Door: Redactie
Columns

SHOARMA-OFFENSIEF

TIM DEN BESTEN DOET EXCLUSIEF VOOR REVU VERSLAG VAN DE VAKANTIE VAN MAXIM HARTMAN. Maxim verblijft voor voor het vieren...

TIM DEN BESTEN DOET EXCLUSIEF VOOR REVU VERSLAG VAN DE VAKANTIE VAN MAXIM HARTMAN.

Maxim verblijft voor voor het vierendertigste jaar op rij in zijn favoriete door Nederlanders uitgebate all-in resort ‘De Vrouw met de Wenkbrauw’ in het Turkse Alanya.

Al sinds Maxim een kleine jongen was komt hij in Turkije, zijn Turkse vader Ali vond het belangrijk om zijn zoon de Turkse cultuur mee te geven. 'Mijn zoon groeit op in Holland maar zijn hart is van kebab,' zegt hij daarover in een interview uit 1983. Maar denk nu niet meteen dat Maxim besneden is want het tegendeel is waar. Een insider vertelt: 'Toen Maxim amper vier jaar was werkte hij als zanger en entertainer in een federale besnijdeniskliniek in Bodrum. Door de duizenden besnijdenissen die hij daar dagelijks opleukte, raakte hij begeistert door de kliko’s vol voorhuiden die iedere dag naar het hoofdkantoor van Shoarma International werden gebracht.' Niemand wist dat de kleine en ietwat gezette Maxim iedere dag stiekem enkele voorhuidjes in zijn zak stopte en mee naar huis nam. Zijn vader Ali herinnert zich dat de kleine en inmiddels mollige Maxim ooit midden in de nacht huilend aan zijn bed stond en snikte dat hij niet wilde dat zijn voorhuidje tussen een pitabroodje zou eindigen. Als kind had Maxim al een hekel aan knoflooksaus. Zijn ruimdenkende vader besloot dat zijn zoon zelf mocht beslissen over het lot van zijn kleine voorhuidje, de rest is geschiedenis.

In Alanya waar ik Maxim - gekleed in een stijlvol wit linnen pak - ontmoet in de lobby van De Vrouw met de Wenkbrauw, vertelt hij honderduit over zijn vakantie. Dat hij iedere dag om zeven uur opstaat en een grote wandeling maakt om vervolgens een uur te schilderen met zwakbegaafde Turkse bejaarden. 'Ik krijg er veel voor terug, dat ze kwijlen maakt mij niet uit, die druppels glinsteren prachtig in de Turkse zon. Soms kan ik zelfs mijn weerspiegeling erin zien.' Dan nodigt me uit om mee te lopen naar het lunchbuffet dat iedere dag voor hem wordt klaargemaakt. Het buffet bestaat uit drie vrouwen die naakt op hun rug op een tafel liggen met hun benen in de lucht. Om hen heen liggen tomaatjes, uit iedere kut steekt fier een komkommer in de lucht. 'Neem zoveel je wilt,' zegt Maxim en hij trekt een komkommer uit de middelste. Op het tafeltje waaraan hij altijd zit, staat een fles heerlijke dressing die Maxim over de komkommer giet. 'Dit is voor mij vakantie.'

Na de voortreffelijke lunch neemt Maxim mij mee naar de catacomben van De Vrouw met de Wenkbrauw. Daar laat hij mij zijn grote trots zien: het vloerkleed dat hij vlocht van niet minder dan honderdzesenvijftigduizend voorhuidjes. 'Allemaal gered van de shoarma.' Een traan biggelt langs zijn wang omlaag.

Columnist Tim den Besten is te volgen op Twitter