Door: Leon Verdonschot
Columns
3

Beste Bond van Wetsovertreders (COLUMN)

Normaal gesproken richt ik deze column aan een persoon, niet aan een vereniging. Maar ik kan nergens, zelfs niet op uw s...

Normaal gesproken richt ik deze column aan een persoon, niet aan een vereniging. Maar ik kan nergens, zelfs niet op uw site, vinden wie uw voorzitter is. Het heeft vast te maken met de aard van uw vereniging. Of, specifieker: met het beroep van uw leden. Laten we zeggen dat u in een privacygevoelige branche werkt.

U bent boos, en wel op het Openbaar Ministerie, omdat ze er in eerste instantie naar neigen het juweliersechtpaar uit Deurne niet te vervolgen voor het doodschieten van twee overvallers. U bent niet de enige die boos is: afgelopen zaterdag verzamelden zich dertig vooral Marokkanen in Eindhoven die demonstreerden voor hogere straffen. Er stond er een enorme spelfout op het spandoek van een van die betogers. Als hij zijn sollicitatiebrieven net zo zorgvuldig opstelt, zal hij nog veel tijd hebben om te demonstreren. Samen met zijn matties demonstreerde hij voor harde straffen. Voor overvallers? Nee, natuurlijk niet. Alleen voor mensen die hun zaak verdedigen tegen overvallers.

Net als u weet ik op dit moment (maandagochtend) nog niet precies wat er gebeurd is in Deurne. Ik weet wel dat er vier mensen bij betrokken waren: twee mensen die met hard werken een eigen zaak hebben opgebouwd, en twee overvallers, dus twee mensen die leven van het kapotmaken van het levenswerk van anderen.

Als ik die vier mensen moet verdelen in twee daders en twee slachtoffers, vind ik dat eerlijk gezegd niet zo ingewikkeld. Ik vind een overvaller een dader, en een dode overvaller niet mínder een dader. Als hij al een slachtoffer is, is het van zijn verkeerde keuzen. Verkeerde broodwinning, verkeerde juwelier. Zoals ik een Brabander op Omroep Brabant bondig hoorde samenvatten: ‘Ze gingen voor goud, maar vingen lood.’

Ben ik dan voor het massaal afschieten van overvallers? Nee. Ik ben tegen de doodstraf, dus ik was ook niet principieel voor het ophangen van Saddam Hoessein. Maar vond ik het daarom érg dat hij dood was? Totaal niet. Zou ik demonstreren tegen de doodstraf? Jazeker. Zou ik demonstreren tegen het ophangen van Saddam Hoessein? Allerminst. Is dat hypocriet? Jazeker.

Maar ik heb de hypocriet in mezelf al lang geleden omarmd. Ik roep soms a en doe b. Vaak een kwestie van mijn bui, en nog meer van persoonlijke voor- of afkeuren. En in het geval van overvallers heb ik vrij veel last van afkeuren. Dus nee, ik vind niet dat iedereen overvallers moet doodschieten, maar ik heb ook niet de indruk dat we vorige week in Deurne tweemaal de bloem der natie hebben verloren.

En als de keuze voor de juwelier of zin vrouw er een was tussen henzelf of de overvaller, dan hebben ze volgens mij de juiste keuze gemaakt. Daarmee verdienen ze nog geen standbeeld, zoals wordt betoogd in kringen van mensen die ik er van verdenk dat ze vinden dat in Deurne voortvarend is begonnen aan het uitvoeren van ‘minder! minder!’. Maar onder Fred Teeven is iets veranderd: iemand die zichzelf verdedigt krijgt niet meer het nadeel, maar het voordeel van de twijfel. Een goede zaak, vind ik. U niet. Dat snap ik: als iedereen zichzelf verdedigt, is de lol van de wet overtreden er al snel af.

Ik vrees voor u dat de conclusie is: tijd voor een andere hobby.

Groet,

Leon Verdonschot

Leon Verdonschot is een journalist, presentator, schrijver, radiomaker en columnist. Elke week staat hij met een column in Nieuwe Revu. Volg hem ook op Twitter via @LeonVerdonschot.

Gerelateerd nieuws