De lekkerste BBQ-marinades die je de hele zomer lang wilt maken

Geen vakanties, geen picknicks en geen concerten: vorige zomer liet helaas veel te wensen over. Laten we het dit jaar goedmaken door zoveel mogelijk tijd buiten door te brengen en lekker eten te grillen met goede vrienden (natuurlijk wel met de maatregelen in acht genomen).

BBQ-marinade

We delen de beste tips om gemakkelijk heerlijke marinades te maken en zo de beste stukjes vlees te kunnen serveren.

Zelf BBQ-vlees marineren voor de perfecte BBQ

Zelf je BBQ-vlees marineren geeft extra smaak aan je bbq-gerecht. Maar het is ook de basis voor een sappig stuk vlees: dankzij de marinade droogt het namelijk minder snel uit. Zelf vlees marineren voor een BBQ is helemaal niet moeilijk. Wij laten zien hoe het moet!

Wat heb je nodig voor een basis marinade?

De basis van je marinade voor vlees op de bbq bestaat altijd uit een deel vet, een deel zuur en een aantal smaakmakers. Met deze ingrediënten fix je binnen een mum van tijd zelf een marinade voor circa 500 gram bbq-vlees.

Ingrediënten

  • 2 eetlepels citroensap
  • 3 eetlepels honing
  • 2 eetlepels mosterd
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 rol vershoudfolie

Meng de ingrediënten voor de marinade door elkaar. Smeer je zelfgekozen vlees (bijvoorbeeld biefstuk of kip) daarna hiermee in. Dek de schaal met vlees af met vershoudfolie. Natuurlijk kun je de marinade éxtra lekker maken door het toevoegen van kruiden, zoals: rozemarijn, tijm, knoflook, peper en paprikapoeder.

Tip: gebruik géén zout in een marinade, dit zorgt er namelijk voor dat het vocht onttrokken wordt aan je vlees. Hierdoor wordt het vlees erg droog. Ook lekker voor als dressing over de BBQ salade.

Hoe lang moet je bbq-vlees marineren?

Onthoud: hoe dunner het stukje vlees, hoe minder lang je het hoeft te marineren. Ook als je een hele sterke marinade gemaakt hebt, moet je niet te lang wachten. Anders wordt de smaak te overheersend. Houd onderstaande richtlijnen aan:

30 minuten: kleine en dunne stukjes vlees, zoals een à-la-minute steak

1 - 3 uur: gesneden vlees zoals varkensfilet, kipfilet of biefstuk

2 - 6 uur: grote stukken vlees zoals een rosbief of hele kip

Deze content is een samenwerking met Jumbo tot stand gekomen.