Artikel
5

Waarom werd 'macho' Alex Gillis doodgeschoten?

Van scooterdief tot zware crimineel. Dat cliché lijkt van toepassing op Alex ‘Macho’ Gillis. De 30-jarige Amsterdammer...

Van scooterdief tot zware crimineel. Dat cliché lijkt van toepassing op Alex ‘Macho’ Gillis. De 30-jarige Amsterdammer werd onlangs het slachtoffer van een koelbloedige liquidatie in Zaandam. Heeft zijn verleden hem ingehaald of is hij nooit helemaal uit het milieu gestapt?

Automonteur Alex Gillis stierf ?als een gangster, zoveel is duidelijk. Zijn beulen stonden hem op te wachten toen hij op 20 februari rond een uur of half 8 ’s ochtends naar zijn auto liep. De foto’s die niet lang na de moord door iemand met een mobiele telefoon gemaakt zijn, lijken erop te wijzen dat hij van dichtbij is beschoten. Dwars door het raam van het portier.

Na de fatale schoten zakt Alex vlak bij de grijze Ford in elkaar. Het heeft alle schijn van een liquidatie, maar wie was de ?30-jarige Amsterdammer? En waarom moest hij dood? In het verleden was hij in ieder geval geen lieverdje. Zoveel staat wel vast.

Brute mishandeling Wanneer een particuliere beveiliger in oktober 2006 op een aantal inbraakmeldingen afgaat, lijkt het aanvankelijk te gaan om vals alarm. ‘Dat is de eigenaar zelf,’ zegt de bewaker nog tegen de meldkamer. ‘Kun je zorgen dat-ie hem uitschakelt?’ vraagt de meldkamer daarop.

Op het audiofragment is daarna te horen hoe de bewaker de inbrekers op heterdaad betrapt. ‘Heeee!’ roept hij nog over de portofoon. Daarna is alleen nog maar geschreeuw te horen als de beveiligingsmedewerker met hamers in elkaar wordt geslagen. Vervolgens gaan de inbrekers ervandoor. De bewaker ligt huilend op het bedrijventerrein: ‘Bel de politie dan!’ kermt hij.

Dat de criminelen zich niet veel van het voorval aantrekken, blijkt als ze kort nadat ze hebben ingeslagen op de beveiliger naar een volgend bedrijventerrein rijden om opnieuw een kraak te zetten.

De politie verdenkt Alex Gillis ervan betrokken te zijn geweest bij de brute mishandeling tijdens de inbraak. Er loopt dan al enige tijd een onderzoek naar de groep waartoe hij behoort. Deze zou op meer dan tachtig plekken in Nederland inbraken hebben gepleegd. Elke keer gaat de groep op dezelfde manier te werk. Met een auto rijden de rovers de pui van een bedrijf aan gort, waarna binnen de boel leeggehaald wordt. Bij deze inbraken worden telkens snelle, dure auto’s gebruikt die zijn buitgemaakt bij eerdere woninginbraken.

Later werden er nog meer inbraken aan het onderzoek toegevoegd toen na de aanhouding van een verdachte uit DNA-onderzoek bleek dat hij contact onderhield met een andere groep die er een vergelijkbare werkwijze op nahield.

Groot en stoer Een paar maanden later, op 22 maart 2007 is het ‘klapdag’ en valt de recherche binnen op verschillende adressen. Ook bij de woning van Alex in Amsterdam-West gaat de deur eruit. Hoewel hij nog probeert om via het balkon te ontsnappen, weet het arrestatieteam hem aan te houden. In totaal worden meer dan dertig mannen van de bende die dag opgepakt.

Volgens de politie bestaat de groep uit een aantal ‘hardekernjongeren’ uit Amsterdam-West. De groep hield zich aanvankelijk bezig met kleine criminaliteit, maar maakt langzaam maar zeker de overstap naar het zwaardere werk. Dat beeld lijkt te kloppen als bij huiszoekingen pistolen, een machinegeweer, een kogelwerend vest, gestolen computers, inbrekerswerktuig en een aanzienlijke hoeveelheid geld wordt gevonden.

Met de actie wil de politie een signaal afgeven aan jongeren die de verdachten met veel geld in snelle auto’s zagen rijden. ‘Binnen de scene en ook bij hun broertjes kregen ze status. Wij willen de cirkel doorbreken. Misdaad loont niet,’ aldus de politie.

Het werd niet met zoveel woorden gezegd, maar de politie doelde met deze actie destijds met name op de jongeren die rondom het beruchte August Allebéplein in Amsterdam-West rondhingen. Toch lijkt het onderzoek uiteindelijk als een nachtkaars uit te zijn gegaan. Van veroordelingen in de zaak is in openbare bronnen in elk geval niks terug te vinden.

Hoe verging het Alex daarna? Op internetsites als Crime-Bron wordt gesteld dat ‘Macho’ zoals hij op straat genoemd werd, een gewelddadig heethoofd was dat zich altijd ‘groot en stoer’ voor zou doen. Hij wordt omschreven als ‘een bluffertje dat veel risico’s nam’. Maar ook als een ‘jongen met ballen’.

Mocro Maffia Wie inlogt op 'de Wikipedia van de straat', hoort het klassieke verhaal van iemand die steeds verder wegzakt in de zware georganiseerde misdaad. In het verleden zou hij veel zijn opgetrokken met de crimineel Popeye, die momenteel verdacht wordt van betrokkenheid bij de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt.

Dat komt overeen met het verhaal dat hij de laatste jaren deel uit maakte van een groep waartoe ook twee zéér beruchte Marokkaanse broers behoren. De groep lijkt als een soort schaduworganisatie te opereren binnen het grote conflict dat momenteel woedt binnen de Amsterdamse Mocro Maffia.

Het is allemaal onbevestigde praat op straat, maar gefluisterd wordt dat deze groep in de wapenhandel zit en in het verleden ook betrokken is geweest bij liquidaties en pogingen daartoe. Een van de genoemde afrekeningen is de geruchtmakende moord op Redouan Boutaka in waterpijpcafé The Sisha Lounge in de Amsterdamse Pijp.

Maar ook wordt gezegd dat Alecci ‘eruit’ was. Hij zou zijn leven gebeterd hebben en werken in een autobedrijf. Maar of dat waar is? Vast staat dat iemand nog een rekening met hem te vereffenen had.

Na de liquidatie zijn de schutters ervandoor gegaan in een grijze auto die in Amsterdam-Noord in brand is gestoken. Verder ontbreekt tot nog toe elk spoor van de moordenaars.

Het volledige verhaal staat in de nieuwste editie van Nieuwe Revu. Deze ligt vanaf 5 maart in de winkels. Nieuwe Revu is ook online los te bestellen. Daarnaast verschijnt Nieuwe Revu ook op de iPad via de app van Tijdschrift.nl. Downloaden doe je hier. Ook eerder verschenen nummers zijn daar te downloaden.