Een overkapping aanbouwen? Alles wat jij moet weten om dit gemakkelijk zelf te doen!

Een overkapping in jouw tuin monteren, natuurlijk verschillen de voordelen voor iedereen. De een vindt het bijvoorbeeld fijn om te kunnen genieten van meer privacy, terwijl voor de ander het opbergen van spullen ideaal is.

Overkapping

Steeds meer mensen bouwen hun eigen overkapping – en dat is goed te doen! Je denkt nu wellicht bij jezelf ‘dat lukt mij toch nooit?’

Je zult verbaasd opkijken wanneer het alleen maar een kwestie van de juiste bouwtekeningen en het juiste inhoudelijke inzicht. Nu waren deze bouwtekeningen vroeger amper te verkrijgen. Om deze reden was zelf een overkapping maken geen optie. Tegenwoordig wél! Nu zijn er tal van opties om aan bouwtekeningen, betreft een overkapping te komen.

Hieronder lees je waar je kunt beginnen en of je hier een eventuele bouwvergunning voor nodig hebt.

Hoe bouw je zelf een overkapping?

Als allereerst zul je een bouwtekening moeten bemachtigen, aangezien jij naar alle waarschijnlijkheid nog geen eigen bouwtekening kunt maken, kun je deze vaak online aanvragen bij verschillende partijen. Of middels een online tool zelf in elkaar slepen. De laatste optie kost overigens wel meer geld en moeite (en frustratie) dan de eerste optie.

Stap twee is om bij de gemeente na te vragen of je een bouwvergunning nodig hebt voor jouw toekomstige project. Meestal is het zo dat je voor de aanbouw van een overkapping geen bouwvergunning nodig hebt, toch blijft het verstandig om het na te vragen bij de gemeente, om het zekere voor het onzekere te nemen.

Vervolgens kies je de juiste materialen die aansluiten bij jouw overkapping. Omdat hier veel variatie voorkomt, zul je hier echt even de tijd voor moeten nemen. Zodra de materialen gekozen zijn kun je jouw bouwtekening volgen en de klus zelfstandig afronden.

Showbizz
  • iStock