Door: Leon Verdonschot Fotografie: Jasper Suyk
Columns
3

'Is neuken tegen de islamisering echt dé oplossing voor de multiculturele samenleving?'

Open brief van columnist Leon Verdonschot aan Rita Verdonk, spreker op het congres De Nederlandse Leeuw.

Beste Rita Verdonk,

De laatste persoon die ik ooit nog had verwacht ergens op een podium te zien speechen voor een paar duizend mensen die die speech serieus nemen, dat bent u. De vrouw die Hirsi Ali het land uitzette en zelf mislukte als minister, als Kamerlid, als lijsttrekker en als ondernemer.

In de Verenigde Staten geldt het als een grote kwaliteit als mensen na een mislukking zichzelf aan hun haren omhoog trekken en het opnieuw proberen, dat weet ik, dat waardeer ik ook. Maar er zijn grenzen. U past meer in de categorie waar ze in diezelfde VS de ‘three strikes and you’re out’–wet voor hebben ingesteld: de hardnekkige recidivist zonder zelfreflectie.

Het evenement dat u afgelopen vrijdag een plaats in de spotlights gunde, heet De Nederlandse Leeuw 2018. Het was een groot congres, dat zichzelf presenteerde als een Nationale Brainstorm. Dat was het niet: het was een treffen van Nederlands alt-right, extreemrechts en alles daartussenin. Ik gun ieder zijn eigen feestje. Extreem-links had dat ooit in de vorm van Occupy, dat hoopvol begon als eveneens een nationale brainstorm over het leven en de economie na de bankencrisis, maar al snel uitliep op een zooitje krakers, crusten en hippies zonder ook maar éen samenhangende gedachte, behalve het afschaffen van datzelfde kapitalisme dat hun uitkering betaalt.

Nou, als extreemlinks dat mag (zelfs maanden lang op publieke plekken), dan alt-right en extreemrechts ook. Wat alleen nogal krom en gaandeweg zelfs hilarisch werd, was het feit dat de organisatie maar bleef volhouden dat het hier een open gesprek over de multiculturele samenleving zou worden, terwijl de lijst met sprekers allemaal uit dezelfde hoek kwam. Van publicist Joost Niemöller, die graag beweert dat zwarte mensen dommer zijn dan blanke, tot Derk Jan Eppink, die de Volkskrant-lezers steeds opnieuw uitlegt dat Trump eigenlijk beter is dan Obama. Van de zelfverklaarde ‘trendwatcher des vaderlands’ (bedoeld als aanbeveling, maar in zijn geval eerder een diagnose) Adjiedj Bakas tot Sam van Rooy van het extreemrechtse Vlaams Belang.

Zet al die mensen en tweeduizend van hun volgers bij elkaar, laat ze praten over de multiculturele samenleving, en goh, wat zou daar dan uitkomen? Inmiddels zijn de tien ‘oplossingen voor de multiculturele samenleving’ gepresenteerd. Het zijn vrijwel allemaal varianten op minder-minderminder en strengere migratiewetgeving. Sommige aanbevelingen zijn glashelder, sommige roepen vragen op. ‘Preken worden openbaar uitgezonden’, bijvoorbeeld. Door wie? Door diezelfde publieke omroep die volgens deze mensen al veel te multicultureel is geworden? Of gaat The Post Online voortaan preken vanuit de moskee streamen?

Maar de oplossing die me voor eeuwig zal bijblijven, is Oplossing 2: ‘Stimuleer de Nederlandse bevolkingsgroei en geef aandacht aan grote gezinnen.’ Ieder pleidooi voor meer seks juich ik toe, onder welke vlag dan ook. Maar hier smelten het gedachtengoed van de SGP en de PVV op een wel heel originele manier samen. Dat is waar die Nationale Brainstorm na een lange vergaderdag dus op uitdraaide: neuken tegen de islamisering.

Gerelateerd nieuws