Door: jwevertz
Columns
3

Paranormaal begaafde Barbie gaat te ver (COLUMN)

Vroeger lachten we op een kermis om mismaakte mensen. Die moesten in een kooi opdraven en dat werd dan een freakshow gen...

Vroeger lachten we op een kermis om mismaakte mensen. Die moesten in een kooi opdraven en dat werd dan een freakshow genoemd. Iemand met een handicap, bochel of bijzondere genetische afwijking liet zich dagenlang bekijken en een gehaaide exploitant verdiende daar vervolgens bakken geld aan. Waarom? Omdat de ‘gewone’ burger doorgaans een ramptoerist is. En in die tijd waren de menselijke attracties weerloze slachtoffers.

Ze ontvingen een hongerloon en mochten al lang blij zijn dat ze met hun beperking ergens een baantje hadden gevonden. Door allerlei ethische bezwaren verdween deze vorm van entertainment op de kermis.

Maar toen was daar ineens Barbie. Een blond leeghoofd uit Den Haag dat op ?RTL 5 allerlei fratsen uithaalt en daar vorstelijk voor wordt betaald. Ik heb niets tegen uitbuiting op deze manier. Het gros van de samenleving heeft nu eenmaal het IQ van een diepgevroren visstick en laat zich graag door allerlei minkukels vermaken – misschien dankt iemand als Barbie haar populariteit wel aan het feit dat veel televisiekijkers zich in haar herkennen.

Hoer Maar alles heeft een grens. Van de week zag ik op RTL Boulevard dat Barbie haar borsten heeft laten vergroten, en dat voor de derde keer. Dat Albert Verlinde dit nieuws bracht, verraste mij niet, want er was natuurlijk een nieuwe reallifesoap die moest worden gepromoot. Op de site van Boulevard onderzocht ik wat dat nieuwe programma inhield.

Het moet vanzelfsprekend allemaal gekker en sensationeler, anders haakt de gemiddelde tv-kijker af. Dus dit seizoen is Barbie paranormaal begaafd – eerder was ze hoer in Oh oh Cherso en poepte ze in een andere show haar eerste kind uit.

Sprookjeswereld Er stond een kort fragment op de site: ze bezocht een plek waar iemand was vermoord, verplaatste zich in het slachtoffer en vertelde wat ze voelde. Nu gelooft natuurlijk niemand dat Barbie paranormaal begaafd is: de programmamakers niet, het seniele publiek niet en familie en vrienden al helemaal niet. Maar het ergste is dat zij er zélf hoogstwaarschijnlijk wel in gelooft, niet in haar buitenzintuigelijke gave, maar wel in de roem.

Vroeger werd iemand met een verstandelijke beperking aangemoedigd om zich op de kermis in een kooi zo gek mogelijk te gedragen, zodat heel veel dagjesmensen kaartjes zouden kopen. De mismaakte mens wist niet beter. Heel erg, maar deze persoon kon wel een leven lang rekenen op de zorg van de kermisexploitant.

Dat is anders bij Barbie. Zij weet heel goed, ondanks haar seniliteit, dat ze de kluit aan het belazeren is. Sterker nog, in elk interview dat ze geeft, spreekt ze met een zekere arrogantie, alsof ze de touwtjes stevig in handen heeft. Ze wil ons doen geloven dat ze in haar eigen volmaakte sprookjeswereld leeft.

Chimpansee Maar dat is natuurlijk niet zo. Als het volk thuis op Barbie is uitgekeken – dat zal waarschijnlijk niet langer dan twee televisieseizoenen duren – dan valt ze in een zwart gat. De mensen willen namelijk continu verrast worden. Dan is er een nieuwe freak. Iemand die andere dingen dan Barbie doet, nog dwazer en extremer. En wat gebeurt er dan met onze Haagse diva?

Zij mag dan hopen op lucratieve schnabbels waarmee ze haar inmiddels decadente leven kan bekostigen. Een paar nieuwe borsten is namelijk niet goedkoop. Als straks de geldkraan door RTL wordt dichtgedraaid, moet ze het van de hennepteelt van haar man hebben, ook al zo’n halve debiel. Dat roem vergankelijk is, heeft blijkbaar niemand tegen haar gezegd. Over drie jaar zit Barbie in De nationale IQ test van BNN en neemt ze het op tegen een chimpansee. Waarschijnlijk legt ze het dan nog af ook. Dat wordt pas een toffe freakshow.

Özcan Akyol schreef de schelmenroman Eus. Elke drie weken staat hij met een column in Nieuwe Revu. Volg hem ook op Twitter via @OzcanAkyol.