Door: Özcan Akyol
Columns
4

De Eredivisie stelt geen kut voor (COLUMN)

Er zijn nog steeds mensen die na het afgelopen wereldkampioenschap geloven dat de Eredivisie een kwalitatief goede compe...

Er zijn nog steeds mensen die na het afgelopen wereldkampioenschap geloven dat de Eredivisie een kwalitatief goede competitie is. Na de euforie die Louis van Gaal ons bracht, in de vorm van een bronzen medaille, werd besloten dat we het in ons land helemaal niet zo onaardig doen, en dat we sterke ploegen hebben, die de supporters met attractief en spannend voetbal vermaken. Nederland was een kweekvijver voor talent.

Het seizoen is nu drie speelrondes onderweg (dit is de column uit de Nieuwe Revu van vorige week woensdag, red.), de eerste voorzichtige balans kan worden opgemaakt: het stelt allemaal geen kut voor. Er is in de Eredivisie een groot aantal ploegen actief dat zich op geen enkele wijze onderscheidt van de subtop in de Jupiler League. Excelsior, Dordrecht, NAC, Heracles en Willem II ?zouden geen hoge ogen gooien in een lagere klasse. De clubs beschikken over een keur aan armzalige voetballers, regelrechte stoethaspels, die ons alleen kunnen amuseren door hun onkunde te etaleren.

Slecht huwelijk Want anders dan we elkaar wijsmaken, zijn de meeste wedstrijden niet om aan te zien. Wie afgelopen week Heracles - Cambuur zag of Heerenveen - Excelsior, zou bijna van een flatgebouw willen springen. Naar deze duels ga je niet voor een heerlijk potje voetbal, alleen blinde clubliefde, een slecht huwelijk, drankzucht of totale verveling jaagt de fanatieke supporter nog naar het stadion.

En met de zogenaamde toppers gaat het al helemaal niet goed. Technisch directeur Martin van Geel van Feyenoord is al vier maanden bezig een spits te vinden. Hij denkt dat hij die heeft gevonden in Colin Kazim, maar dat is een gemankeerde vleugelaanvaller uit Turkije. De Rotterdammers verloren al hun talenten, nu moeten er jongens uit de jeugd opstaan. Maar als zij toevallig de bal drie keer goed aannemen, worden ze ook voor belachelijke bedragen aan een buitenlandse ploeg verkocht.

Tenenkrommend Bij Ajax hebben ze eveneens een spitsenprobleem, daarom trapte Marc Overmars in het spelletje van Samuel Eto’o, de Kameroener die zoveel geld op zijn bankrekening heeft staan, dat hij een deel van het voedselprobleem in Afrika kan oplossen. Hij wilde checken hoe hij op de markt ligt, liet zijn management wat telefoontjes plegen en binnen de kortste keren hadden ze beet. Maar goed, die jongen komt natuurlijk niet voor een appel en een ei naar Nederland. Hij gaat ook de laatste jaren van zijn carrière cashen. En dat kan niet bij ons.

Op papier zou je denken dat PSV het eindelijk goed voor elkaar heeft, zeker gezien Depay en Wijnaldum nog minstens een seizoen in Eindhoven blijven spelen. Maar de eerste wedstrijden in de Europa League voorspellen weinig goeds. De ploeg uit de lichtstad had moeite met een tweedeklasser uit Oostenrijk. Het was een tenenkrommende vertoning.

In elk geval zagen we dat Nederland op Europees niveau steeds minder gaat voorstellen. Dat hebben Feyenoord, ?FC Groningen en FC Twente al bewezen. PEC Zwolle behaalde op adrenaline een goed resultaat tegen Sparta Praag, maar dat ze in Tsjechië voor de bijl gaan, lijdt geen enkele twijfel. En straks als de Champions League begint, vliegt Ajax er natuurlijk ook direct in de eerste groepsfase uit, net als de voorgaande jaren.

Moraalridders Lange tijd werd de Eredivisie een Mickey Mouse-competitie genoemd. Misschien niet altijd terecht. Maar de afgelopen jaren kalft het niveau steeds verder af. Ik geloof zelfs dat het nog nooit zo slecht was als dit seizoen. We kunnen tevreden zijn met onze status als braafste jongetje van de klas; onze clubs hebben over het algemeen hun financiën op orde en doen geen gekke aankopen. Maar zolang de topploegen in Spanje en Engeland totale schijt hebben aan de regels en niet voor een miljardenschuld terugdeinzen, wordt het gat tussen de competities alleen maar groter en stellen wij steeds minder voor.

Wat kan je er tegen doen? Vrij weinig. Het ligt niet in onze aard om geld over de balk te smijten. In dit land zijn we van de regeltjes en het fatsoen. De moraalridders zouden in het verweer komen als onze topclubs zich moedwillig in enorme schulden staken. We moeten blijven opleiden, ook al weten we dat het talent steeds sneller over de grens trekt, en vrede hebben met het feit dat de Eredivisie niets voorstelt. Er zit niets anders op. (Foto: ANP)

Özcan Akyol schreef de schelmenroman Eus. Elke week staat hij met een column in Nieuwe Revu. Volg hem ook op Twitter via @OzcanAkyol.