Door: Redactie
Artikel
3

Zwart schaap in het Witte Huis?

Donald Trump is op ramkoers. Hij lijkt serieus te gaan voor een plek in het Witte Huis. Een profiel van de eeuwige olifa...

Donald Trump is op ramkoers. Hij lijkt serieus te gaan voor een plek in het Witte Huis. Een profiel van de eeuwige olifant-in-porseleinkast.

‘I don’t like losers.’ Aldus Donald Trump onlangs bij een verkiezingsbijeenkomst. Trump, de puissant rijke vastgoedhandelaar annex eeuwige olifant-in-porseleinkast, doet een gooi naar het presidentschap in 2016. En zoals dat gaat in de VS, moet dat eerst via de primaries van je eigen partij. Bij Trump is dat de Grand Old Party (GOP), oftewel de Republikeinen. De winnaar van dat spektakel mag het opnemen tegen wie de Democraten naar voren schuiven als kroonprins of –prinses van Obama.

Het is niet bepaald de eerste keer dat The Donald dreigt (de beste woordkeus gezien zijn persoonlijkheid) om de volgende president van Amerika te worden. Want als iemand het al decennia het beste weet, nou, dan is het Trump wel. In persoon, en vooral op Twitter en Facebook geeft hij iedereen onderuit de zak. In het verleden stopte Trump zijn campagne overigens vaak net zo rap als dat hij hem had opgestart, en koos hij eieren voor zijn geld. Het is hem dikwijls op de kritiek komen te staan dat hij boven alles een aandachtsgeile macho is. En dat er geen bizarre haar op dat al even rare hoofd van hem eraan denkt écht president te worden. Hij zou wel uitkijken, als man rijker dan Croesus is zijn ‘macht’ sowieso groter. Kritiek deert hem niet. Zegt hij zelf. Ondertussen heeft hij wel de langste tenen van het continent en blokkeert hij aan de lopende band zuigers op social media. Hij laat geen aanval, hoe klein of onbenullig ook, onbeantwoord. Donald Trumps wereld is het equivalent van een schoolplein. Het is pesten of gepest worden.

DIEPE ZAKKEN

Donald John Trump wordt in 1946 geboren in Queens, New York. Hij is de zoon van Fred Trump, een handelaar in onroerend goed. Donald gaat naar college in Pennsylvania en treedt daarna (in 1968) direct toe tot het familiebedrijf, dan nog Elizabeth Trump & Son geheten. Oma Trump was een Schotse immigrant. Donald neemt al gauw de touwtjes in handen, ook al is hij nog maar een jonge twintiger. Zijn vader haen qua schaal. Eerst maakt hij een fortuin met een investering in een aantal nieuwe woonblokken in de genoemde boroughs. Mid jaren zeventig springt hij over naar Manhattan, zijn beloofde land. Papa wordt met pensioen gestuurd en de jonge dertiger Donald hernoemt het bedrijf tot The Trump Organization. Hij is verliefd op zijn eigen naam, Trump en de letter T worden vanaf dan in alle gebouwontwerpen toegepast. Meest ridicule voorbeeld: de Trump Taj Mahal, een casino in Atlantic City. De gokmarkt pakt hij er in de jaren tachtig bij. Zijn grootste triomf is de Trump World Tower, in 2001 geopend tegenover het VN-gebouw in Manhattan. De waarde van Donald Trump wordt door zakenblad Forbes geschat op ruim 4 miljard dollar. Daar kun je wel eventjes campagne mee voeren.

Wie een aardig inkijkje wil in de werkwijze-Trump, die kunnen we de documentaire You?e been Trumped aanbevelen, te vinden op Netflix. In de film zien we hoe The Trump Organization naar Schotland trekt. Juist, het land van zijn grootmoeder. Trump wil er twee luxueuze golfresorts ontwikkelen. Probleem: de locaties zijn beschermd natuurgebied. Trump krijgt ontzettend veel tegenwerking van de lokale bevolking, maar zijn agressieve houding, gebrek aan respect voor iedereen en zijn diepe zakken laten hem winnen. De resorts zijn er inmiddels.

De gehele reportage lees je deze week in het blad of hier op Blendle

Gerelateerd nieuws