Premium

Overschatte mensen: Welmoed Sijtsma

De onderschatte Vlaamse schrijver Herman Brusselmans beledigt overschatte personen uit de wereldgeschiedenis.

Illustratie Welmoed Sijtsma

Bij de NPO vervingen ze de uitgebluste Jeroen Pauw en de verraderlijk overgelopen Eva Jinek door vijf teams van twee presentatoren van de talkshow Op1. Onder hen zulke belachelijke figuren als de matige zangeres Giovanca, Sophie Hilbrand, Tijs van den Brink en vele anderen. Ze doen het met z’n allen bijzonder beroerd, en soms denk je: kom terug, Eva Jinek, maar ja, Jinek heeft een enorm dikke kont en zo iemand blijft maar beter waar ze zit. Overigens heb je bij Op1 ook de totaal onbekende Welmoed Sijtsma.

Als je Welmoed heet, moet je ofwel kloosternon worden ofwel onderdirectrice van een kleuterschool in Leeuwarden, maar nee, Sijtsma zocht het in de media. Ze werd geboren in het Friese gehucht Hardegarijp, waar ze electriciteit kregen in 1998 en kleuren-tv in 2016. Haar vader, Sjoerd Sijtsma, maakte reclame voor Friese lampekappen, en haar moeder, Sjaan Sijtsma-Knuk, maakte met subsidies van de Friese gemeenteraden afbeeldingen van mestvorken. Welmoed Sijtsma studeerde journalistiek aan de universiteit van Groningen waar zelfs een bonobo met een lichte tot halfzware hersenbeschadiging het diploma van journalist kan behalen.

Ze werkte voor Omroep Fryslân, waarvoor ze dingen zei als: ‘Ieck hubbe pêrt pôt bakkela, unne sôr pistepëi,’ wat betekent: ‘In het zuiden van onze provincie is een lama ontsnapt.’ Ze zette de stap naar het Jeugdjournaal, waar ze dan weer dingen zei als: ‘Beste lieve kindertjes, de poes is stout geweest, hoor. Bah, poes! Zij heeft gepoept in papa’s onderbroek! Bah, bah, stoute poes! En nu gaan we lekker naar bed.

Je mag er zeker van zijn dat Sander er een arm of een been voor overheeft om in haar slipje te geraken

Slaaaaaaaaaapwel!’ Dan weer stapte Sijtsma over naar Goedemorgen Nederland, waar ze nu ineens dingen zei als: ‘Ons volgende breipatroon bestaat uit een steekje links, een steekje rechts, en wie een steekje laat vallen, raapt het weer op!’

De verkleutering van Welmoed Sijtsma was al snel in haar carrière een feit, en toch schopte ze het ineens tot een van de tien presentatoren van Op1, waar ze erbarmelijk functioneert aan de zijde van een zekere Sander Schimmelpenninck. Een goede raad voor iedere potentiële praatgast in Op1: probeer zeker níet te gaan als Sijtsma en Schimmelpenninck aan de beurt zijn!

Die Schimmelpenninck zit trouwens de hele tijd te gluren naar Sijtsma, en je mag er zeker van zijn dat hij er een arm of een been voor overheeft om in het slipje van Sijtsma te raken. Want hier komen we tot de kern van de zaak, tevens tot het antwoord op de vraag: waar heeft Welmoed Sijtsma het aan verdiend om host te zijn in een talkshow? Nou, omdat ze een redelijk lekker wijf is, en verder is ze helemaal niks. Het is nog altijd zo dat vrouwen met een bepaald uiterlijk het verder kunnen schoppen dan ze waard zijn, en Welmoed Sijtsma heeft daar duchtig gebruik van gemaakt. 

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Nieuwe Revu thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct
Showbizz
  • Steve Nestorovski