Door: Özcan Akyol
Columns
3

COLUMN: Leger van leeghoofden!

In het begin van de jaren negentig werd in onze zwarte wijk met enige angst over Hans Janmaat gesproken. De meeste Turke...

In het begin van de jaren negentig werd in onze zwarte wijk met enige angst over Hans Janmaat gesproken. De meeste Turken wisten niet hoe de voorman van de Centrumdemocraten eruitzag, maar kenden wel de boodschap waarvoor hij stond: alle buitenlanders raus! Ik luisterde op straat regelmatig naar de discussies tussen de buurtkinderen, van wie sommigen suggereerden dat we binnenkort met zijn allen zouden worden gedeporteerd naar Turkije, iets wat bij mij voor kippenvel en koude rillingen zorgde. Op die leeftijd had ik natuurlijk weinig politiek besef, en wist ik niet dat Hans Janmaat de balling van het vaderlandse parlement was.

Vlak voor de kerst moest ik aan deze geschiedenis denken, toen ik ergens in een krant een bericht over Dion Graus las, de dierenfreak van de PVV, die mensen met een islamitische achtergrond een berufsverbot wil opleggen. Hij stelde aan de Tweede Kamer een motie voor waarin werd vastgelegd dat er geen moslims meer in de veiligheidszone van Schiphol mogen werken, omdat zij mogelijk aanslagen gaan plegen.

De overige volksvertegenwoordigers reageerden ontstemd, een aantal werd zelfs boos. Pas na een hoop statements ging men over tot een stemming. Het voorstel van Dion Graus haalde het niet, waarop hij reageerde met: ‘Ik ben volksvertegenwoordiger van het Nederlandse volk! De afgelopen acht jaar heb ik altijd gelijk gekregen. Dat ga ik hier ook krijgen.’

Het kan zomaar, dat zijn angst voor een aanslag wordt bewaarheid, en het zou me dan ook niets verbazen als de PVV’ers eerst een vreugdedansje doen alvorens ze triomfantelijk in de media hun gelijk gaan halen. Ik moest weer aan mijn eigen jeugd denken en vroeg me af hoe de kinderen in deze tijd naar dit soort berichtgeving kijken.

Vergeleken met Geert Wilders c.s. was Hans Janmaat eigenlijk een redelijk beschaafde man. De dingen die hij destijds riep, worden nu in extremisme overtroffen. Niet alleen door de PVV, zelfs de PvdA is tegenwoordig uitgesproken xenofoob: illegaliteit wordt strafbaar gesteld en gastarbeiders worden met terugwerkende kracht gepest door middel van inburgeringscursussen en strengere eisen aan bijstandsuitkeringen.

De hedendaagse allochtone jeugd, de kinderen van wie de toekomst ontegenzeggelijk in Nederland ligt, hebben nog meer reden voor angst dan wij vroeger in de buurt hadden. Destijds walgden de redelijke mensen van het idee dat buitenlanders verdreven moesten worden, tegenwoordig winnen de rechtsextremisten steeds meer terrein en staan zij bij alle peilingen bovenaan. De ‘redelijke mensen’ in de politiek bestaan bijna niet meer, de meeste parlementariërs zijn lafaards die tegen vreemdelingenhaters aanschurken omdat ze bang zijn voor nog meer electoraal verlies.

Het grootste verschil met mijn eigen jeugd is dat we nu wel degelijk met een racistische beweging hebben te maken. De PVV zal natuurlijk nooit regeren, maar deze sekte zorgt wel steeds meer voor de sfeer in het land. Discriminatie is salonfähig geworden.

Check voor de gein maar alle Facebook-groepen waarin duizenden Nederlanders open en bloot laten weten dat ze klaar zijn voor een pogrom tegen alle moslims, en Marokkanen in het bijzonder. Dit leger van leeghoofden voelt zich gesterkt door wat ze op televisie zien en wat ze in kranten of op internet lezen. Het kan allemaal tegenwoordig.

En dat was misschien nog wel het sterkste gevoel dat ik kreeg toen ik het voorstel van Dion Graus las: hij doet zelfs zijn best niet meer. De animal-hooligan verhult niet langer dat hij een pesthekel aan buitenlanders heeft, maar koketteert ermee, zodat er bij de volgende verkiezingen nog meer mensen op hem gaan stemmen.

Nu goed, als hij die vrijheid neemt, dan moeten tegenstanders dat ook maar doen. Ik ben allesbehalve een multiculturalist, ondanks mijn achtergrond, en dat etnische minderheden er een zootje van maken, zal ik nooit ontkennen. Maar laat mij dan ook vaststellen dat wij naast deze precaire kwestie met misschien nog wel een veel groter probleem kampen: er is in Nederland een nazibeweging actief. Zij luistert naar de naam PVV. En als andere politieke partijen zich niet snel herpakken, leven we binnenkort in een fascistoïde land.