Artikel
3

Getuige opgeroepen in hoger beroep moord Yaacoubi

Advocaat Willem Jan Ausma heeft Jan van Hensbergen als getuige opgeroepen in het hoger beroep van de zaak-Yaacoubi. Vo...

Advocaat Willem Jan Ausma heeft Jan van Hensbergen als getuige opgeroepen in het hoger beroep van de zaak-Yaacoubi. Volgens de raadsman zou de Amersfoorter mogelijk nieuw licht kunnen werpen op de moordzaak. Het lijk van Mohammed Yaacoubi werd op 8 oktober 2002 gevonden op parkeerplaats Ekkersweijer, een afgelegen plek bij een recreatiegebied tussen de gemeenten Son en Best.Hij bleek van dichtbij te zijn doodgeschoten. In de periode kort na de moord kwamen er bij de Criminele Inlichtingen Eenheid signalen binnen dat de liquidatie voortvloeide uit een conflict binnen het Brabantse XTC-milieu. Yaacoubi zou als laborant hebben gewerkt in de productie van verdovende middelen en na een conflict met zijn zakenpartners een 450 liter PMK (een grondstof voor XTC, red.) hebben geript. Maar ondanks een uitgebreid onderzoek in 2002 en 2003, werd de zaak niet opgelost.

Anonieme getuige

In april 2005 meldde zich een anonieme getuige bij de rechter-commissaris in Den Bosch. Deze verklaarde dat Jan S. degene zou zijn geweest die Yaacoubi had doodgeschoten. Hij zou voor de afrekening 50.000 euro hebben gekregen. Deze anonieme verklaring is niet de enige informatie die de politie in die dagen over de zaak-Yaacoubi hoort. Vanaf februari 2004 legt ‘Lange’ Jan van Hensbergen maar liefst 7 keer een verklaring af bij de politie. Daarin laat hij zich niet alleen uitgebreid uit over de achtergronden van moord op Yaacoubi maar ook over de liquidatie van Robbie Sengers. Deze Brabantse crimineel werd op 8 september 2004 doodgeschoten. Hij was een zakenpartner van Mohamed Yaacoubi en zou mede -verantwoordelijk gehouden zijn voor de rip van de PMK. In ruil voor zijn verklaring wilde Jan van Hensbergen een betalingsregeling voor een schadevergoedingsmaatregel van 68.000 euro die hem werd opgelegd door justitie. Hoewel deze regeling tot op heden nooit tot stand is gekomen, blijft Van Hensbergen bij zijn verklaringen.

DNA-bewijs

Toch kwalificeert de recherche het verhaal van Van Hensbergen als niet betrouwbaar. ‘Naar aanleiding van de veelvuldige contactmomenten, de aard van de inhoudelijke verklaringen en onjuistheden in deze verklaringen werden de getuigenissen van Van Hensbergen als niet geloofwaardig gekwalificeerd en werd, door de officier van justitie besloten om geen contacten meer met Van Hensbergen te onderhouden,’ zo valt te lezen in het dossier. De zaak wordt in 2009 heropend op basis van DNA dat op een sigarettenpeuk, die op de plaats delict is aangetroffen, wordt gevonden. Dat DNA blijkt te matchen met Jan S., hij is op 9 juli vorig jaar veroordeeld tot 18 jaar cel voor de moord op Yaacoubi. ‘Dat er DNA van mijn cliënt op een sigarettenpeuk op meer dan 60 meter van de plaats delict, bewijst nog niet dat hij de schutter is. Er zijn meerdere daders uit het dossier te destilleren’, zo stelt Willem Jan Ausma de advocaat van Jan S. die inmiddels in hoger beroep is gegaan. Hij heeft Jan van Hensbergen opgeroepen als getuige. ‘De verklaring van Van Hensbergen kan een ander licht op de zaak werpen,’ zo laat hij weten. De Utrechtse strafpleiter krijgt daarin bijval van Joost Joris van Doleweerd, de raadsman van Van Hensbergen. ‘Het zit mijn cliënt erg hoog allemaal. Het lijkt alsof justitie weinig moeite doet om achter de werkelijke toedracht van deze zaak te komen,’ zo stelt hij. ‘Met de veroordeling van Jan S. gaat deze zaak de boeken in als ‘opgelost’, terwijl hij dat misschien nog helemaal niet is.’

In de nieuwste editie van Nieuwe Revu lees je een groot achtergrondverhaal rondom de zaak Yaacoubi. Nieuwe Revu editie 19/2013 ligt vanaf woensdag 8 mei in de winkels. Nieuwe Revu is ook online los te bestellen.

Nieuwe Revu verschijnt ook op de iPad via de app van Tijdschrift.nl. Downloaden doe je hier. Ook eerder verschenen nummers zijn daar te downloaden.

Gerelateerd nieuws