Door: Leon Verdonschot
Columns
3

Arnoud van Doorn is een smerige antisemiet

Beste ex-PVV’er en inmiddels Partij voor de Eenheid-raadslid Arnoud van Doorn, Het zijn verwarrende tijden in multicu...

Beste ex-PVV’er en inmiddels Partij voor de Eenheid-raadslid Arnoud van Doorn,

Het zijn verwarrende tijden in multicultureel Nederland.

Wat gebeurde er bijvoorbeeld nu precies vorige week in Amsterdam-West met Jan Roos? En willen we dat eigenlijk wel weten? Ik krijg de indruk van niet. Tegenstanders van Roos zijn ervan overtuigd dat hij de aanval door twaalf bewapende Marokkanen heeft verzonnen, anders zou hij wel aangifte doen – punt, uit. En dat liefst met een ondertoon van ?en als hij het niét heeft verzonnen, dan is hij zelf schuldig?.

Medestanders van Roos vallen iedereen aan die zelfs maar wil weten hoe het precies zit. Ook de enige krant die het werkelijk probeerde uit te zoeken, Het Parool. Want de feiten willen weten = twijfelen aan zijn verhaal = geweld goedpraten.

Dat is de stand van het debat in Nederland, vooral het multiculturele debat. Voor Zwarte Piet? Racist! Tegen Zwarte Piet? Kinderfeestverpestende wegkijker!

Oorlogsverslaggever Arnold Karskens reisde af naar Calais en zag geen politieke vluchtelingen, maar vooral jonge mannen die uit zijn op gratis welvaart. De reacties op zijn verhaal waren voorspelbaar. Voorstanders van een streng asielbeleid zeiden: ?zie je, ik heb het altijd gezegd, het zijn gelukszoekers?. Tegenstanders van een streng asielbeleid zeiden: ?zie je, ik heb het altijd gezegd, Arnold Karskens is rechts?.

Nederlanders zijn, bleek vorige week uit onderzoek, voor politieke vluchtelingen, maar tegen economische. Lees: voor échte, tegen neppe. Tegelijk hebben ze geen enkel benul van de aantallen: ze overschatten de aantallen die naar Europa komen en onderschatten de mondiale aantallen. Wel de meningen, niet de feiten: de basis van 99 procent van alle Twitterberichten.

Ik las in het Volkskrant Magazine een lange reportage van een verslaggever die zich had voorgedaan als vluchteling en had geprobeerd via Calais Engeland te bereiken. Hij schreef over de mensen die in het vluchtelingenkamp zitten. Dat kamp heet ‘Jungle’, en dat is ook de beste term ervoor. De moslims kijken er neer op de zwarte inwoners en wie een afvallige blijkt, is zijn leven er niet zeker. Er kwamen mensen in het verhaal langs die ik een kans in Europa gun, maar ook veel mensen van wie ik hoop dat ze deze kant van het kanaal nooit zullen bereiken. Wel voor aardige vluchtelingen, maar tegen klootzakken: mag dat ook?

Wat een prettig baken is in zulke verwarrende tijden, is de aanwezigheid van mensen die gewoon duidelijk deugen, of net zo duidelijk volstrekt niet. In dat laatste geval: mensen als u. Ooit lid van de PVV, maar inmiddels bekeerd moslim, en in Den Haag raadslid voor de Partij voor de Eenheid, met een veroordeling voor verkoop van drugs aan minderjarigen op zak. Zo’n man waarvan elk greintje mensenkennis in je schreeuwt: deugt voor geen kant, al is er geen bewijs. Gelukkig helpt Twitter hier soms. Toen vorige week bekend werd dat een joodse man kinderen had vrijgekocht die door IS waren ontvoerd en verkracht, twitterde u: ?Om met winst weer door te verkopen??

Mooi, hoe een man soms niet eens 140 tekens nodig heeft om feilloos duidelijk te maken wat hij is. Een smerige antisemiet.

Leon Verdonschot

Gerelateerd nieuws