief voor gewichten. Tussen de bedrijven door deed ze nog een poging bij de koeien, maar dat was vanaf minuut één een slecht idee. Billy houdt niet van koeien, Billy houdt van mensen. Alle mensen.

Billy Wortel

Hoewel we niet echt een winter hebben gehad, is een verwarmingsloze loods geen pretje. Als de slaapzakken niet genoeg warmte bieden, dan gaan we maar diep in de konten zitten van anderen. Ten minste, dat doen onze twee minst populaire Utopianen. Maar wees gewaarschuwd: als je diep genoeg kruipt, kom je op een gegeven moment uit bij de mond en word je ook door je medebewoners uitgekotst.