Door: Leon Verdonschot
Columns
3

Beste Gerard Joling (COLUMN)

Je bent ook werkelijk van álle markten thuis. Zingen, entertainen en inmiddels ook parttime politiek commentator. Past h...

Je bent ook werkelijk van álle markten thuis. Zingen, entertainen en inmiddels ook parttime politiek commentator. Past het allemaal nog op je visitekaartje? Afgelopen week werkte je voor het eerst in lange tijd het blog dat je voor je website schrijft weer eens bij. In vorige edities wond je je onder meer op over de lage maximumsnelheden op de Nederlandse snelwegen. De titel luidde ditmaal: ‘Blij, druk en geïrriteerd’.

Om met ‘druk’ te beginnen: dat lijkt me helder. Je schrijf zelf nog, bij wijze van excuses voor het feit dat wij zo lang op een nieuw blog van je hebben moeten wachten: ‘Het was al weer even geleden dat ik een blog heb geschreven maar ik heb het echt ongelofelijk druk gehad.’ Geen probleem, Geer, alle begrip.

‘Blij’ was je omdat je vriendin Patricia Paay 65 is geworden. Ik las laatst een interview met haar over haar jongere vriend: dat het een soort van uit is, maar dat hij nog wel af en toe langskomt om te ‘knuffelen’. Blijft een mooi woord voor neuken; knuffelen.

Waarom dan ‘geïrriteerd’, vroegen wij, trouwe lezers, ons dus al snel af.

Welnu: je bent boos op Den Haag. Omdat illegaliteit toch niet strafbaar wordt gesteld. In de PvdA was daar veel verzet tegen, dus nu is het van tafel. In ruil daarvoor krijgen hogere inkomens belastingvoordeel: een plan van de VVD. Zo gaat dat in Nederland: het land wordt bestuurd door coalities, dus die sluiten compromissen. Maar nee. Dat zit anders, onthul jij: ‘Zogenaamd strafbaarstelling van illegaliteit geruild tegen belastingverlichting voor de hogere inkomens. Nee hoor, dit is gewoon de dekmantel voor het voorkomen van een kabinetscrisis.’,

Een dekmantel! Dat woord had ik al lang niet meer gehoord. Het klinkt altijd lekker, naar een universum vol verborgen UFO’s in Roswell en hoge torens die op 11 september door eigen regeringen werden opgeblazen.

Maar het was pas het begin: ‘Denkt onze regering dat wij nou echt dom zijn! Dat voor de heren Samson en Rutte het eigen belang prevaleert boven het landsbelang is maar weer eens gebleken. Jammer dat dit niet strafbaar is.’

Die laatste vond ik wel mooi eigenlijk, qua retoriek. Net als dat uitroepteken in plaats van een vraagteken. Ik zie niet precies is wat het ‘eigen belang’ van Samson en Rutte in deze is, maar ik ben dan ook verdomd slecht in het ontdekken van dekmantels. Ik geloof bijvoorbeeld nog steeds dat Elvis echt dood is, dat JFK is vermoord door Lee Harvey Oswald en dat Paul McCartney nog leeft - dus dan weet je het wel.

Je maakt nogal wat taalfouten trouwens, maar goed: je hebt het druk. Ook maak je je druk over het feit dat verdachten van misdrijven een advocaat krijgen: ‘Voor deze zielenpieten staat meteen een raadsman klaar.’

Hoe zie jij dat het liefst dan? Geen rechtspraak meer? Het Monopoly-systeem van ‘Ga direct naar de gevangenis’ (en uiteraard het daarop volgende ‘Ga niet langs start/u ontvangt geen 200 euro’, want dat verdienen zielenpieten niet)? Je had helaas geen tijd meer om dat uit te werken, want je moest 65 rode en één witte roos voor Patries kopen. ‘Nu met gierende banden naar kantoor voor een vergadering,’ besluit je. Rijd je een beetje voorzichtig, Geer? Scheuren is in Nederland illegaal. Voor je het weet, sta je voor een rechter, zonder raadsman.

Groet,

Leon Verdonschot

Leon Verdonschot is een journalist, presentator, schrijver, radiomaker en columnist. Elke week staat hij met een column in Nieuwe Revu. Volg hem ook op Twitter via @LeonVerdonschot.

Gerelateerd nieuws