Door: Herman Brusselmans Fotografie: ANP
Columns
3

'Kees van Kooten is een pedante ouwe zeur'

De onderschatte Vlaamse schrijver Herman Brusselmans beledigt de overschatte auteur en programmamaker Kees van Kooten.

- Pas op: satire! Elke week fileert de onderschatte Vlaamse schrijver Herman Brusselmans een overschat persoon uit de wereldgeschiedenis. ‘Een stilistische oefening in iemand uitschelden’, zoals hij het zelf noemt. Dat kun je grappig vinden, of niet. -

Kees van Kooten wordt in Nederland beschouwd als een taalvernieuwer, een enorm komische gozer en een ironisch criticus van de samenleving. Dan zal ik nu even zeggen wat Kees van Kooten pertinent niét is: een taalvernieuwer, een enorm komische gozer en een ironisch criticus van de samenleving.

Wat hij dan wél is: een ouwe zeur, een pedante, gedateerde schoolmeester, een bemoeial met alles waar hij geen verstand van heeft. Hij heeft aan cabaret gedaan, aan tv, aan literatuur en aan god weet wat nog aan overbodige fratsen. Het cabaret voerde hij uit met een andere bedenker van stuitende flauwiteiten, Wim de Bie. Een van hun programma’s heette Te Hooi en Te Grap, en dan weet je het al wel.

Van Kooten werd op 10 augustus 1941 in Den Haag geboren als zoon van Sjoerd van Kooten, een onderzoeker naar buitenaards leven in volkstuintjes, en van Sylvia van Kooten-Klotsrimmel, een grondtrapeziste in circus Boeli Boeli. Samen zaten ze ’s avonds bij het haardvuur en met natte haartjes van na het wekelijkse bad infantiele woordspelingen en vocabulaire verkrachtingen te verzinnen, die Van Kooten snel opschreef en die later furore maakten in de Nederlandse taal, zoals ‘zich autobiograven’, ‘modermismen’ en ‘treitertrends’.

Van Kooten trouwde op jonge leeftijd met z’n eeuwige echtgenote Barbara, een irritante griet die zich zich qua humor wilde meten met haar man, en hem verplichtte om haar te laten acteren in de sketches van Koot en Bie, anders zou hij drie weken geen seks van haar krijgen. Ze trad zo weinig op in die sketches dat, als je al die drie weken bij elkaar optelt, Kees van Kooten in z’n huwelijksleven minstens 28 jaar geen seks heeft gehad.

Toch wist hij twee kinderen te fabriceren, Kasper van Kooten en Kim van Kooten, de eerste een totaal mislukte muzikant, en de tweede een soort van scenariste en actrice, die alleen omdat ze de dochter van die stuitende Kees was aan enig werk en enige renommee geraakte.

Van Kooten wordt ook geheel onterecht geroemd om z’n zogenaamde typetjes, met als dieptepunt tussen ettelijke andere dieptepunten De Vieze Man, een lelijk, naar, gefrustreerd ventje dat bezeten is van vrouwen die hij niet kan krijgen, en je mag er gif op innemen dat dit een zeer autobio gegraven typetje is.

Jaren- en jarenlang heeft de VPRO, een zender die teert op verkeerde beslissingen, zich laten teisteren door de programma’s van Koot en Bie, tot die twee stoethaspels ruzie kregen, maar uiteraard in de media rondtoeterden dat ze als vrienden uit mekaar waren gegaan, terwijl ze elkaars bloed wel konden drinken. De Bie is gelukkig helemaal weggedeemsterd in de anonimiteit en houdt zich tegenwoordig bezig met begonia’s kweken, en wie kijkt er niet naar uit dat ook Van Kooten de vergetelheid wordt ingebonjourd, om daar samen met Barbara, Kasper en Kim van ellende integraal weg te krimpen.

Gerelateerd nieuws