Door: jwevertz
Columns

De Europese Unie is een kapitalistisch complot om arbeiders te verdelen

Uit De Vraag Des Volks: 'Ik zie overal posters voor de Europese verkiezingen. Partijen lijken verstrikt in een opbiedwed...

Uit De Vraag Des Volks: 'Ik zie overal posters voor de Europese verkiezingen. Partijen lijken verstrikt in een opbiedwedstrijd wie het grootst ‘NEE’ op het affiche kan zetten. Anderen zijn voor een ‘sterk Nederland’. Als bouwvakker wil ik graag dat Europa zich inzet voor Polen en Bulgarije. Als de arbeidsrechten daar verbeteren, komen ze hier niet oneerlijk concurreren, snap je? Ik misgun ze niets en wil zelf de voordelen van Europa behouden. Waarom kan ik niet stemmen op partijen die naar het hele plaatje kijken?'

Dat komt omdat je bij de Europese verkiezingen alleen maar op Nederlanders kunt stemmen. En hoewel de Nederlandse partijen zich na de verkiezingen in Brussel aansluiten bij grotere Europese fracties, gaat de campagne alleen maar over wat beter voor Nederland is. Het is heel raar: Nederlandse arbeiders en kapitalisten krijgen alleen maar pro-Nederlandse keuzes.

Verdeel en heers In het huidige systeem beperkt Europa de kiezer tot zijn of haar nationaliteit. Wie je verder bent en waar je in gelooft, maakt niet uit. Voor Europa ben je alleen maar een kaaskop die opkomt voor Hollandse welvaart. ‘Verdeel en heers’, dat lijkt het idee. Dat moedigt ons aan om ons af te zetten tegen die ‘luie Grieken’, terwijl we samen met de gewone man in Griekenland zouden moeten ageren tegen de politici en bankiers die zowel in Nederland als Griekenland de boel afbreken.

Het zou veel logischer zijn als er een Europese partij zou zijn die opkomt voor de gewone man en waarop je in ieder land kunt stemmen. Dan kun je samen met alle bouwvakkers in Europa een vuist maken tegen de grootkapitalisten door heel Europa die wél achter de schermen samenwerken en eropuit zijn om in West-Europa arbeidsrechten uit te kleden naar een Oost-Europees niveau.

Volledig ondemocratisch Met echte pan-Europese partijen die in ieder land verkiesbaar zijn, zou Europa een echte democratie zijn waarin jan met de pet daadwerkelijk invloed krijgt. Maar dat willen de machtshebbers niet, want het gewone volk zou meteen de meerderheid grijpen. Het Europees Parlement is daarom een halfbakken volksvertegenwoordiging zonder macht die als schaamlap bestaat voor het verder volledig ondemocratische Europa.

Het idee van Europa is goed, maar de verkeerde types zitten er achter de knoppen. En in dit huidige systeem blijven ze daar – ondanks de verkiezingsuitslagen – steeds weer zitten. De enige manier om dit tegen te gaan is door met alle ‘normale burgers’ in heel Europa samen te gaan werken en een machtsblok te vormen. Kortom: proletariërs aller landen, verenigt u!

Gerelateerd nieuws