Door: Marith Iedema
Columns
4

Waar gebeurd: gratis op vakantie in Dubai, in ruil voor seks met een sjeik

Grof betaald worden om feest te vieren op luxejachten in Dubai: het klinkt te mooi om waar te zijn. Dat is het ook, zo o...

Grof betaald worden om feest te vieren op luxejachten in Dubai: het klinkt te mooi om waar te zijn. Dat is het ook, zo ontdekte Marith Iedema. ‘Door schade en schande werd ik wijs.’

Fotografie Jasper Suyk

Twee jaar geleden kreeg ik een aanbieding om auditie te doen voor een job als imagemodel. Ik kende het principe. Modellen worden betaald om aanwezig te zijn op chique feesten, vaak in oliestaten als Dubai en Saoedi-Arabië. Op mijn Instagramtijdlijn verschijnen geregeld meisjes die poseren op luxe jachten, een fles Dom Perignon-champagne in hun hand, aan hun arm een gloednieuwe Chanel-tas. De man (op leeftijd met buik en djellaba) die betaalt voor dit alles wordt slim geweerd van dit soort beelden. Maar ik weet wel beter. Niet dat ik ze veroordeel, deze imagemodellen. Als je (sommige) verhalen moet geloven is dit droomwerk. Je wordt businessclass naar Dubai gevlogen en dik betaald om een beetje te feesten. Een Britse vrouw van in de 50, die als scout werkt voor een oliesjeik, zocht destijds contact met mij. Ze vond mijn foto’s mooi, schreef ze. Of ik voor 1000 euro per dag als ‘image/presence model’ op ‘high class parties’ in Dubai wilde werken. Mijn onkosten werden vergoed en ik zou slapen in een ‘droomhotel’.

Ik leerde (pas) rond mijn 21ste dat als iets te mooi is om waar te zijn, dit vaak ook echt het geval is. In de eerste jaren dat ik als model werkte werden me gouden bergen beloofd. Goedgelovig als ik was, hing ik aan de lippen van shady figuren die mijn agent wilden worden, regisseurs die mijn acteertalent prezen (of ik zin had even mee naar de hotelkamer te gaan?) en fotografen die me groot zouden maken in New York. En dan was er die ‘vastgoedmagnaat’ die me 5000 euro per maand beloofde als ik het gezicht van zijn bedrijf werd. Na een maand of drie van wekelijkse ‘zakelijke’ dinertjes, en een paar klusjes, kwam ik erachter dat hij een ordinaire oplichter was. In de krant las ik dat zijn bedrijf was gesloten door de AIVD (mijn ouders hadden me allang gewaarschuwd). Voor mijn tot dan toe verrichtte werk ontving ik geen cent. En dit alles is nog maar het topje van de ijsberg. Een lang verhaal kort: door schade en schande werd ik wijs en van het bericht van de scout gingen dan ook al mijn alarmbellen rinkelen.

Gratis vakantie

Het verhaal van een kennis van vroeger die was uitgenodigd door een prins voor een ‘gratis’ vakantie in Dubai zal ik niet snel vergeten. Ze gebruikte het woord verkrachting zelf niet, maar als je geen zin hebt om met iemand te neuken, maar geen andere uitweg ziet dan dit toch te doen, vind ik dit in die categorie vallen. Ik zou graag willen geloven dat je als imagemodel géén escortactiviteiten hoeft te verrichten, maar ik ben sceptisch. Wel intrigeerde deze wereld me enorm. Ik rook een kans. Weinig andere journalisten zouden deze wereld kunnen infiltreren. Dus besloot ik eens te kijken hoe de vork in de steel zat. Ik deed wat me gevraagd werd door de scout. Stuurde filmpjes en foto’s van mezelf op en benaderde ondertussen meisjes waarvan ik dacht dat ze dit werk deden. Sommigen zwoeren dat seks geen onderdeel van de overeenkomst was. Dat ze alleen maar mooi hoefden te zijn, dat het veilig was. Ook de scout verzekerde me dat seks niet op het menu stond. Maar kon ik ze geloven?

Zelfs áls ze de waarheid spraken; wat als zo’n oliesjeik en miljardair zijn zinnen op je zet? Nogal een eng idee in een land als Dubai, waar mannen en geld de dienst uit maken. Waarin verkrachte vrouwen in de gevangenis belanden. Hoe kan je daar ooit iemands veiligheid garanderen, zoals de scout beweerde te doen? Mijn aanmelding was dan ook vooral uit nieuwsgierigheid. Ik overwoog niet serieus die kant op te gaan.

Eén maar

Een Braziliaanse schone vertelde me een tijdje geleden over haar werk als imagemodel. Ze neukte weleens voor geld, maar alleen als het bedrag boven de 2000 euro lag. De ene helft van het jaar woont ze op Ibiza (waar ik haar ontmoette), de andere in Dubai.

Ze vertelde me hoe de standaard avond van een imagemodel verloopt. Je staat bij een tafel in een club, vaart mee op een jacht of danst op een privéfeest. Belangrijkst is dat je lacht, doet alsof je het naar je zin hebt. De vrouwen, die dus allemaal betaald worden voor hun aanwezigheid, zijn altijd in de meerderheid. Hoe meer modellen, hoe meer aanzien. De Braziliaanse heeft het vaak hartstikke naar haar zin. Er is één maar. ‘Als je dit werk doet, moet je wel bereid zijn om seks te hebben,’ zei ze. Daarmee bevestigde ze waarvoor ik al bang was. De kans dat je uitgekozen wordt aan het einde van de avond is altijd aanwezig en nee zeggen tegen een oliemagnaat raadt ze af. ‘Ik hoop vaak dat ze mij niet kiezen,’ zegt ze. Dan haalt ze haar schouders op. ‘Zo erg is het niet hoor, als het wél gebeurt. Meestal duurt het maar een kwartiertje en ze betalen goed. Soms mag ik een tas uitzoeken.’

Ze keek hier vrolijk bij. Ik wist genoeg. Later hoorde ik van de scout dat ik toch niet was uitgekozen. Ze vonden me te oud.

Gerelateerd nieuws