Artikel
3

Vrijspraak voor naaktrecreanten Delftse Hout

Vandaag sprak de rechter in Den Haag acht naaktrecreanten vrij in het hoger beroep over de zaak ‘Delftse Hout’. De uitsp...

Vandaag sprak de rechter in Den Haag acht naaktrecreanten vrij in het hoger beroep over de zaak ‘Delftse Hout’. De uitspraak volgde op een eerdere vrijspraak van 34 andere naaktrecreanten in januari van dit jaar. De nu ook vrijgesproken acht gingen met behulp van de NFN (de naaktrecreatie en naturisme belangenorganisatie) in hoger beroep. Dat hoger beroep ging onder aanvoering van strafpleiter Mr. Gerard Spong, zelf een verklaard naturist en in 2002 notabene beboet voor naaktrecreatie in Almere. Nieuwe Revu berichtte eerder over ‘Delftse Hout’

Uit Nieuwe Revu eerder dit jaar Gerard Spong neemt het op voor acht naturisten die onlangs werden veroordeeld door de Haagse rechtbank wegens naakt recreëren op een niet toegestane plek. Bloot Nederland ziet een overwinning tegemoet, want ‘hij is één van ons.’ Spong werd namelijk in 2003 zelf ook veroordeeld wegens naaktloperij. In hoger beroep is hij uiteindelijk vrijgesproken. ‘Een meesterzet.’ Gerard Spong wil naakt Nederland redden .

Het oordeel luidde uiteindelijk dat het strand bij minimaal honderdvijftig geklede mensen ongeschikt is voor naaktrecreatie, omdat dit aanstootgevend kan zijn voor ‘nietsvermoedende voorbijgangers’. Acht naturisten werden veroordeeld. ‘Ik wilde het er al niet bij laten, maar dat we nu hulp krijgen van Gerard Spong is geweldig. Hij is één van ons, een heel goede advocaat en ook nog eens ervaringsdeskundige.

(de hier jeu de boulende mensen zijn niet per sé de naaktrecreanten die zojuist zijn vrijgesproken)

 

Beter kun je het niet krijgen,’ vertelt Herman van der Helm euforisch. Hij kreeg meerdere boetes voor ontkleed recreëren en moest met 22 andere naturisten eind januari voorkomen bij de Haagse rechtbank. Naast hem, reageren naturisten uit heel Nederland opgetogen op het nieuws. Zo wordt Spongs hulp op een blog van naturist Rob Meerwijk beschreven als ‘een meesterzet en bovendien een hele eer,’ en laat Tjipke Tasma, beheerder van de website naakstrandje.nl, weten hoge verwachtingen te hebben. ‘We geven een goed signaal af dat dit niet zomaar kan. Het is bespottelijk dat een gemeente naturisten zo kan wegzetten,’ reageert hij.

Boze kreten

De horde naaktstrijders kwam afgelopen zomer herhaaldelijk in aanraking met de politie, nadat de gemeente Delft het naaktstrand in de Delftse Hout na dertig jaar plots ophief wegens ‘kinderverkrachtingen en homoprostitutie’. Uit verzet bleven de trouwe bezoekers in hun blote kont op het gras zitten waarop tientallen agenten hen maandenlang kwamen beboeten voor ruim 90 euro per persoon per keer.De meeste naturisten weigerden te betalen, waardoor in totaal 23 naturisten met 44 zaken voor de rechter moesten verschijnen. Met foto’s, genomen op het moment dat ze bekeurd werden, probeerden de naturisten te laten zien dat er nog geen loslopende hond in de buurt was.

Dubbele agenda

De naaktlopers beschuldigen de gemeente Delft van een dubbele agenda en plaatsen vraagtekens bij de plotselinge opheffing van het naaktrecreëren, nadat bleek dat de gemeente plannen had voor een strandpaviljoen. ‘Ik hoorde dat de exploitant de helft minder wil betalen als er een naaktstrand in de buurt is. Dus in plaats van 1 miljoen zou dat 500.000 euro worden. Helaas is dat nogal moeilijk te bewijzen, vertelt Herman van der Helm. De Delftse burgemeester zou het ter verdediging tijdens een gemeenteraadsvergadering hebben gehad over seksueel misbruik van kinderen en aanrandingen en dat er de afgelopen jaren een toename is geweest van het aantal zedendelicten op en rondom het naaktstrand. ‘Naast dat de Delftse Hout een gigantisch gebied omtrekt, heb ik de cijfers opgevraagd en zijn er telkens maar rond de vijf delicten per jaar. Er is geen toename of afname.’ ‘Bovendien werd gezegd dat er geen geld was voor een politieoptreden tegen plegers van zedendelicten, maar er was wel geld voor tientallen agenten die twee maanden lang het strand in de gaten hielden en een boete uitdeelden zodra er een blote bil te zien was. Tijdens de rechtszaak heeft de officier van justitie geen enkel feit naar boven gebracht. Het blijft allemaal vaag.’

Vandaag hebben de acht laatste dus ook gewonnen. Vrijspraak voor allen. De NFN hecht er belang aan dat mensen zelf de inschatting kunnen blijven maken of een plek geschikt is voor naaktrecreatie en dat dit niet zomaar van hogerhand kan worden opgelegd.