Door: jwevertz
Artikel
3

Wat wil 'de onzichtbare sjeik', voorman van de barbaarse ISIS-terreur?

Nu onder zijn supervisie de Amerikaanse journalist Jim Foley bruut is vermoord en Obama zijn volgelingen heeft vergeleke...

Nu onder zijn supervisie de Amerikaanse journalist Jim Foley bruut is vermoord en Obama zijn volgelingen heeft vergeleken met kwaadaardige kankercellen, lijken de dagen van Abu Bakr al-Baghadi geteld. Ondertussen blijven Nederlandse moslimjongeren dwepen met de voorman van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Wat beweegt de kalief? Wat wil hij? Nieuwe Revu duikt deze week in het leven van Al-Baghadi. Hier lees je alvast het een en ander. Wat weten we eigenlijk van deze Irakese haatbaard die beweert een verre nakomeling te zijn van familie van de profeet Mohammed?

Al-Baghdadi doet in elk geval zijn bijnaam ‘de onzichtbare sjeik’ eer aan, want zijn cv is summier en zit vol hiaten. Vast staat dat Al-Baghdadi zijn nom de guerre is en dat hij in het verleden gebruikmaakte van andere namen, zoals Abu Dua en Dr. Ibrahim Awwad Ibrahim Ali.

Al Qaida Amerikaanse inlichtingendiensten houden het erop dat hij in werkelijkheid Al Badri heet, een soennitische moslim is en in Samarra (ten noorden van Bagdad) in 1971 geboren moet zijn. Toen Saddam Hoessein de baas was in Irak, was Al-Baghdadi werkzaam als geestelijke in een moskee in een buitenwijk van Bagdad. En als we The Daily Telegraph moeten geloven, kon Al-Baghdadi in zijn jonge jaren zo goed voetballen dat hij bekend stond als de ‘Messi van het plaatselijke moskeeteam’.

Vlak na de inval van de VS in Irak in 2003 werd Al-Baghdadi gevangengenomen op verdenking van terroristische activiteiten. Tijdens zijn vier jaar durende detentie in de Amerikaanse basis Camp Bucca zou hij in contact zijn gekomen met medegevangenen van de terroristische organisatie Al Qaida. In 2010 dook Al-Baghdadi op als één van de voormannen van in Syrië actieve Al Qaida-legereenheden die van meet af aan hun bloedige reputatie in de burgeroorlog in Syrië waarmaakten.

Bankroof In de daaropvolgende jaren klom Al-Baghdadi op tot leider van een groepering die zich later ISIS zou noemen. In oktober 2011 bestempelden Amerikaanse veiligheidsdiensten hem als een gevaarlijke terrorist. Op het hoofd van Al-Baghdadi werd een fikse prijs gezet: 10 miljoen dollar voor de gouden tip die leidt tot zijn gevangenneming of dood.

De stormachtige opmars van de ISIS in delen van Syrië en Irak was er niet minder om. Begin juni van dit jaar viel de miljoenenstad Mosul in handen van IS en pleegden Baghdadi’s legereenheden en passant de bankroof van de eeuw met een buit van minstens een half miljard euro. Op 29 juni riep ISIS het kalifaat uit, ISIS heette voortaan IS en leider van de nieuwe en olierijke moslimstaat werd Al-Baghdadi, die zich voor het eerst aan de wereld liet zien op 7 juli tijdens een preek in een moskee in Mosul.

James Bond Bestudering van de filmopnamen van deze speech leert dat Al-Baghdadi het toch niet zo nauw neemt met de middeleeuwse normen en waarden van het kalifaat. Aan zijn pols prijkte namelijk een bijzonder prijzig horloge ter grootte van een kindervuistje, vermoedelijk van het peperdure merk Omega Seamaster. Extra saillant detail: dit klokje is onlosmakelijk verbonden met de beroemdste, goddeloze agent ter wereld: James Bond.

En dat is weer voer voor menig complotdenker die ervan overtuigd is dat de IS-leider een geheim agent is van de Israëlische geheime dienst Mossad. Vraag maar aan de Nederlandse justitieambtenaar Yasmina Haifi. Vanwege haar tweet over ISIS als ‘een vooropgezet plan van zionisten die de islam bewust zwart willen maken’ is ze geschorst.

Het hele verhaal staat in de nieuwste editie van Nieuwe Revu. Deze ligt vanaf 27 augustus in de winkels. Nieuwe Revu is ook online los te bestellen. Daarnaast verschijnt Nieuwe Revu ook op de iPad via de app van Tijdschrift.nl. Downloaden doe je hier. Ook eerder verschenen nummers zijn daar te downloaden.

Gerelateerd nieuws