Artikel

Wéér een jankende Fries; wat zit daar ineens door het water?

Wat is dat toch met die Friezen de laatste tijd? Het lijkt erop dat Grutte Pier van bovenaf heeft gezegd maar eens op te...

Wat is dat toch met die Friezen de laatste tijd? Het lijkt erop dat Grutte Pier van bovenaf heeft gezegd maar eens op te houden met dat stugge gedoe en gewoon een keer gevoelens te uiten. Emoties te tonen. Janken. Als man.

Het is hoe dan ook, ingezet door Foppe de Haan, een opmerkelijke trend: mannen uit Friesland, die normaal gesproken een emotieloze kop van steen hebben, huilend op televisie.

Lees ook: Nico Dijkshoorn sloopt Frans Timmermans

De nieuwste in de rij: oermens Sjinkie Knegt, de shorttracker uit Bantega die gisteravond werd uitgeroepen tot sportman van het jaar. Nederland leerde hem kennen tijdens de Olympische spelen in Sotsji, dit jaar werd hij wereldkampioen.

Gisteravond was Sjinkie kort van stof, net als altijd. Maar de gortdroge opmerkingen bleven uit. De shorttracker, die het liefst de hele dag aan auto's sleutelt in zijn garage, brak op het podium tijdens zijn speech en hield het niet droog. Bekijk hier het fragment.

Foppe de Haan

De trend werd twee weken geleden dus ingezet door Foppe de Haan, de betweterige bejaarde die het roer bij sc Heerenveen maar weer overnam, omdat in zijn ogen toch niemand anders het kan.

Na een dodelijk saaie pot voetbal tegen Roda JC barstte hij in tranen uit vanwege het mooie spel. Moeilijk serieus te nemen, maar we zouden het nog op zijn leeftijd kunnen gooien. Het was in ieder geval wel echt.

https://www.youtube.com/watch?v=keGI39rUU1Y

Henk de Jong

Afgelopen weekend volgde Henk de Jong, trainer van SC Cambuur, aartsrivaal van sc Heerenveen. Hij was blij dat zijn ploeg voor het eerst dit seizoen won, schoot vol, maar keek even de andere kant op. Lief. Hier het fragment..

"Ik ben geen tweede Foppe de Haan", duwde De Jong met moeite uit zijn mond. "Maar we zijn allebei een Fries en we zijn emotionele mensen, dus het zit er dicht tegenaan met die tranen."

Who's next?

We kunnen niet wachten op het moment dat Halbe Zijlstra uit het Friese Oosterwolde in tranen uitbarst als hij voor de camera vertelt dat een vluchteling zijn portemonnee uit een modderplas heeft opgeraapt en hem eerlijk teruggaf.

 

Gerelateerd nieuws